Satul „cu vapor la scară”, din Delta Dunării, a rămas izolat din cauza războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Periprava FOTO Periprava ultima frontieră
Periprava FOTO Periprava ultima frontieră

Periprava, un sat din Deltă unde trăiesc aproximativ 200 de suflete, a rămas izolat după ce s-a decis interzicerea circulaţiei pe braţul Chilia. Autorităţile au găsit o soluţie de moment, aceea de a le asigura transportul pe uscat până la Sulina, însă la începutul săptămânii, oamenii au fost văduviţi şi de asta.

De la 1 martie 2022 a fost oprită circulaţia navală pe braţul Chilia, din cauza războiului din Ucraina. Satul Periprava, care aparţine de comuna C.A. Rosetti, a rămas izolat, după ce pasagerul firmei de transport Navrom Tulcea nu a mai putut naviga în zonă. 

De urgenţă, la nivel naţional s-a decis trimiterea în zonă a unui microbuz pentru a transporta oamenii de la Periprava la Sulina, de acolo de unde pot lua pasagerul mai departe către Tulcea. 

Satului Periprava i-a revenit un microbuz de la ISU Argeş, care o perioadă a transportat, pe uscat, pe un drum comunal prin de gropi, bătrâni şi copii până în oraşul Sulina, acolo unde s-au putut îmbarca, mai departe, spre Tulcea sau oricare alt punct din Delta Dunării. 

Ultima cursă a fost făcută de microbuzul aparţinând ISU Argeş marţi dimineaţa, după care a fost îmbarcat pe o gabară şi a plecat. 

Primarul comunei C.A. Rosetti, Antonel Pocora, spune că reprezentanţii Prefecturii Tulcea l-au anunţat că s-a luat această decizie întrucât acesta era necesar pentru transportul refugiaţilor. Din păcate, nu s-a adus în loc alt mijloc de transport, aşa încât, de câteva zile, bătrânii şi copiii din Periprava nu mai au acum cum să ajungă la Sulina, fiind nevoiţi să apeleze la vecinii care deţin vreun autoturism. 

Cum s-au adaptat localnicii din Letea 

„Problema este delicată cu toate satele de noi. Cei din C.A. Rosetti şi Letea s-au adaptat, întrucât transportul public de călători nu funcţionează de la începutul pandemiei, din 2020, după ce firma câştigătoare s-a retras pe motiv că afacerea nu este rentabilă. Cum aceste două localităţi nu au ieşire la Dunăre, oamenii şi-au luat maşini sau apelează unii la alţii atunci când sunt nevoiţi să plece din comună, însă cu Periprava a fost mai simplu, localitatea având vapor la scară“, dezvăluie primarul.

Drumul, în lungime de aproximativ 32 de kilometri este de piatră, cu cratere adânci. „Localitatea a rămas descoperită. Nu există nici transport public de persoane la nivelul comunei, iar situaţia este destul de gravă. Sunt oameni care trebuie să ajungă la medic, la şcoală sau să-şi facă aprovizionarea. Uneori, microbuzul era plin, alteori pe jumătate, în funcţie de nevoi şi de ziua săptămânii“, spune primarul Antonel Pocora.

Drum Periprava Sulina

Aşa arată drumul Periprava-Sulina FOTO Antonel Pocora

Drumul comunal aparţine de două primării.  Tronsonul C.A. Rosetti – Cardon aparţine de Primăria C.A. Rosetti, iar cel de la Cardon spre Sulina de Primăria Sulina. Pentru a ocoli craterele, pe prima porţiune, oamenii au făcut un drum lateral, pe nisip, însă cum există un dig pe restul tronsonului, nu există altă cale, decât pe şoseaua plină de gropi. 

„Nu se poate circula cu mai mult de 20 de kilometri pe oră pe drumul respectiv şi din acest motiv am cerut Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să promoveze un proiect de alocarea a banilor pentru refacerea drumului“, spune primarul. 

Cât costă reabilitarea drumului comunal 

Reprezentanţii Prefecturii Tulcea spun că au fost identificate alte mijloace de transport care să deservească populaţia şi că acestea vor veni în cel mai scurt timp. „S-au depus demersuri destul de intense şi s-au identificat mijloace de transport cu ajutorul celor de Secretariatul General al Guvernului care vor ajunge într-un relativ scurt pentru a compensa retragerea microbuzelor“, dau asigurări reprezentanţii Prefecturii Tulcea. 

Şi reabilitarea drumului comunal DC 2 Sulina – Cardon – C.A. Rosetti este tot la stadiul de proiect. Conform memoriului tehnic întocmit de SC Dinamic Design SRL Tulcea, valoarea totală se ridică la 6.796,00 mii lei, cu TVA inclus. Fondurile au fost solicitate din bugetul de stat.

Comuna C.A. Rosetti are cinci sate în componenţă:C.A. Rosett, reşedinţa de comună, Letea, situat la patru kilometri distanţă, Periprava, situat la 14 kilometri distanţă, Sfiştofca şi Cardon. 

Vă mai recomandăm:

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite