Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Şcolarii din Mehedinţi, bătaia de joc a şefilor din Consiliul Judeţean

2
28 Nov 2015 16:58:27
Autor: Alexandra Georgescu
Programul nu a început până la această dată
Programul nu a început până la această dată

Administraţia judeţului Mehedinţi nu respectă programul guvernamental „Laptele şi cornul”, în condiţiile în care beneficiarii acestui program sunt şcolarii. Licitaţia care trebuia organizată pentru desemnarea furnizorilor nu a fost organizată nici până la această dată.

Programul „Laptele şi cornul” trebuia în mod firesc să înceapă la 15 septembrie, atunci când s-a deschis şcoala. În Mehedinţi însă lucrurile nu stau deloc aşa şi iată că nici acum, la sfârşitul lunii noiembrie, nu a început acest program. Deşi licitaţia pentru desemnarea fimelor care să furnizeze lapte şi cornul trebuia organizată de Consiliul Judeţean Mehedinţi încă din vară, abia la începutul lunii noiembrie, în zilele de 1 şi 2 noiembrie, s-au depus ofertele.  Au mai trecut câteva săptămâni buni, perioadă în care s-au verificat ofertele şi s-au cerut clarificări şi în data de 25 noiembrie s-a făcut public rezultatul. Pentru anul acesta, s-au depus două oferte din partea unei firme mehedinţene care şi în anul şcolar 2014-2015 a furnizat laptele şi cornul, SC Dinamic Business Service SRL cu terţ susţinător SC Aurora Trust SA şi  liderul de asociaţii Achiziţii şi Dezvoltare SRL cu SC Ecolact Prod SRL, având ca furnizor de corn firma Succes Nic SRL din Gorj.

Firma din Mehedinţi, înlăturată

Societatea Dinamic Business Service SRL, vechiul furnizor de lapte şi corn în Mehedinţi este scos însă din schemă, şi este informat în data de 25 noiembrie că oferta depusă de ea este „necâştigătoare”, fiind considerată „inacceptabilă”. I se impută firmei, printre altele, că nu ar avea suficient personal calificat pentru distribuţie, că nu are depozite reglementate sau dube corespunzătoare, toate astea în condiţiile în care anul trecut, acelaşi Consiliu Judeţean a considerat oferta societăţii Dinamic Business Service SRL una eligibilă.  În opinia administratorului societăţii, motivele sunt puerile şi din acest motiv este hotărât să conteste rezultatul. „Consider că am fost descalificat în mod abuziv şi voi fomula contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, spune Ion Buzgure, administratorul de la  Dinamic Business Service SRL. Practic, este înlăturată din start o firmă din Mehedinţi, care a demonstrat că poate să facă distribuţia laptelui şi cornului, şi i se lasă cale liberă unei firme din Gorj.  La mijloc este vorba de o sumă apreciabilă pentru că pe întreg programul se alocă de la Guvern suma de 40 miliarde lei vechi plus TVA.  Cum vechiul furnizor se consideră îndreptăţit să conteste rezultatul, lucrurile se complică de-a dreptul, iar elevii nu vor primi lapte şi cornul încă alte câteva luni bune. Procedura de contestaţie este una de durată şi în plus firma contestatoare are la dispoziţie şi calea de atac la Curtea de Apel Craiova.

Disfuncţionalităţi în derularea programului

Nu este prima dată în judeţul Mehedinţi, când nu se respectă acest program guvernamental. De la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi de către Aladin Georgescu au existat mereu disfuncţionalităţi în derularea acestui progam, copiii fiind în final cei care au avut întotdeauana de suferit. În ultimele două săptămâni din anul şcolar 2013-2014, furnizorul de la acea dată, firma Aurora SA, a fost nevoită să întrerupă distribuţia laptelului şi cornului din cauza neplăţii livrărilor făcute în perioada 15 ianuarie – 1 iunie 2014. Aurora a deschis un proces împotriva Consiliului Judeţean Mehedinţi în care a cerut penalităţi de întârziere la plata facturilor, dar şi mai grav, după cum spun surse din interiorul Consiliului Judeţean Mehedinţi, banii alocaţi de guvern pe acest program au fost realocaţi pentru lucrări de asfaltare. Nici anul şcolar 2014-2015 nu a pornit cu dreptul, programul „Laptele şi cornul” a început abia la mijlocul lunii octombrie, adică la o lună după începerea anului şcolar. Cât despre anul şcolar 2015-2016 lucrurile sunt deja extrem de complicate şi cel mai probabil elevii vor primi laptele şi cornul în primăvara anului viitor.

Unde ajung banii alocaţi de Guvern?

Între timp, Consiliul Judeţean Mehedinţi are însă grijă să realoce sumele alocate de Guvern şi pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie pentru acest program şi necheltuite altor instituţii din subordinea sa. Interesant este că din suma de 1.600.000 lei care a fost realocată, cei mai mulţi bani, adică 1 milion de lei au fost dirijaţi către Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, instituţie care va cheltui bani pe achiziţionarea de hârtie şi carburanţi. Este motivul pentru care consilierii liberali au cerut o anchetă în această instituţie şi prezentarea unui raport exact al achiziţiilor care s-au făcut în ultimul an, existând suspiciuni că  anumite sume se cheltuiesc pe achiziţionarea de produse fără licitaţie publică.

Citeşte şi:

Elevii din judeţul Mehedinţi mai au de aşteptat cel puţin 45 de zile pentru a primi lapte şi corn

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Exilatul Gica
28.11.2015, 19:34:24

In Mehedinti, este instalata de multa vreme "Sicilia mafiaei romane", de pe vremea lui Ceausescu-Stanisoara", unul comunist inrait, celalalt securist inrait, fiu de fost securist. Exista o clica acolo, de care autoritatile statului se tem sa se atinga. Nu e de mirare ca Mehedintiul se afla printre ultiele judete din tara la economie, desi acolo se afla : Santierul naval SEVERNAV, distrus de comunistii printre care si tatal lui C. Busoi fiul mare pdl-ist, fost director, Uzina de apa grea (Combinatul Chimic) de la Malovat, Hidrocentralele PF1 si PF2, Termocentrala,Uzina de Vagoane, si Teren Agricol cat cuprinde, Pasuri si Livezi care nu se mai vad, si....oameni harnici. Mafia din invatamant insa, este floarea raului din acest judet.

Coco Cocos
29.11.2015, 20:27:06

cum sa aiba timp cj mh sa rezolve problemele curente cand toti sunt pusi pe criterii exclusiv de slugarnicie, incompetenta si servilism? chiar nu va e rusine, nesimtitilor?faceti si voi ceva concret pentru mehedinteni, vai de capul vostru de...anonimi, la urma urmei!

Modifică Setările