Administratorul special al RAAN, demis din cauza salariului prea mare. Angajaţii se plâng că au luat salariile înjumătăţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de angajaţi de la Combinatul de Apă Grea şi Termocentrala de la Halânga s-au strâns marţi după-amiază în faţa sediului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin pentru a afla ce se discută la adunarea creditorilor.

Salariaţii de pe cele două platforme economice aparţinătoare Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare aflaseră că pe ordinea de zi a adunării creditorilor s-ar afla şi un punct privind înlocuirea lui Dan Andruşca din funcţia de administrator special. Liderul de sindicat de la Termocentrală, Tănase Alexandru, a declarat că angajaţii nu sunt de acord cu această măsură întrucât, fără administrator special, compania ar urma să fie condusă doar de administratorul judiciar, asupra căruia planează suspiciuni că ar favoriza anumite firme înscrise la masa credală.

„Este o părere subiectivă, avem aceste suspiciuni legate de administratorul judiciar sperăm să nu se confirme”, a spus liderul de sindicat.

Ceea ce nu ştiau angajaţii de la RAAN era faptul că administratorul special fusese schimbat deja din funcţie de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, din cauza salariului foarte mare.

"Raportul Corpului de Control vrem să fie gata până la sfârşitul acestei săptămâni. (...) Astăzi l-am demis pe administratorul special Dănuţ Andruşcă, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă. În locul lui Andruşca va fi numit Viorel Marian, specialist în energie care a lucrat în mai multe companii energetice, inclusiv Termoelectrica", a declarat marţi Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Nicolescu, Complexul Energetic Oltenia este foarte afectat de intrarea în insolvenţă a RAAN de la care are de recuperat datorii de 230 milioane lei pentru cărbunele pe care l-a livrat regiei în vederea producţiei de energie electrică şi termică. La aceste datorii se mai adaugă 40 milioane lei, pe care RAAN trebuie să le plătească Complexului Energetic Oltenia.

"Am elaborat un plan de măsuri pentru restructurarea RAAN, pe care astăzi sau mâine îl vom înainta premierului Victor Ponta şi vicepremierului Gabriel Oprea, pentru că RAAN este o companie de interes strategic", a spus Nicolescu.

El a adăugat că se impune o discuţie inclusiv în CSAT despre viitorul RAAN.
Nicolescu a precizat că, pe lângă datoriile de 680 milioane lei ale RAAN, se adaugă alte creanţe de 850 milioane lei, pe care regia le are către grupul Confort, deţinut de omul de afaceri Georgică Cornu.
Ministrul a afirmat că această creanţă nu este acceptată şi a solicitat firmei Tudor & Asociaţii, care este administratorul judiciar al RAAN, "să respecte lege".

Potrivit acestuia, este imoral şi ilegal ca administratorul judiciar să accepte la masa credală datoriile cerute de grupul Confort, care sunt creanţe provizorii, şi în acelaşi timp să acorde acestuia drept de vot în adunarea creditorilor.

Nicolescu a precizat că Departamentul pentru Energie este dispus să cedeze, cu titlu gratuit, către autorităţile locale din Drobeta-Turnu Severin mina de cărbune Husnicioara, deţinută de Complexul Energetic Oltenia, astfel încât RAAN să poată continua producţia de energie electrică şi termică.

Pe de altă parte, angajaţii de la RAAN se tem pentru locurile lor de muncă. Oamenii spun că nu şi-au primit salariile în întregime şi nici bonurile de masă.

“Problemele noastre se ştiu de foarte mult timp, dar nu s-a luat nicio măsură ca să se îndrepte problema. Eu mi-am pierdut toată speranţa, suntem depăşiţi de situaţie, ne aşteptăm la faliment. Oltchimul e minciună pe lângă ce avem noi aici, noi avem acolo o bombă, nu ştie nimeni că acolo sunt gaze care pot să sară în aer, să omoare populaţia”, a spus un angajat. „Am ieşit în stradă din cauza problemelor regiei. Nu ştim care va fi viitorul ei, au început să nea dea salariile cu jumătăţi de măsură, cu bonurile de masă neluate şi este o incertitudine. Practic nu ştim ce este azi pe mâine”, a spus un alt salariat de la RAAN. „Salariul s-a dat înjumătăţit, avans jumătate, lichidare jumătate, tichetele de masă neluate pe două luni şi în primul rând nu ştim ce se va alege de locurile noastre de muncă. Azi suntem aici, mâine nu mai suntem. Nu suntem siguri pe locul de muncă, majoritatea suntem aproape de pensionare, unde ne mai angajăm acum dacă plecăm de aici, să ia Guvernul o hotărâre”, s-a plâns un muncitor de la Termocentrală.  „Suntem nemulţumiţi pentru salariile care nu se dau la timp, pentru condiţiile de muncă fiindcă nu mai avem materiale şi tot ce trebuie pentru buna funcţionare, nu se mai asigură absolut nimic”, a spus un alt muncitor.

RAAN produce apă grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavodă şi energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din oraşul Drobeta Turnu-Severin.

Regia a intrat în insolvenţă în 2013, având datorii de 680 milioane lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de 70 milioane lei.

Anul trecut, RAAN a avut o cifră de afaceri de 400 milioane lei.

Mai puteţi citi şi:

Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: Grupul Confort, deţinut de Georgică Cornu, a ajuns să deţină creanţe de 850 de milioane de lei la RAAN

Peste 1000 de angajaţi de la RAAN au ieşit în stradă în faţa Prefecturii Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite