Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Podeţele spre nicăieri plătite cu bani europeni. „S-au făcut fără a ţine cont de realitatea din teren”

3
11 Oct 2021 13:28:39
Autor: Călin Gavrilaş
Podeţele spre nicăieri din Mahmudia FOTO: Călin Gavrilaş
Podeţele spre nicăieri din Mahmudia FOTO: Călin Gavrilaş

În teorie, fondurile europene sau guvernamentale atrase de administraţiile locale au menirea de a dezvolta comunităţile, în special în privinţa infrastructurii rutiere şi a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. În practică, banii europeni pot fi cheltuiţi şi pe lucrări făcute fără nicio logică.

Un astfel de proiect s-a implementat şi în comuna tulceană Mahmudia, unde oamenii s-au trezit în luna august că, pe lângă drumul comunal asfaltat, au şi multe podeţe care duc spre … nimic. Ei se miră că au fost construite deoarece nu leagă şoseaua de accesul în vreo gospodărie, ci dau în garduri ale unor grădini sau terenuri fără construcţii. Nici măcar un trotuar amenajat nu este în anumite zone.
 
Podeţele fac parte din proiectul de asfaltare a mai multor străzi din Mahmudia, un proiect de 4 milioane de lei, început în anul 2019, şi plătit din bani europeni.
 
Mai mult, un localnic arată că aceste podeţe sunt şi prost gândite, prin ele apa pluvială trece printr-o ţeavă prinsă în beton care este de mici dimensiuni (aproximativ 40 de centimetri în diametru), astfel, la o ploaie mai sănătoasă, podeţele se vor colmata. 
 
„Acest lucru a fost efectuat fără a se ţine cont de realitatea din teren. Tuburile introduse sub podeţe obturează traseul normal al torenţilor, astfel încât apa nu mai poate curge pe traseul ei normal spre Dunăre, ci se va revărsa în curţile, grădinile şi casele noastre”, spun oamenii din Mahmudia. 
 
Proiectul de reabilitare a 17 străzi din localitate, inclusiv străzile Amurgului şi Rândunelelor, unde sunt aceste podeţe, este finanţat prin AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), iar Mahmudia a primit 4 milioane de lei pentru asta. 
 
FOTO: Călin Gavrilaş
 
„Prin proiect se propune modernizarea prin asfaltare străzilor situate în intravilanul localităţii Mahmudia, cu o lungime totală de 7.114,90 metri şi o suprafaţă de cca. 44.100 de metri pătraţi”, se arată în documentaţia tehnică ce a stat la baza primirii avizului de mediu.
 

Ce răspunde primarul

 
Pentru primarul comunei Mahmudia, Ion Şerpescu, proiectul de 4 milioane de lei a fost printre primele realizate de el în calitate de edil. Se plângea în acea perioadă, conform presei locale, că este greu de obţinut fonduri europene, prin AFIR, din cauza documentaţiei stufoase pe care trebuie să o întocmească. Tot el remarca faptul că e mai uşor să obţii fonduri guvernamentale, prin PNDL – Programul Naţional de Dezvoltare Locală. 
 
Contactat de „Adevărul”, primarul spune că podeţele s-au făcut la solicitarea celor care au terenuri acolo şi ele corespund proiectului finanţat cu bani europeni. Zona fiind una cu potenţial turistic a atras în ultimii ani diferite persoane care au cumpărat terenuri, dar care nu au construit nimic. 
 
Foto: Călin Gavrilaş
 
Cu toate acestea, sunt podeţe construite şi către grădinile unor oameni care nu le-au solicitat. Sunt gospodării care au acum două sau trei astfel de podeţe care nu le sunt cu nimic de folos. 
 
„Sunt unii proprietari şi din Bucureşti, care au cumpărat teren la noi”, explică Ion Şerpescu. 
 
Edilul spune că, dacă tot a realizat aceste podeţe, le va solicita proprietarilor să construiască porţi de acces către terenurile respective.  
 
Localnicii, au solicitat atât Primăriei Mahmudia, cât şi Prefecturii Tulcea, să intervină şi să oprească construirea podeţelor. Deşi adresele sunt făcute încă din luna august, instituţiile  spun că proiectul este în derulare şi va fi monitorizat. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cum se prepară în stilul pescăresc salata de icre de ştiucă. Reţeta dezvăluită de un fiu al Deltei VIDEO
 
Faleza oraşului Tulcea se va numi Ivan Patzaichin: „Visa la un nou centru cultural, care să pună în valoare bogăţia multiculturală unică a Deltei şi a judeţului“
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

adrian hora
11.10.2021, 13:39:11

la noi cateva podete, prin spania avem poduri si aeroporturi :)

+12 (12 voturi)
imsi2 imsi2
11.10.2021, 13:52:51

Pai un podet de asta creste valoarea terenului fix cu costul necesar construirii podetului in caz ca vrei sa vinzi terenul. Asa ca doar tembelii se leaga de chestia asta. Ca sa faci un podet acum mai usor faci o casa fiindca trebuie sa ai autorizatii de la drumuri si poduri , siguranta circulatiei, politie samd pe linga alea obisnuite.

-10 (12 voturi)
G M
11.10.2021, 14:31:05

Proiectanți care nu-și mișcă fundul de pe scaun să meargă pe teren. Ori e lene ori e incompetență crasă. Dar cineva ar trebui să plătească.

-1 (1 vot)
Modifică Setările