Un sârb a străbătut cu bicicleta comorile naturale situate de-a lungul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciclistul sârb Jovan Erakovic FOTO ARBDD
Ciclistul sârb Jovan Erakovic FOTO ARBDD

Ciclistul sârb Jovan Erakovic a ajuns marţi în Tulcea, după ce a străbătut pe bicicletă ariile naturale protejate riverane fluviului de la izvor până în Deltă.

"România, ca parte a EuroVelo, este o zonă foarte interesantă care are foarte multe lucruri de oferit. În contextul în care acum am vizitat şi ariile naturale riverane Dunării, am remarcat că România are foarte multe de oferit, dar este nevoie de mai mult marketing. De exemplu, dacă un ciclist se opreşte în Brăila, cineva trebuie să-i spună să viziteze Balta Mică a Brăilei, pentru că se pot face excursii foarte frumoase acolo. Toată lumea ştie despre Delta Dunării, dar foarte puţini ştiu că se poate ajunge şi cu bicicleta în deltă, de exemplu de la Sulina la Periprava sau de la Sulina la Sfântu Gheorghe. Mijloacele de deplasare se pot combina şi ar trebui ca aceste lucruri să se promoveze mai mult", a afirmat Erakovic pentru Agerpres. El a amintit că oficial EuroVelo 6 nu include şi Delta Dunării, traseul fiind Tulcea-Murighiol-Constanţa.

Jovan Erakovic a plecat pe data de 12 aprilie din Ingolstadt, Germania, şi a vizitat până marţi ariile naturale protejate din zona Dunării în cadrul proiectului "DANUBEparksCONNECTED" care urmăreşte promovarea şi protejarea ecosistemelor fluviale.

De profesie inginer mecanic, Jovan Erakovic călătoreşte cu bicicleta de la vârsta de 26 de ani şi a derulat în ultima perioadă circa 35 de proiecte de cicloturism în Europa, numai pe partea română şi sârbă a Dunării, în anul 2006, identificând, împreună cu partenerii români de la Salvamont, 40 de trasee de cicloturism.

ARBDD este partener în proiectul "DANUBEparksCONNECTED - Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor", aprobat pentru finanţare în cadrul primului apel de proiecte din Programul Transnaţional Dunărea 2014-2020, Axa Prioritară 2, ce este implementat în perioada 1 ianuarie 2017 - 30 noiembrie 2019.

Principalul obiectiv al proiectului DANUBEparksCONNECTED este crearea unei punţi de arii protejate dunărene pentru a contracara fragmentarea peisajului şi a habitatelor, şi pentru a consolida fluviul Dunărea ca un coridor ecologic cheie, aceasta reprezentând o prioritate a politicilor UE, prin planul de acţiune SUERD.

Partenerul lider este Parcul Naţional Donau Auen Austria, proiectul fiind implementat de 16 parteneri din nouă ţări dunărene: Austria, Germania, Slovacia,

Ungaria, Croaţia, Bulgaria, România, Serbia, Republica Moldova. Bugetul total al proiectului este 3.084.492,49 euro. 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite