Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Tulcea: Măsurile de protecție a sturionilor trebuie armonizate între state

0
30 Mar 2011 16:59:38
Autor: adevarul
Staţia de la Horia
Staţia de la Horia

Aceasta este o primă concluzie a  „Conferinţei internaţionale privind conservarea, refacerea şi utilizarea durabilă a sturionilor din Dunăre”, eveniment desfăşurat în aceste zile la Tulcea, în prezenţa cercetătorilor consacraţi din SUA sau state riverane Dunării ca Ungaria, Serbia şi Bulgaria.

În opinia cercetătorilor prezenți la eveniment, stocurile mondiale de sturioni în prezent sunt mici, iar capturile se diminuează de la an la an  în majoritatea ţărilor care exploatează aceşti peşti. În aceste condiţii, este foarte important ca statele care au astfel de resurse să adopte aceleaşi măsuri de conservare a speciei.
 „Toată lumea ştie care este situaţia acestei resurse în Dunăre dar este cunoscută şi reacţia pescarilor din România care sunt nemulţumiţi. Noi trebuie să ne gândim la armonizarea măsurilor de conservare a acestei specii şi, din păcate, nu avem o convenţie pentru conservarea resurselor marine, situaţie care generează dificultăţi. Din inventarul măsurilor de conservare pe care fiecare ţară îl are, rezultă o discrepanţă importantă, pornind de la dimensiunile minime admisibile la pescuit care diferă, continuând cu dimensiunile ochiurilor de plasă, ceea ce sigur impune armonizarea acestora”, a declarat directorul directorul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa Constanţa, Simion Nicolaev.

Experţii consacraţi din străinătate sunt prezenți la conferință pentru a prezenta cele mai recente realizări din domeniul conservării şi redresării stocurilor de sturioni sălbatici din ţările lor.

Agenda conferinţei va include prezentări referitoare la starea populaţiilor de sturioni din Dunărea inferioară şi la implementarea măsurilor de conservare şi redresare a sturionilor sălbatici, inclusiv a eficienţei programului românesc de populare de susţinere cu pui obţinuţi prin reproducere artificială. Vineri va fi organizată o vizită în teren la fermele de sturioni de la Horia și Isaccea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările