Tulcea

articolul anterior articolul urmator

Zece motive să vizitezi Munţii Măcinului. Este locul unde păşeşti pe roci mai vechi decât dinozaurii

0
18 May 2019 06:20:06
Autor: Sinziana Ionescu
Munţii Măcinului Sursa Parcul Naţional Munţii Măcinului
Munţii Măcinului Sursa Parcul Naţional Munţii Măcinului

Cel mai puternic punct de atracţie de pe harta Dobrogei de nord, în afara Deltei Dunării, îl reprezintă Munţii Măcinului. Aceştia sunt vestigiile Hercinicilor, cel mai vechi lanţ muntos din România. La Măcin calci pe roci de sute de milioane de ani, care datează dinaintea dinozaurilor.

O serie de motive îndeamnă la cunoaşterea şi vizitarea Munţilor Măcinului, aflaţi în nordul Dobrogei, pe teritoriul judeţului Tulcea. Cel mai înalt vârf este Ţuţuiatu, de 467 metri altitudine. 

La Centrul de Informare şi Vizitare al Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului situat în Greci, comuna situată la poalele munţilor, la doar 16 kilometri de oraşul Măcin, veţi primi amănunte extrem de interesante despre cei mai vechi munţi ai României, mai bătrâni decât dinozaurii. Tot aici veţi vedea o dioramă făcută chiar de specialiştii parcului. 

GALERIE FOTO DIN MUNŢII MĂCINULUI

Sunt 10 trasee pe care drumeţii se pot aventura în Munţii Măcinului: Valea Jijilei, Culmea Pricopanului, Vârful Crapcea, Cozluk, Dealul cu drum, Ţuţuiatu, Valea vinului, Poveştile Măcinului, Turism ecvestru, Cicloturism. Traseele sunt marcate de administraţia parcului şi pot fi străbătute cu ghizi sau cu însoţitori care cunosc bine locul. 

Zece motive să vizitezi Munţii Măcinului

Iată doar 10 argumente pentru care trebuie să veniţi într-o excursie în Munţii Măcinului: 

1. Munţii Măcinului reprezintă vestigii ale Lanţului Hercinic - cea mai veche formaţiune muntoasă din România. În Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ - arată specialiştii de la Parcul Naţional Munţii Măcinului. 

2. Pe o suprafaţă de aproape 26.000 hectare se întind două situri Natura 2000: Munţii Măcinului (pentru plante, insecte, amfibieni, reptile şi mamifere) şi Măcin-Niculiţel (pentru păsări), care constituie habitatul unor specii rare, protejate de legislaţia internaţională. 

Sursa Parcul Naţional Munţii Măcinului

3. Flora Măcinului este comparabilă cu flora bogată a insulelor Creta şi Corsica, numărul plantelor superioare de aici reprezentând peste 19% din flora europeană.

4. Munţii Măcin şi împrejurimile lor sunt singurele zone din România unde încă mai există suprafeţe importante de vegetaţie naturală de stepă, care nu se găseşte nici în Balcani şi este foarte rară acum în Europa 

5. În Parcul Naţional Munţii Măcinului trăieşte 50% din avifauna României (însemnând 181 de specii de păsări) şi 50% din flora României (1.900 specii de plante)

6. Pădurea de fag este unică în lume datorită speciei de fag dobrogean care creşte numai aici 

Sursa Parcul Naţional Munţii Măcinului

7. Doar aici vezi specia de bujor dobrogean, bujorul fiind propus de activiştii de patrimoniu (La Blouse Roumaine) pentru a fi declarat floare naţională a României

8. Aici există Sfinxul dobrogean, o stâncă al cărei relief seamănă izbitor cu Sfinxul din Bucegi

9. Aici sălăşluieşte balaurul dobrogean, cel mai mare şarpe din România (2,60 metri maximum)

10. Munţii Măcinului sunt situaţi pe calea de migraţie Via Pontica şi este singurul loc din ţară unde pot fi observate anual în migraţie peste 30.000 exemplare de păsări cu zbor planat, dintre care peste 10.000 păsări răpitoare şi restul berze albe. Numărul speciilor de păsări răpitoare ce pot fi observate în migraţie este mai mare decât oriunde în Europa, cu 29 specii de răpitoare. 

Sursa Parcul Naţional Munţii Măcinului

Sursa Parcul Naţional Munţii Măcinului

Pe aceeaşi temă: 

Traseele din Munţii Măcinului, cel mai bătrân lanţ muntos al României. Aici se găsesc roci mai vechi decât dinozaurii

VIDEO Căprioară curioasă filmată în Parcul Naţional Munţii Măcinului. Cum s-a comportat animalul în faţa camerei

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii