Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Noul guvernator al Deltei Dunării: „Delta trebuie privită ca pe un sanctuar. În Deltă, trebuie să se intre ca într-o biserică“

7
27 Jul 2021 20:04:44
Autor: Mariana Iancu
Minunata lumea a Deltei FOTO ARBDD
Minunata lumea a Deltei FOTO ARBDD

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Atena Groza, spune că Delta trebuie privită cumva ca pe un sanctuar şi că rezervaţia nu este un club de distracţie.

Guvernatorul ARBDD, Atena Groza, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că săptămâna aceasta, în timpul Colegiului ministerial, va propune Ministerului Mediului reorganizarea ARBDD.
 
„În momentul de faţă, sunt multe direcţii cu atribuţii care se suprapun, iar cooperarea dintre ele este destul de rigidă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe, fiindcă dacă din interior nu se funcţionează bine, e clar că nu va funcţiona bine nici cu exteriorul. Nu am planuri de schimbare a oamenilor, vreau să lucrez cu toţi oamenii care sunt acolo. (...) Modificarea structurii se va face prin ordin de ministru", a declarat guvernatorul Rezervaţiei, citată de Agerpres.
 
De asemenea, guvernatorul Rezervaţiei le-a recomandat turiştilor să privească Delta ca pe un sanctuar. "Delta trebuie privită cumva ca pe un sanctuar. Delta nu este un club de distracţii. Cine vine să facă turism în Deltă la asta trebuie să se gândească. Pentru turismul de distracţie sunt cluburile, sunt alte staţiuni, alte locaţii. În Deltă, cumva trebuie să se intre ca într-o biserică“, a afirmat Atena Groza.
 
Ea a susţinut necesitatea protejării zonelor naturale şi a menţionat că dacă publicul nu va reacţiona la campania de informare cu privire la ce se poate face pe plajele neamenajate din Deltă, se va trece şi la evacuare.
 
„Nu e o problemă că te plimbi pe plajă, dar este o problemă dacă vii cu rulota, dacă îţi pui cortul pe acele plaje unde nu este infrastructură pentru aşa ceva. (...) Dacă vom continua cu genul acesta de turism, în care toţi ne punem rulotele unde vrem, intrăm cu maşinile până în mijlocul apei, nu vom mai avea nici noi peste trei ani ce să vedem acolo. În primul rând, vreau o mai mare informare a turiştilor, vor fi postate pe Facebook, pe site-ul ARBDD care sunt restricţiile şi condiţiile de intrare pe plaje şi, ulterior, intervenţie pentru evacuarea plajelor, dacă va fi nevoie“, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.
 
Referindu-se la transportul călătorilor în Deltă, Atena Groza a menţionat că multe ambarcaţiuni nu sunt autorizate şi că doreşte să pună în practică sistemul de monitorizare a ambarcaţiunilor din Deltă prin GPS.
 
„Delta are o suprafaţă foarte mare. Nimeni nu poate asigura controlul permanent şi nu cred că asta e rolul, de a fi un jandarm la fiecare colţ de deltă. Tehnologia din acest moment ne permite un altfel de control, un altfel de sistem de monitorizare, să luăm decizii pe date concrete, pe analize multicriteriale. Tehnologia ne permite aproape tot pentru un management calitativ“, a mai spus guvernatorul Atena Groza.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dragan Mircea
27.07.2021, 20:18:14

Vai tu ce poetica esti! Aia cu barci de 400 cp pot intra? Dar aia de lucreaza pamantul? Fa jigodie, ati distrus tot cu numirile pe criterii politice. Ce legatura ai tu cu delta?

-20 (26 voturi)
adrian vlaicu
27.07.2021, 21:00:16

Delta Dunarii este o REZERVATIE NATURALA de rang mondial, deci ORICE activitate si constructie trebuie sa respecte reguli foarte restrictive de acces si desfasurare. Mai ales ambarcatiunile cu motor cu ardere interna trebuiesc INTERZISE, ca si constructiile permanente din materiale durabile. Numai ambarcatiuni cu motoare electrice trebuiesc permise. Numarul turistilor trebuie strict limitat si exclus accesul acestora in zonele de cuibarit ale pasarilor de pasaj. Monitorizarea trebuie sa fie permanenta, cu drone si GPS si din satelit, iar interventia la incalcari de acces si la activitati interzise trebuie sa fie rapida si decisiva, la fel ca si monitorizarea pescuitului mai ales de sturioni.

+1 (5 voturi)
imsi2 imsi2
27.07.2021, 21:53:51

@intamplator acolo sunt si localitati si ttraiesc oameni. Nu cred ca de dragul unor cocostarci vor sa traiasca in colibe de stuf. Si toate sculele astea de monitorizare unde vrei sa stea si sa fie intretinute? In bordeie ? Si personalul ala care trebuie sa pazeasca intinderea aia de ape unde sa locuiasca ! In constructiile ale subrede pe care le ceri dta? Si daca limitezi nr de turisti pt ce tii delta aia ? Sa produca ce ? Pene si coji de oua ? Intr o biserica ii si cutia milelor unde i aia din delta ?

-11 (11 voturi)
Dragan Mircea
28.07.2021, 00:00:14

oricum cucoana asta care a vazut delta in fotografii nu are ce cauta guvernator. Patzaichin era cea mai buna varianta dar l-au dat la o parte.

-17 (19 voturi)
nae
28.07.2021, 02:44:09

"Delta Dunării trebuie privită ca pe un sanctuar" . Trebuie privită ca un sanctuar, nu ca PE un sanctuar ; limba română e meserie grea , râd și pelicanii de tine !

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările