VIDEO Tricolorul flutură pe Ţuţuiatu, cel mai înalt vârf din cei mai vechi munţi ai României. Unde mai poate fi văzut în Munţii Măcinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tricolorul pe Vârful Ţuţuiatu (467 metri) din Munţii Măcinului Sursa Facebook Sorin Belu Baricada Verde
Tricolorul pe Vârful Ţuţuiatu (467 metri) din Munţii Măcinului Sursa Facebook Sorin Belu Baricada Verde

De la Centenar, tricolorul flutură pe Vârful Ţuţuiatu (467 metri), cel mai înalt vârf din cei mai vechi munţi ai României - Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei. Dobrogenii au mai înfipt drapele şi în alt loc simbolic al Dobrogei: Crucea de pe Munţii Măcinului.

Un grup de dobrogeni a ţinut să înfigă steagul tricolor pe cel mai înalt vârf al Munţilor Măcinului, care sunt mai vechi decât dinozaurii.

Înfruntând vremea aprigă, care a adus în Dobrogea cea mai rece temperatură din ţară de Centenar, patrioţii din Tulcea şi din Constanţa au urcat pe Ţuţuiatu (467 metri), vârful de munte de unde în zilele senine se vede până dincolo, în Basarabia. 

Ei au înfipt drapelul României în stâncile Ţuţuiatului, transmiţând un mesaj de frăţie pentru fraţii de peste graniţă.

Steagul tricolor flutură mândru pe coamele Măcinilor, pentru încă 100 ani de Românie. 

Dobrogenii care au înfipt steagul în cel mai înalt punct al celor mai vechi munţi ai României Sursa Facebook Sorin Belu

Tricolorul României pe Vârful Ţuţuiatu (467 metri) - cel mai înalt vârf din Munţii Măcinului cei mai vechi din România Sursa Facebook Sorin Belu Baricada Verde

Tot în Munţii Dobrogei flutură tricolorul urcat de un preot din Măcin, Daniel Gîdiuţă, care a postat pe contul său de Facebook un mesaj adresat tuturor românilor: 

„Am ales astăzi, de 1 Decembrie, să urcăm pe "Golgota" Dobrogei de Nord, pe străvechii munţi ai Măcinului, pentru a aşeza, la Crucea ce străjuieşte oraşul nostru şi localităţile dimprejur, Steagul României.

Am aşezat steagul lângă Cruce, pentru că steagul doar prin Cruce a putut să se înalţe şi să rămână la înălţime în inimile românilor de pretutindeni. 

Sursa Facebook Daniel Gîdiuţă

Tricolorul României flutură în Munţii Măcinului la Cruce Sursa Facebook Daniel Gîdiuţă

Numai prin Cruce ne putem aminti de Roşul sângelui martirilor şi al patrioţilor noştri, numai prin Cruce putem preţui Galbenul aurului spicelor de grâu, ce rodesc din pământul străbun şi numai prin Cruce putem să ne aducem aminte de Albastrul infinitului Cer, ce ne aşteaptă pe toţi Acasă! 

La mulţi ani, Românie-Mamă! 

La mulţi ani, români-fraţi de oriunde v-aţi afla!“ 

Tricolorul României flutură la Crucea de pe Munţii Măcinului Sursa Facebook Daniel Gîdiuţă

Tricolorul României flutură în Munţii Măcinului la Cruce Sursa Facebook Daniel Gîdiuţă

Specialiştii de la Parcul Naţional Munţii Măcinului spun că Măcinii, resturi ale lanţului muntos Hercinic, au o deosebită importanţă între munţii ţării, fiind cei mai vechi munţi din România. Aici, în Măcin, se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ.

Interesul cercetătorilor este orientat, datorită numeroaselor vestigii istorice, către săpăturile arheologice, dar în egală măsură şi către cercetarea stiinţifică a vastului tezaur natural existent aici - geologic, botanic, zoologic. 

Tricolorul României, în Munţii Dobrogei Sursa Facebook Aurel Daniel Stănică

Tricolorul României în Munţii Dobrogei - cei mai vechi din România Sursa Facebook Aurel Daniel Stănică

„Potenţialul natural face Parcul Naţional Munţii Măcinului accesibil unei game largi de turişti interesaţi de drumeţii în natură, peisaje, flora, faună caracteristice parcului, studii şi documentare. Pe diferitele etaje de vegetaţie, între 7 şi 467 m - Vârful Ţuţuiatu, vom întâlni peisaje unice de stepă la baza versanţilor, urmate de păduri cu gorun, mojdrean şi cărpiniţă, stejar pufos ajungându-se la tufişuri pe culmi şi stâncării, apoi pajişti de stepă cu aspect de gol alpin.

Pe teritoriul parcului există una din cele mai vechi, interesante şi cunoscute rezervaţii din ţara noastră - Rezervaţia Naturală Valea Fagilor. Aceasta se remarcă prin prezenţa unică şi viguroasă a fagului tauric ce prezintă caractere intermediare între fagul autohton şi fagul oriental şi a florei de subarboret, unică în Dobrogea şi asemănătoare făgetelor din Crimeea“, precizează oamenii Măcinului. 

Pe aceeaşi temă: 

Iarna în cei mai vechi munţi ai României. Peisaje de basm în Munţii Măcinului

FOTO Sfârşit de toamnă în Munţii Măcinului. Culmea Pricopanului, cea mai spectaculoasă creastă din cel mai vechi lanţ muntos al României

Traseele din Munţii Măcinului, cel mai bătrân lanţ muntos al României. Aici se găsesc roci mai vechi decât dinozaurii

FOTO Imagini fabuloase din Dobrogea. Cum renaşte natura în Delta Dunării, Munţii Măcinului şi la Marea Neagră

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite