Secretele omului care a îmblânzit Dunărea: „A fost părintele unui fluviu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Charles Augustus Hartley FOTO Primăria Sulina
Charles Augustus Hartley FOTO Primăria Sulina

Turistul care va ajunge în cosmopolitul oraş Sulina va putea admira pe faleză, în faţa fostului sediu al Comisiei Europene a Dunării, statuia lui Sir Charles Augustus Hartley.

Sir Charles Augustus Hartley (1825 - 1915), cunoscut ca şi „Părintele Dunării“, are, din 3 noiembrie 2016, o statuie la Sulina. 

Nicolae Răduş, primarul localităţii Sulina, a spus participanţilor prezenţi la eveniment: „Aş dori să încep prin a spune simplu că noţiunea de părinte ne este cunoscută; începe cu dorinţa, devine un vis împlinit şi se transformă într-o datorie pe tot parcursul vieţii.

Astăzi, 3 noiembrie 2016, ne-am adunat aici, în faţa Palatului Comisiunii Europene a Dunării, pentru a omagia un alt gen de părinte, părintele unui fluviu. 

Din ceea ce cunoaştem, Sir Charles Augustus Hartley nu a avut urmaşi. A traversat însă, ca orice părinte toate etapele fireşti: dorinţa, visul împlinit şi datoria de a urmări îndeaproape evoluţia proiectului hidrotehnic asemenea unui părinte care supraveghează dezvoltarea propriului copil. 

Vom vorbi despre cel ce a fost şi va rămâne cunoscut în istorie drept „Părintele Dunării“, a spus primarul.

„Începându-şi activitatea ca inginer stagiar la compania Scotish Central Railway, reuşeşte să se facă rapid remarcat, primind la numai 23 de ani o lucrare importantă ca inginer şef într-un port din sudul Angliei.

Respectând devizele de lucrări şi executând rapid lucrări de calitate, Sir Charles Hartley, cu o imagine de tânăr inginer ambiţios, este chemat la Sulina devenind inginerul-şef al Comisiunii Europene a Dunării. Aici a realizat lucrări de regularizare a Canalului Sulina, reuşind să asigure tranzitarea de către nave mari a Barei Sulina.

Charles Augustus Hartley

Vreme de 50 de ani s-a ocupat de lucrări extrem de complexe, aplicând soluţii tehnice revoluţionare pentru acele timpuri.

Şi, dacă până mai ieri din imaginea acelor vremuri simţeam că lipseşte ceva, începând de astăzi tabloul este complet. Instalat aici, lângă Palatul Comisiunii Europene a Dunării, bustul marelui inginer hidrotehnist Sir Charles Augustus Hartley pare să supravegheze în continuare fluviul 

Dunărea, asigurându-se într-un alt mod, că navigaţia se desfăşoară şi astăzi în condiţii de maximă siguranţă“.

Sir Charles Augustus Hartley a fost inginerul şef al Comisiei Europene a Dunării care a regularizat canalul Sulina şi a făcut Dunarea navigabilă la bara Sulina, aflăm din Historia.

Timp de 50 de ani el s-a preocupat la început, în calitate de inginer şef, apoi de consultant, de lucrările deosebit de complexe pentru regularizarea Dunării. Importanţa lucrărilor lui s-a văzut cel mai bine după finalizarea canalului şi impactul pe care l-a avut transportul pe Dunăre asupra foarte multor ţări europene. 

Complexitatea lucrărilor efectuate la acea vreme şi soluţiile tehnice inginereşti revoluţionare folosite, nu au fost egalate la nicio lucrare efectuată pe Dunăre.  

Charles Augustus Hartley

Vă mai recomandăm:

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite