UPDATE Prezenţa la vot în judeţul Tulcea. Cum se desfăşoară alegerile europarlamentare 2019 şi referendumul lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Românii îi desemnează duminică, 26 mai, pe cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European. În acelaşi timp, alegătorii pot răspunde la cele două întrebări din cadrul referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. „Adevărul“ vă ţine la curent cu prezenţa la vot în judeţul Tulcea, raportată la intervale regulate de către Autoritatea Electorală Permanentă.

UPDATE ora 21.00 La închiderea urnelor, situaţia prezenţei la vot în judeţul Tulcea era următoarea: 39,29% referendum (41,24% media pe ţară) şi 45,11% la europarlamentare (48,98% media pe ţară).

UPDATE ora 17.30 Prezenţa la vot la referendum în judeţul Tulcea a fost de 29,63% (media pe ţară fiind de 31,20%), iar la europarlamentare a fost de 34,56% (media pe ţară fiind de 37,58%).

UPDATE ora 11.00 Prezenţa la vot în judeţul Tulcea: 10,94% la referendum şi 13,08% la europarlamentare.

UPDATE ora 8.20 În judeţul Tulcea, în prima oră de la deschiderea urnelor de vot s-au prezentat 1,92% dintre oamenii cu drept de vot la referendum şi 2,20% la europarlementare.

Un număr de 18.937.258 de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică, 26 mai.

Dintre aceştia, 201.000 sunt înscrişi pe listele electorale permanente din judeţul Tulcea.

Pe teritoriul judeţului Tulcea, sunt amenajate 204 secţii de votare, deschise în intervalul orar 7.00 – 21.00.

La precedentele alegeri europarlamentare, prezenţa la vot în judeţul Tulcea a fost de 27,12%, sub media naţională de 32,16%.  

Oamenii vor avea posibilitatea de a alege viitorii reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi să răspundă la cele două întrebări ale referendumului propus de preşedintele Klaus Iohannis.

Astfel, conform Administraţiei Prezidenţiale, cei care vor vota la referendum vor da un răspuns la următoarele întrebări:

  •     „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  •     „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Alegătorii votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, conform listelor electorale permanente.

Alegătorii arondaţi la o secţie de votare nu îşi pot exercita dreptul de vot la o altă secţie de votare din aceeaşi unitate administrativ-teritorială. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va îndruma alegătorul să voteze la secţia de votare la care este arondat.

Cetăţeanul care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate.

Delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare, precum şi sediile acestora, vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către primarii localităţilor şi Autoritatea Electorală Permanentă. 

Două tipuri de scrutin în aceeaşi zi. Cum procedăm la vot?

  • Pe 26 mai 2019, în România vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European şi un referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, convocat de preşedintele României.
  • Alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, între orele 7:00 şi 21:00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a a referendumului.
  • În secţia de votare sunt instalate 3 urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea specifică nu atrage după sine nulitatea votului.   
  • Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă
  • Prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate şi precizaţi pentru ce tip de scrutin doriţi să votaţi.
  • Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
  • Pe actul de identitate vi se va aplica o singură dată ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. 

Pe aceeaşi temă: 

Caută deja scuze pentru înfrângere? PSD organizează alegerile, dar Dragnea „a auzit un zvon“ că Opoziţia pune la cale  o fraudă la softul de numărare a voturilor

Cum, unde şi cine poate vota duminică

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite