Şeful poliţiei mehedinţene “momit” de Duicu cu terenuri la Orşova şi funcţii de conducere în MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descinderile procurorilor DNA în Mehedinţi au vizat şi Primăria municipiului Orşova, de unde au fost ridicate mai multe documente privind modul de concesionare a unor terenuri la un preţ „convenabil” familiei Ponea.

Potrivit procurorilor DNA, liderul PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, a influenţat membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, determinându-i să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea către un membru al familiei lui Ştefan Ponea, la un preţ „convenabil”, a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de m2, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi). “Obţinerea acestor foloase în favoarea unui membru al familiei lui Ponea Constantin Ştefan a fost realizată prin exercitarea influenţei de către Duicu Ioan-Adrian asupra unui număr de 11 membri ai Consiliului local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul lui Popescu Constantin, om de afaceri şi preşedintele organizaţiei municipale Orşova a unui partid politic”, se arată într-un comunicat al DNA.  Ca urmare a exercitării influenţei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public şi concesionarea celor două suprafeţe de teren. Cele două suprafeţe de teren erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localităţii Orşova (şi apoi concesionate). În aceste împrejurări, folosul obţinut prin dobândirea acestor două suprafeţe de teren în condiţiile arătate, este unul necuvenit, obţinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietăţii publice.

Un expert judiciar în domeniul imobiliar din Orşova, ing. Ion Drăghicescu, spune că în acest caz s-a comis o ilegalitate întrucât aceste terenuri au fost expropiate, iar acum sub nicio formă nu pot fi vândute ori concesionate.

„Nu avea nimeni voie să vândă, să concesioneze fiindcă se distruge chiuveta lacului.  Cred că Ponea a căzut în plasă, a muşcat, eu nu îl luam, îmi pare rău eu îl cunosc pe taică-său, pe doctor. Dar o mână spală pe alta, al mai mic îl servşte pe al mare, cel mare îl ocroteşte, îi dă fonduri”, a spus Ion Drăghicescu.

De cealaltă parte, conducerea Primăriei Orşova spune că în acest caz nu are nicio vină, aceste terenuri fiind concesionate în baza unor hotărâri de consiliu local, la dosar fiind depus un raport de evaluare.

„Miercuri am avut şi noi o verificare de la organele abilitate ale statului la Primăria municipiului Orşova, nu s-a dat nicio declaraţie, s-au cerut nişte documente, hotărâri ale Consiliului Local cu privire la modul în care s-a concesionat terenul către tatăl lui Ştefan Ponea, hotărârea CL cu privire la concesionarea la SC Floricola, hotărârea CL privind concesionarea şi altor trei  terenuri. Deci s-au luat aceste dosare, noi susţinem că aceste hotărâri ale Consiliului Local sunt legale, au fost date spre verificare organelor abilitate. Dacă Consiliul Local se va face vinovat pentru acest lucru noi vom prezenta la timpul respectiv ce vor stabili organele abilitate”, a declarat Constantin Negulescu, viceprimarul municipiului Orşova.

Potrivit procurorilor DNA, în schimbul dobândirii acestor terenuri, Adrian Duicu i-a pretins lui Ştefan Ponea să îl determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunţe o hotărâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului Agenţiei Naţionale de Integritate care îl viza. “Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar şefa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei care avea de soluţionat cauza respectivă, Ponea Constantin Ştefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obţine acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi una favorabilă acestuia din urmă”, se arată în comunicatul DNA.

Ca bonus, Duicu i-a mai promis lui Ştefan Ponea că îl menţine temporar în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, iar la o dată ulterioară o să-l numească într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi că o să numească o persoană din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public. Duicu a lăsat să se înţeleagă  că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române).

Citiţi şi:

Şeful Poliţiei din Mehedinţi şi preşedintele CJ Mehedinţi, reţinuţi pentru 24 de ore

Ştefan Ponea, trimis la munca de jos
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite