Tragicul sfârşit al celor doi îndrăgostiţi care au fost înmormântaţi în cimitirul cosmopolit din Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La marginea oraşului, îşi dorm somnul în nisipul deltei laolaltă ortodocşi, musulmani, ruşi lipoveni. Două morminte, aşezate unul lângă altul, ascund o dramă a secolului XIX.

În luna mai a anului 1868, la Sulina, aflată sub administraţia Comisiei Europene a Dunării, soseşte vaporul englezesc „Adalia“. Ofiţerul second se numea William Webster şi avea 25 de ani. Acesta era însoţit în călătoria de logodnica sa, Margaret Ann, împreună cu sora şi mama lor. Pentru tânărul William era o bună ocazie să se întâlnească cu tatăl lui, John Webster, care lucra ca şef mecanic pe una din navele C.E.D., şi să-i prezinte logodnica.

La 21 mai, fiind o zi călduroasă, cele două surori s-au decis să facă o baie în Dunăre. De pe navă, mama lor le privea cu dragoste. La un moment dat, Margaret Ann a început să dea din mâini şi a ţipat după ajutor. Logodnicul ei, William, a sărit de pe puntea vaporului să o salveze, dar Dunărea i-a înghiţit pe amândoi. Singura care a fost salvată a fost doar sora lui Ann.

Înmormântarea a avut loc în Cimitirul Maritim al C.E.D., unde povestea tragediei logodniciilor îndrăgostiţi este spusă de două impresionante monumente funerare, precum şi de ghidul care însoţeşte turiştii. 

În partea stângă a mormântului lui William Webster scrie: „In memory of WILLIAM WEBSTER, chief officer on board s.s. ADALIA, who nobly sacrificed his own life by endeavoring to save MARGARET ANN PRINCLE from drowing at Soulina on the 21 of May 1868, aged 25 years. He was the only son of the late JOHN WEBSTER of Bishopwearmouth Co. Durham, England“ (În memoria lui William Webster, ofiţer secund la bordul ss “Adalia”, în vârstă de 25 de ani, care şi-a sacrificat viaţa prin îndrăzneala lui de a salva pe Margaret Ann Princle de la înec la Sulina pe 21 mai 1868. A fost singurul fiu al răposatului John Webster din Bishopwearmouth Co., Durham, Anglia)

Pe partea dreaptă a capacului scrie: „This monument is erected by a sorrowing mother in memory of most affectionate and dearly loved son". (Acest monument a fost ridicat de o îndurerată mamă a celui mai iubit şi îndrăgit fiu)

În stânga mormântului lui Margaret Ann scrie: „In affectionate remembrance of MARGARET ANN PRINCLE of Newton by the Sea Northumberland England who was accidentally drowned at Soulina on the 21 of May 1868 aged 23 years“ (În amintirea Margaretei Ann Princle, în vârstă de 23 de ani, din Newton by the Sea Northumberland, Anglia, care printr-un accident s-a înecat la Sulina pe 21 mai 1868).

Pe partea dreaptă a capacului scrie: „This monument is erected by a sorrowing mother in memory of most affectionate and beaux loved daughter“ (Acest monument a fost înălţat de către o mamă îndurerată în memoria celei mai frumoase şi iubitoare fiice).

La 25 iunie 1872, vaporul „Adalia“, în timp ce naviga pe ruta Plymouth, Anglia – Quebec, Canada, a lovit o stâncă în apropierea insulei St. Paul, Nova Scoţia, Canada, scufundându-se. Din fericire, echipajul şi pasagerii au fost salvaţi de un alt vapor, aflăm din cartea „Cimirul viu de la Sulina“, scrisă de Petre Covacef.

O altă poveste tragică legată de Sulina este cea a Izabellei John Robinson, care a murit înecată, atunci când nava pe care se afla a intrat în tangaj. Ea se îndrepta la Sulina pentru a-şi vedea viitorul logodnic. Cum purta crinolină, nu a mai putut fi scoasă din apă decât moartă, întrucât hainele au tras-o la fund.  

Vă mai recomandăm:

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Delta, patria învingătorilor: Mila 23, Crişan şi Caraorman au dat 24 de campioni mondiali. Patzaichin: „Nu ştiu dacă m-am născut în apă sau pe uscat“

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Legenda monstrului de 675 de kilograme prins în Delta Dunării. Când a fost pescuit morunul din care s-au scos 145 de kilograme de caviar

Secretele din Letea: cum a luat fiinţă cel mai frumos sat din Delta Dunării, locul în care au năvălit fugarii ucraineni

Misterul Insulei K, tărâmul neştiut de la capătul României. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite