VIDEO Ludovic Orban a vizitat şantiere din Tulcea. Ce a spus premierul despre investiţiile pentru Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban, premierul României, a făcut vineri, 10 iulie, o vizită în judeţul Tulcea, judeţ condus, la nivel de Consiliu Judeţean, de PSD. Premierul a mers să vadă comune conduse de liberali şi obiective economice importante pentru Dobrogea şi nu numai.

„Sunteţi cel mai important om politic care a venit vreodată în Jijila“, i-au spus edilii din comuna tulceană premierului Ludovic Orban când l-au întâmpinat vineri, 10 iulie. 

GALERIE FOTO CU ORBAN LA JIJILA

Vizita la Jijila nu era menţionată în programul zilei transmis de Guvernul României. Jijila are primar liberal, Costică Deacu, care speră că localitatea va cunoaşte o dezvoltare fără precedent odată cu deschiderea podului peste Dunăre, care uneşte Tulcea de Brăila-Galaţi, şi are picior de pod chiar la Jijila.

Orban a făcut vineri, 10 iulie, o vizită în judeţul Tulcea, împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Premierul a mers în comuna Dăeni, apoi la şantierul Podului de peste Dunăre, prin Măcin – Smârdan, pe urmă a vizitat comuna Luncaviţa, Portul Isaccea, Şantierul Naval VARD Tulcea. 

La final, Ludovic Orban a participat la Prefectura Tulcea, la ceremonia de semnare a contractului de proiectare pentru drumul expres Tulcea-Constanţa.

CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a anunţat vineri, 10 iulie, că a semnat contractul de servicii având că obiect „Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţie pentru Drum Expres Constanţa-Tulcea“. Ofertantul desemnat câştigător al procedurii de achiziţie publică este Asocierea Search Corporation SRL – EGIS România SA.

Valoarea totală a proiectului este de 30.723.662,17 lei şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională - 22.102.556,23 lei, 15% este contribuţia proprie - 4.720.654,84 lei, restul de 3.544.808.32 fiind cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA. Durata proiectului este de 27 luni.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. 

Podul în care-şi pun speranţele localnicii 

Podul care va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea va costa circa 500 milioane de euro. Va fi cel mai scump pod din istoria României şi al doilea proiect de infrastructură, ca valoare, de pe tot cursul Dunării (după Porţile de Fier). 

Podul va uni judeţele Brăila-Galaţi de Tulcea, în zona Jijila, şi ar urma să fie inaugurat în 2021, lucrările începând la finele anului 2018. Proiectul presupune amenajarea, în total, a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea. 

pod peste dunare Braila

Deasupra Dunării va fi o porţiune de 2 kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecţii giratorii, plus 33 de poduri, podeţe şi pasaje. Pe malul Tulcei va exista şi o staţie automată de taxare. 

Actualmente, orice drum la Galaţi sau Brăila implică trecerea Dunării cu bacul, ceea ce ridică durata călătoriei la o oră şi jumătate pentru 20 kilometri, dacă eşti norocos. 

Jijila aspiră la statutul de suburbie pentru Brăila şi Galaţi

În Jijila şi Garvăn, proprietăţile au încă un preţ scăzut. Loturi de teren de 1.000 metri pătraţi s-au vândut cu 6.000 euro, iar teren mai mult (1.250 mp) cu o casă bătrânească pe el costă cam 17.000 euro. Deocamdată, „suburbia“ Jijila nu are decât gaze şi apă, dar sunt proiecte depuse pentru canalizare şi asfalt în toată comuna.

Primarul din Jijila, comuna tulceană unde va ateriza podul suspendat peste Dunăre, speră în dezvoltarea comunei sale odată cu terminarea podului. Comuna Jijila are două sate în componenţă - Jijila şi Garvăn, cu o populaţie totală de 5.600 locuitori. Costică Deacu, inginer silvic de profesie, spune că Jijila este foarte promiţătoare pentru cei care vor să se stabilească aici. 

„Zona este pitorească şi deosebit de frumoasă, cu vestigii arheologice şi posibilitatea de a face turism, pescuit şi agricultură. Lângă noi este Parcul Naţional Munţii Măcinului, unde se găsesc cei mai vechi munţi din România - Munţii Hercinici. Pe teritoriul nostru se află cetatea Dinogeţia şi urme ale diferitor civilizaţii antice. Până la Brăila şi Galaţi vom face doar 10-20 minute pe pod, aşa că argumente sunt destule pentru ca orăşenii sătui de aglomeraţie să vrea să se retragă în <suburbie>“, arată primarul Costică Deacu. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Şantierul podului peste Dunăre, cel mai scump din România. Imagini inedite din dronă, cu stadiul lucrărilor

VIDEO Cel mai scump pod al României. Cum arată acum construcţia care va lega Dobrogea cu Muntenia şi Moldova

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite