Poliţia Deltei Dunării: „Mai bine de jumătate dintre braconieri sunt localnici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politia Deltei Dunarii FOTO Alexandru Kocsis
Politia Deltei Dunarii FOTO Alexandru Kocsis

Deşi toţi se plâng de faptul că Delta are din ce în ce mai puţin peşte, orice lege care se dă pentru a permite acestei resurse vii să se regenereze provoacă furtună.

Pornind de la scandalul care a cuprins întreaga Deltă, după apariţia Ordinul de prohibiţie pe anul 2021, doi parlamentari liberali, Bogdan Bola, deputat de Constanţa, şi Alexandru Kocsis, deputat de Iaşi, au mers în Delta Dunării pe urmele mai multor sesizări.

Pescarii sportivi s-au plâns de faptul că li s-a interzis să mai păstreze peştele capturat în Deltă, aşa cum se întâmpla până în luna martie, când aveau voie să păstreze cinci kilograme pe zi. 

În schimb, reprezentanţii Poliţiei Deltei consideră că acest ordin este unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în ultimii ani. Ei au dat ca exemplu cazul unor persoane care au fost prinse cu portbagajul plin de peşte, spunând că l-au prins la undiţă în câteva zile de vacanţă. Un poliţist se întreabă retoric: „De ce pe o baltă privată te poţi duce să dai 100 sau 200 de lei pe zi pentru a pescui, prinzi peştele, îţi faci poză cu el şi îl arunci înapoi în apă, dar cu bunul statului şi al nostru al tuturor, faci jaf?”. Oamenii legii spun că „mai bine de jumătate dintre braconieri sunt localnici, care nu pot fi prinşi întrucât au motoare puternice“. 

Nici oamenii locului care şi-au deschis unităţi de cazare nu sunt de acord ca pescarii sportivii să nu mai poată păstra peştele, deoarece se tem că le-ar scădea numărul de turişti. 

Reversul medaliei nu s-a lăsat aşteptat. Un bărbat născut şi crescut în Deltă le-a povestit celor doi parlamentari o întâmplare care i-a lăsat un gust amar: doi turişti din Bucureşti, pe care îi plimba cu barca, au prins o ştiucă de 20-25 centimetri. Când au vrut s-o bage în minciog, omul Deltei le-a spus că trebuie să-i dea drumul în apă, pentru că o astfel de specie poate fi luată doar dacă are lungimea mai mare de 40 de centimetri. Enervaţi, turiştii i-au răspuns: „Eu te-am plătit pe tine să mă aduci aici, eu pescuiesc cum vreau“. 

Viitorul Rezervaţiei Deltei Dunării este sumbru: nici atunci când există legislaţie, aceasta nu se aplică, iar fostele ferme piscicole au fost transformate în terenuri agricole. Întrebat de ce este mai profitabilă agricultura decât peştele, un pescar din Delta Dunării, care şi-a amintit cum în copilăria sa inginerul-şef al unei astfel de ferme împărţea icre cu polonicul celor care doreau să populeze bazinele, a răspuns fără echivoc: „Pentru subvenţie“.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite