Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Ştefan Popa Popa's ar putea rămâne fără titlul de cetăţean de onoare şi la Turnu Severin. De ce s-au supărat oltenii pe el

2
23 Jul 2019 13:35:56
Autor: Alexandra Georgescu
Artistul Ştefan Popa Popas  în sala care îi poartă numele din Palatul Culturii Teodor Costescu FOTO Alexandra Georgescu
Artistul Ştefan Popa Popas  în sala care îi poartă numele din Palatul Culturii Teodor Costescu FOTO Alexandra Georgescu

Declaraţiile ofensatoare aduse de artistul Ştefan Popa Popas oltenilor, pe care i-a numit „ciurucuri“ într-o emisiune TV au stârnit o adevărată revoltă în rândul opiniei publice din Drobeta Turnu Severin.

Mulţi severineni au rămas consternaţi de jignirile aduse, într-o emisiune televizată, oltenilor stabiliţi în Timişoara de către artistul Ştefan Popa Popa's. Mânia locuitorilor municipiului de la Dunăre este cu atât mai mare cu cât caricaturistul este cetăţean de onoare al Severinului, iar una din sălilele Palatului Culturii “Teodor Costescu” îi poartă numele.

Pe Facebook, sunt sute de comentarii la adresa acestuia, locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin solicitând ferm autorităţilor locale retragerea titlului de cetăţean de onoare.

“Câteva municipii din Oltenia (băieţi galanţii juveţii, nu?!) - Craiova, Severinul, Slatina - l-au făcut, auziţi şi dumneavoastră!, Cetăţean de Onoare! In semn nu de recunoştinţă pentru înaltele demnităţi oferite, pârâtul "mare artist" a înjurat ca un birjar Oltenia şi pe olteni chiar la un post oltenesc de televiziune! Omul acesta nu se simte confortabil că Timişoara e invadată de "ciurucurile" olteneşti, inclusiv culturale, şi că, în loc să vorbească, precum odinioară, patru limbi (??!!), timişorenii se exprimă cu "fusei", "auzişi", " venişi" etc.. O fi asta vreo nouă limbă? Aş, Sunt mărcile graiului oltean, care se aud pe străzile gloriosului oraş din, nu-i aşa, "fruncea" ţării.. Băi, acesta, respectivele vorbe care-ţi zgârâie urechile elefantine sunt forme verbale de perfect simplu, moştenite din limba latină, veritabile mărci de specificitate latină, validate de Gramatica Academiei şi de altfel de toate gramaticile de ieri sau de azi. Folosirea formelor de perfect simplu este cumva un semn de incultură sau de retardare intelectuală? Dacă, eventual, se află în derută, decât să-i înjure pe faţă pe nişte oameni care i-au acordat unele semne de absolut nemeritată preţuire, îi recomandăm acestui Popa Stefan să mai... poposească prin zona... originilor sale.Materne sau nu. Poate se mai lămureşte cu privire la unele aspecte care nu-l lasă să doarmă liniştit. În caz că nu, să se suie înapoi în copacul din care, pare-se, abia a coborât. P.S.: Oficialităţile municipiului Drobeta Turnu Severin au obligaţia morală să-i retragă numitului Popa Ştefan, ce-şi mai zice, ca nume de primadonă, şi Popa's, titlul de Cetăţean de Onoare . De asemenea, să renunţe la a-i mai da numele odios şi sălii de spectacole de la Teatru. Sunt personalităţi uriaşe născute aici care să merite această cinstire”, scrie pe pagina sa de Facebook, lect.univ.dr. Eugen Măicăneanu de la Universitatea din Craiova.

“Craiova votează joi retragerea titlului, apoi urmează Slatina. Eu cred că şi Severinul o va face...
Auzi la el: „ciurucuri”!...  Copilul meu, care lucrează în Timişoara zi lumină - ca medic - e un „ciuruc”?... Adică „om de nimic”, „putred”, „stricat”?”, spune pe Facebook cunoscutul kinetoterapeut Dan Alexoae

Preşedintele PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, a anunţat că le va  propune consilierilor locali liberali din CL Drobeta Turnu Severin să iniţieze un proiect de hotărâre, prin care să îi fie retras titlul de cetăţean de onoare al oraşului:

”Este regretabil că în anul de graţie 2019, unul dintre cei pe care i-am considerat un mare artist şi-a permis, ca într-un discurs public, să folosească nişte expresii jignitoare, la adresa unor persoane, care nu i-au greşit cu nimic. Aş fi vrut să cred că a fost vorba de o scăpare a lui Ştefan Popa, însă insistenţa cu care a atacat oltenii, numindu-i ciurucuri, îmi arată că e vorba de un mod de gândire, e vorba de cum se raportează el la oameni care sunt, la fel ca el, cetăţeni ai României. (…) Aş vrea să le propun consilieriilor locali ai PNL să iniţieze un proiect de hotărâre de retragere a titlului de cetăţean de onoare! Voi ce credeţi? Ar trebui ca Ştefan Popa să nu mai fie cetăţean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin”.

Ştefan Popa Popa`s a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Drobeta Turnu Severin în primăvara anului 2009.  „Am primit până acum titlul de cetaţean de onoare în 86 de oraşe din ţară şi niciodată nu e târziu să fiu şi al Severinului, oraş în care mi-am petrecut adolescenţa”, declara la acea dată celebrul caricaturist.

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, numit recent ambasador cultural al Timişoarei, a lansat o serie de critici dure la adresa oltenilor care au ajuns în Timişoara, numindu-i „ciurucuri“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

victor catuna
23.07.2019, 14:12:15

Pai, titlurile astea se iau cand vrea muschiul primarului? OK, eu zic ca merita, macar omul s-a racorit si drept a grait. De mult nu am vazut in spatiul public o caracterizare mai buna a oltenilor, era si cazul sa revina cu picioarele pe pamant rapandulele sudiste.

-1 (3 voturi)
Lamuritorul
23.07.2019, 14:57:02

Oltenilor, a gresit, ba, de caldura i s-a urcat grasimea la capatana.

-1 (1 vot)