O bibliotecară se luptă în instanţă pentru dreptul la liberă exprimare după ce a fost sancţionată pentru postările pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bibliotecară din Tulcea sancţionată cu avertisment de conducerea Bibliotecii Judeţene a cerut în instanţă anularea deciziei, iar Tribunalul Tulcea i-a dat câştig de cauză. Şefii instituţiei fuseseră deranjaţi de postările de pe Facebook ale angajatei Soluţia instanţei nu este definitivă.

În decizia de sancţionare a angajatei, conducerea Bibliotecii Judeţene Tulcea face o enunţare generică, „A postat menţiuni referitoare la modalitatea de evaluare a activităţii profesionale (...) precum  şi aprecieri referitoare la activitatea unor salariaţi”.

Bibliotecara a arătat, printre altele, că angajatorul nu a făcut nici măcar o prezentarea explicită a faptei sau faptelor prin care au fost încălcate normele de comportare, a acţiunii sau inacţiunii săvârşite cu vinovăţie de contestatoare, în legătură cu munca sa, cu arătarea aspectelor care au fost avute în vedere la calificarea faptei ca fiind abatere disciplinară şi la individualizarea sancţiunii aplicate. Mai mult, a invocat o postare din 15 februarie 2019 (care nu a existat) pentru ca în instanţă să susţină că era vorba, de fapt, despre o postare din 5 februarie, acelaşi an, confirmată de Bibliotecă prin extrase de pe Facebook.

În instanţă, partea pârâtă, Biblioteca Judeţeană Tulcea a susţinut că femeia a postat pe contul personal din reţeaua de socializare "Facebook" şi pe contul ANBPR-filiala Ttulce (Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România - filiala Tulcea pe care contestatoarea îl administrează, „comentarii referitoare la procedura de evaluare a activităţii contestatoarei de către managerul instituţiei, precum şi aprecieri referitoare la activitatea unor salariaţi, în special a celor din cadrul Compartimentului "Marketing. Achiziţii documente de bibliotecă", cu care aceasta se află într-un conflict deschis ce se întinde pe o perioadă de 8-9 ani” (www.rolli.ro) şi că, potrivit drepturilor conferite de art. 247 Codul muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinară, având dreptul de a aplica o sancţiune disciplinară salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

Angajata a invocat dreptul la liberă exprimare şi a explicat în instanţă că nicio postare a sa pe Facebook nu este ofensatoare, neadevărată ori de natură să aducă vreun prejudiciu instituţiei ori vreunui angajat al acesteia.

Tribunalul a admis plângerea femeii

Cu privire la temeinicia deciziei de sancţionare, instanţa reţine că "din mesajele postate de contestatoare pe reţeaua de socializare nu rezultă un comportament al acesteia de natură să conducă la concluzia lezării demnităţii unei persoane, ori de natură să aducă vreun prejudiciu prestigiului instituţiei, ori vreunui angajat al acesteia .Astfel, contestatoarea a exprimat în fapt o apreciere asupra modalităţii de evaluare a activităţii profesionale de către managerul instituţiei la care este a ngajată pe care îl suspicionează de imparţialitate şi despre care afirmă că nu i-ar fi calculat corect nota de evaluare.Or, o a tare atitudine a contestatoarei nu este de natură a întruni elementele unei abateri disciplinare în condiţiile în care nu se poate circumscrie unei fapte care ar aduce prejudi cii de imagine angajatorului sau intereselor legale ale acestuia, dintre cele reglementate de art. 11 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Intern al Bibliotecii Judeţene (...)”, se arată în decizia pronunţată luna trecută de Tribunalul Tulcea (www.rolli.ro).

Decizia de sancţionare, considerată netemeinică şi nelegală

Tribunalul consideră că decizia de sancţionare din 25.02.2019 emisă de Biblioteca Judeţeană Tulcea este netemeinică şi nelegală, aceasta neputând produce efectele juridice pentru care a fost emisă de angajator şi a decis anularea sa. Decizia Tribunalului nu este însă definitivă.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite