Paradisul din rezervaţia Delta Dunării unde trăieşte pelicanul creţ, o specie periclitată la nivel mondial. Agenţii ecologi au mărit zona de cuibărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Ceaplace FOTO ARBDD
Insula Ceaplace FOTO ARBDD

Agenţi ecologi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării împreună cu patru voluntari au amenajat  600 de legături de stuf pe Insula Ceaplace, pentru a ajuta la extinderea zonei de cuibărit a Pelicanului creţ.

Insula Ceaplace, de pe lacul Sinoe, este o zonă strict protejată din cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării unde, an de an, găseşte loc prielnic de cuibărit şi creştere a puilor una dintre cele mai mari şi mai frumoase păsări din România: Pelicanul creţ, o specie considerată periclitată la nivel mondial.

În cursul anului 2019 au fost observate 160 de exemplare în zona Insulei Ceaplace. Anul acesta, probabil datorită iernii mai uşoare, au sosit deja 180 de exemplare, iar pe insulă sunt în construcţie peste 60 de cuiburi. 

Stuful disponibil natural pe insulă este insuficient pentru un număr mai mare de cuiburi, prin urmare în zilele de 29 şi 30 ianuarie 2020, patru agenţi ecologi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu patru voluntari au transportat pe insulă şi au aranjat 600 de legături de stuf pentru a ajuta la extinderea zonei de cuibărit.

În perioada 2005-2009, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Royal Society for the Protection of Birds, a desfăşurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului creţ din Delta Dunării”. Obiectivele proiectului au fost: menţinerea efectivelor şi protecţia populaţiei de Pelican creţ din Delta Dunării.

pelicanul cret foto arbdd
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite