Revolta pescarilor amatori din Delta Dunării. „Suntem discriminaţi, prindem peştele, dar nu-l putem duce acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescuit la undita in delta dunarii foto arbdd

Pescarii recreativi care pescuiesc în Delta Dunării sunt obligaţi să elibereze toţi peştii valoroşi pe care-i prind. Sistemul „catch and release” a fost implementat încă de anul trecut şi a stârnit nemulţumirea pescarilor.

Prinde şi eliberează, acesta este principiul impus prin Ordinul 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului. Articolul 6 (8) prevede: „În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release)”. Trebuie menţionat faptul că alte specii de peşte, mai puţin valoroase (caras, roşioară, biban, de exemplu), pot fi reţinute cu respectarea unei anumite dimensiuni şi cantităţi zilnice.

Printre motivele care au dus la această măsură au stat presiunea crescută asupra resursei piscicole, creşterea numărului de pescari sportivi şi recreativi determinată de accesul gratuit la resursa şi nerespectarea cantităţilor şi dimensiunilor permise pentru reţinerea peştilor. 

Doar că, pescarii recreativi sunt nemulţumiţi de această prevedere pe care o consideră discriminatorie şi ameninţă cu un protest, în luna iulie, în faţa Ministerului Mediului. Pescuitul recreativ este gratuit în deltă, iar în anul 2019, de exemplu, au fost eliberate 176.000 de permise gratuite.

„Suntem discriminaţi. Avem mai multe feluri de pescari (recreativi, comerciali şi în scop familial n.red.) şi doar unii beneficiază de toate drepturile date de lege. Discriminaţii sunt pescarii recreativi, care nu au voie să reţină niciun peşte, sub nicio formă, faţă de pescarii comerciali care prind peşte cu tonele şi îl valorifică. Eu, ca localnic, nu pot reţine un peşte, să duc acasă, trebuie să cumpăr din magazin sau cherhana”, spune Valentin Şelaru, tulceanul care este unul dintre iniţiatorii protestelor.

El explică faptul că pescarii recreativi trebuie să elibereze capturile care, apoi, pot intra în plasele pescarilor comerciali fără probleme, un lucru de neînţeles atâta vreme cât resursa piscicolă aparţine statului român şi la ea ar trebui să aibă acces toţi pescarii care respectă anumite reguli.

În plus, spune Valentin Şelaru, sistemul „prinde şi eliberează” descurajează şi turismul în Delta Dunării deoarece unii pescari recreativi nu mai vin în vacanţe cu familiile. „De ce ar mai merge în Deltă dacă nu mai poate mânca un peşte prins de el, ci trebuie să-l cumpere la un preţ care ajunge să fie similar cu cel al unui restaurant din Bucureşti?”, se întreabă pescarul. 

Ce solicită pescarii recreativi

Pescarii recreativi au protestat în luna mai în faţa Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) cerând să se revină la Ordinul de prohibiţie de dinainte de 2021, care permitea  reţinerea peştelui valoros (crap, ştiucă, somn şi şalău) în limita unor cantităţi şi dimensiuni. 

„Dacă nu toţi pescarii recreativi respectă regulile legate de cantitate sau dimensiunea peştelui, de ce nu se dau amenzi mai mari? Nu trebuie să fim băgaţi în aceeaşi oală cu toţi sacoşarii (pescarii care pleacă cu sacoşele pline pe peşte subdimensionat n.red.)”, spune Valentin Şelaru. 

Pescarii recreativi sunt de acord chiar să se reintroducă un tarif pentru pescuit în Delta Dunării, bani cu care s-ar putea face campanii de repopulare piscicolă sau de decolmatare a unor canale. 

„Decizia de a ne interzice reţinerea capturilor ascunde şi alte interese. Nu este vorba de peştele pe care-l reţinem, ci este vorba că suntem acolo şi putem vedea actele de braconaj. Lumea a început să filmeze, să raporteze şi acest lucru deranjează. Braconajul este vizibil. Noi, pescarii recreativi, stăm cu undiţa şi ziua şi noaptea. Suntem acolo şi vedem”, mai spune Valentin Şelaru.

Reacţia oficialilor

Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării, spune că a luat act de doleanţele pescarilor recreativi, iar unele argumente ale acestora se fundamentează pe chestiuni îndreptăţite. Astfel că, după protestul din luna mai, ARBDD a solicitat Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură – Galaţi un punct de vedere şi apoi a făcut alături de ANPA (Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură) propuneri către  Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii. Concret, ARBDD propune să se revină asupra interdicţiei de a se reţine speciile de crap şi somn, dar să se păstreze interdicţia la ştiucă şi şalău. 

„Noi mizam foarte mult pe conduita firească a fiecărui pescar. Au fost identificate foarte multe cazuri de încălcare a condiţiilor impuse. Din acest punct de vedere, noi am agreat iniţial Ordinul de prohibiţie care impunea prinderea şi eliberarea. Dar, trebuie să recunoaştem, şi pescarii recreativi, într-o formă sau alta, trebuie să aibă acces la resursa piscicolă”, spune Gabriel Marinov.

La nivelul celor două ministere care pot decide modificarea prohibiţiei s-a realizat un draft de Ordin comun prin care pescarii recreativi să primească voie să reţină, în limite legale, crap şi somn. Ordinul va trebui semnat de miniştrii Mediului şi Agriculturii apoi va intra în vigoare. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Amenzi mari pentru cei care campează pe plajele Vadu şi Corbu. Guvernul înăspreşte sancţiunile în Delta Dunării

Mii de locuitori din Delta Dunării rămân izolaţi. Operatorul fluvial anunţă sistarea curselor de călători şi dă vina pe Ministerul Transporturilor

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite