Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Primarul Hogea, trimis în judecată alături de soţia şi fiica sa. Arhitectul şi secretarul Primăriei Tulcea sunt de asemenea inculpaţi

1
24 Aug 2015 17:54:20
Autor: Sinziana Ionescu
Constantin Hogea, primarul Tulcei, trimis în judecată
Constantin Hogea, primarul Tulcei, trimis în judecată

Primarul Constantin Hogea a fost trimis în judecată în stare de arest de DNA Galaţi, pentru luare de mită şi alte infracţiuni în formă continuată. Alături de el vor răspunde în faţa justiţiei soţia şi fiica sa, alături de arhitectul-şef şi secretarul Primăriei Tulcea.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a primarului Tulcei Constantin Hogea, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

Anchetatorii Anticorupţie au trimis în judecată sub control judiciar încă 5 persoane, printre care se numără soţia şi fiica primarului Hogea. Valeria Hogea, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, este acuzată de complicitate la luare de mită şi de complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

Fiica primarului, Sorina Ioana Hogea, şi ea administrator al unei societăţi comerciale, este învinuită de complicitate la luare de mită. Cornel Constantin Georgescu, administrator al unei societăţi comerciale, este acuzat de săvârşirea de infracţiunii de dare de mită. Valer Constantin Pop şi Maria Brudiu, arhitect-şef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea de infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii au stabilit că la data de 26 octombrie 2007 primarul Constantin Hogea, arhitectul-şef Valer Constantin Pop şi secretarul primăriei Maria Brudiu, au semnat şi au eliberat pentru firma administrată de inculpatul Georgescu Cornel Constantin o autorizaţie de construire a unui bloc de locuinţe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special (penitenciar şi unitate miliară), fără a se fi obţinut avizele prealabile de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apării Naţionale, conform legislaţiei în vigoare.

Această acţiune a avut ca urmare obţinerea, de către firma respectivă, a dreptului de a construi un bloc de locuinţe cu încălcarea condiţiilor legale, dar şi un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite.

Ca urmare a înţelegerii avute cu Cornel Constantin Georgescu, dar şi în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia (a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii şi execuţie lucrări cu Primăria municipiului Tulcea), la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, Constantin Hogea a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă, Sorina Ioana Hogea.

„Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeaşi dată, fiica şi soţia sa, au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare-cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinţei fusese achitată anterior.

Începând cu luna ianuarie 2015, primarul Hogea, beneficiind de sprijinul soţiei sale a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, în sensul că, uzând de funcţia pe care o deţinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale ce aparţinea acesteia din urmă.

Concret, în scopul obţinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spaţii pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situaţia juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, despre preţul practicat pe piaţă pentru prestarea unor asemenea servicii, despre obţinerea unor modele de contracte de închiriere spaţiu publicitar, a depus diligenţe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenţei tehnice de specialitate pentru punerea în funcţiune a panoului şi asigurarea întreţinerii funcţionării acestuia“, arată procurorii DNA.

Toate aceste acţiuni au avut ca rezultat încheierea unor contracte de închiriere spaţiu publicitar cu un număr de şase persoane. Anchetatorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil, proprietate a familiei Hogea. Pentru documentarea infracţiunilor, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse.

Vă mai recomandăm

Constantin Hogea, primarul din Tulcea, iese de după gratii. Judecătorii i-au dat mandat de arest la domiciliu

Primarul din Tulcea a intrat în programul „Puşcărie în sufragerie“. Constantin Hogea a fost plasat în arest la domiciliu

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
24.08.2015, 18:10:12

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările