VIDEO Insectele care roiesc doar când se iubesc. Au o singură zi la dispoziţie ca să-şi găsească perechea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efemeridele, dans pe apă în Delta Dunării Sursa Facebook Dan Bandacu
Efemeridele, dans pe apă în Delta Dunării Sursa Facebook Dan Bandacu

Spectacolul efemeridelor sau rusaliilor, insectele care trăiesc câteva zile sau ore, este surprins an de an în Delta Dunării la începutul verii.

Efemeridele sau „rusaliile“ sunt insectele cu o viaţă extrem de scurtă, în medie de o zi, care trăiesc doar cât să se reproducă.

Apar în perioada Rusaliilor, iar legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri, morţi înainte de vreme. 

Efemeridele apar ca larve (sau nimfe) în mediul acvatic, unde vieţuiesc latent până la vârsta de 3 ani. Odată ce îşi capătă aripile, rusaliile trăiesc, în medie, doar o zi. Acesta este timpul pe care ele îl au la dispoziţie ca să se împerecheze.

Ele reprezintă o familie de insecte pseudonevroptere, cu corpul subţire şi moale, terminat cu două sau trei filamente lungi. Au o pereche sau două perechi de aripi transparente, cu larve acvatice care, în stare adultă, trăiesc câteva zile sau ore.

Indivizii nu se hrănesc în perioada adultă, viaţa lor rezumându-se la actul reproducerii. Atunci, masculii se strâng în roiuri şi încep dansul nupţial pentru atragerea femelei. 

Dan Bandacu, specialist de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, le-a surprins pe diafanele efemeride într-o ieşire pe canalele Deltei Dunării.  

„Am avut norocul să asist de trei ori la spectacolul zborului ”Rusaliilor” pe două canale din Delta Dunării.

Apariţia lor este treptată, mai întâi observi că în viteza bărcii se ţi prind în păr, se lovesc de faţa ta, îţi intră în gură, dacă vorbeşti, nişte insecte. Apoi sesizezi o oarecare agitaţie împrejur.

Anul acesta, un Vântural de seară vâna la nivelul apei, ceva neobişnuit pentru el. Apoi, privind cu atenţie realizezi ce se întâmplă: Rusaliile şi-au început zborul. 

Rusaliile sau Efemeridele - insecte cu viaţă scurtă din Delta Dunării Sursa Facebook Dan Bandacu

Pescăruşi, dumbrăvence, grauri şi peştii pe sub apă, se înfruptă din masa de insecte ce nu au nici o clipă intenţia de a se apăra, fiind preocupate doar de găsirea unui partener.

Bordul bărcii, bagajele, hainele, banchetele bărcii, toate suprafeţele solide devin suport pentru insectele interesate doar să năpârlească cât mai repede. 

Rusaliile sau Efemeridele - insecte cu viaţă scurtă din Delta Dunării Sursa Facebook Dan Bandacu

Un nor compact de insecte zboară constant şi uniform la nivelul apei, sub privirile uimite ale celor ce asistă la acest spectacol. Se petrece seara, pe la orele19, numai în anumite locuri. Zborul se desfăşoară pe multe canale ale deltei, dar nu la această intensitate“, explică specialistul pe Facebook. 

Dan Bandacu mai scrie că 'ephemeron' este denumirea pe care a dat-o Aristotel acestei insecte cu viaţă scurtă, care numără 2.000 de specii pe tot globul. Entomologul Constantin Bogoescu a studiat efemeropterele (cum le este denumirea ştiinţifică), amintind că filosoful antic Aristotel a fost primul care le-a descris numindu-le „musca de o zi“.

Rusaliile sau Efemeridele - insecte cu viaţă scurtă din Delta Dunării Sursa Facebook Dan Bandacu

„Cu masculi măsurînd pînă la 13 centimetri de la cap la coadă, Palingenia longicauda de pe Tisa este cea mai mare efemeridă europeană“ - citează el din descrierea făcută de National Geografic, în ediţia din mai 2003. 

Temperatura optimă de roire pentru efemeride este cuprinsă între 20 şi 24 grade Celsius. Numărul ouălor depuse variază între 80 şi 6.000, în funcţie de genul efemeropterelor.

Insectele care trăiesc o singură zi sunt descrise pe larg în lucrarea cercetătorului Constantin Bogoescu, editată de Academia R.P.R. în anul 1958, cu numele „Fauna Republicii Populare Romîne“, capitolul VII „Insecta“, fasciculul 3 - „Ephemeroptera“. Rusaliile pot fi întâlnite şi în alte regiuni ale ţării scăldate de ape, în lunci. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Spectacol rarisim al naturii. Efemeridele din Delta Dunării care trăiesc doar în ziua pentru împerechere

VIDEO Coloritul fantastic al Deltei Dunării, pământul sălbatic de la capătul României

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite