Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Alba neagra cu avansările poliţiştilor din IPJ Mehedinţi

1
2 Dec 2015 12:48:39
Autor: Alexandra Georgescu
Sediul IPJ Mehedinţi FOTO Corina Macavei
Sediul IPJ Mehedinţi FOTO Corina Macavei

Un scandal de proporţii mocneşte în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, existând acuzaţii că nu s-a respectat procedura de sistem privind desemnarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie pentru avansarea în grad înainte de termen (avansare la excepţional), cu ocazia Zilei Naţionale. Este aşteptat să sosească şi Corpul de Control din minister pentru a face verificări.

Ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Naţionale a României, poliţiştii care au obţinut rezultate excelente în activitate de-a lungul anului sunt răsplăţi prin avansarea în grad înainte de termen. Nu înseamnă foarte mult la salariu, ci este o chestiune mai mult de onoare, de cinste pentru acel poliţist. Privite lucrurile din afara sistemului, ai putea crede că sunt avansaţi acei poliţişti care lucrează în stradă, care muncesc luni întregi pentru rezolvarea unui dosar greu, care prind hoţii şi tâlharii, care aduc după gratii violatorii şi criminalii. Lucrurile stau însă altfel şi când vine vorba de aceste avansări sunt luaţi în calcul şi acei poliţişti care lucrează la birou, în compartimentele de logistică, contabilitate sau IT fiindcă se merge pe principiul că munca fiecăruia este importantă.

Aşa stând lucrurile şi anul acesta, 11 agenţi de poliţie şi 11 ofiţeri de la IPJ Mehedinţi au fost avansaţi la excepţional. Modul cum s-au făcut aceste numiri a reuşit însă să stârnească revolta poliţiştilor cu state vechi în IPJ Mehedinţi, astfel că este aşteptat Corpul de Control din cadrul MAI pentru a face verificări în acest sens.

Trei şedinţe

Surse din cadrul poliţiei mehedinţene spun că situaţia este fără precedent fiindcă s-a încălcat în mod flagrant procedura de sistem privind modul de desemnare a poliţiştilor care să fie înaintaţi în grad înainte de termen. În lipsa şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, comisarul şef Romulus Opriţa, care se afla în concediu de odihnă, cei doi adjuncţi au făcut aceste numiri după bunul plac, spun aceleaşi surse. Şefii de servicii şi şefii poliţiilor orăşeneşti şi municipale au fost convocaţi în data de 12 noiembrie a.c. într-o şedinţă operativă privind avansările înainte de termen. De la serviciul resurse umane s-a prezentat lista cu agenţii de poliţie şi ofiţerii care îndeplinesc condiţiile din punct de vedere legal pentru a putea fi avansaţi înainte de termen şi pe marginea acestei liste urmau să se facă propunerile de către cei convocaţi în şedinţă. Numai că, spre stupoarea celor prezenţi în şedinţă, numirile în cazul ofiţerilor s-au făcut în mod exclusiv de către cei doi adjuncţi ai IPJ Mehedinţi, comisarul şef Ion Frăţilescu şi comisarul şef Alexandru Stoica, lista declarându-se închisă pentru alte propuneri. Printre ofiţerii avansaţi se numără şi un fin al adjunctului Frăţilescu, inspectorul principal Vasile Octavian Tivig de la Poliţia din Baia de Aramă. Nu doar această numire a creat nemulţumire în rândul şefiilor de servicii, ci şi faptul că alţi trei ofiţeri beneficiau pentru a doua oară consecutiv, după un an şi jumătate în urmă,  de avansare înainte de termen.

Alba-neagra cu ofiţerii de pe listă

Dar lucrurile nu se opresc aici şi ca într-un film regizat prost, se convoacă o altă şedinţă a doua zi, pe 13 noiembrie. Ofiţerul Corina Butucea Răduţă din cadrul Poliţiei municipiului  Drobeta Turnu Severin, deşi fusese nominalizată cu o zi înainte, este scoasă de pe listă şi înlocuită cu un ofiţer de la economic, Mihai Măricuţă. Lucrurile se complică şi probabil pentru a înăbuşi un eventual scandal, o a treia şedinţă are loc, luni, 16 noiembrie, când este repusă pe listă Corina Butucea Răduţă şi în total sunt numiţi 11 ofiţeri. Este o situaţie fără precedent în istoria poliţiei mehedinţene după 1989, când au loc trei şedinţe pentru a stabili poliţiştii care să beneficieze de aceste numiri.

Ce spune IPJ Mehedinţi?

Referitor la acuzaţiile care se aduc, IPJ Mehedinţi răspunde sec că  “Referitor la avansarea înainte de termen în gradul de ofiţeri şi agenţi de poliţie , vă informăm ca a fost respectată procedura de lucru privind avansările şi de asemenea prevederile Legii nr.360/2002”.

Cine sunt ofiţerii avansaţi

Cei 11 ofiţeri care au fost avansaţi în grad înainte de termen la IPJ Mehedinţi sunt următorii: Fleancu Bogdan (şef serviciu logistică), Lupu Nicoleta (contabil), Dicu Loredana (şef serviciu comunicaţii), Marghitoiu Cristian (şef secţie Poliţie Rurală Strehaia), Bibu Ştefan  (şef birou ordine publică Drobeta Turnu Severin), Ilinca Octavian (şef secţie Poliţie Rurală Izvorul Bîrzii), Răduţă Butucea Corina (ofiţer în cadrul Poliţiei municipale Turnu Severin), Tivig  Octavian (Poliţia Baia de Aramă), Bebec Claudiu (Poliţia Rutieră), Drăcea Eusebiu (ofiţer judiciarist) şi Măricuţă Mihai (serviciul de combatere a criminalităţii economice).


Vă mai recomandăm şi:

“Şcoala de hoţi”. IPJ Mehedinţi scoate poliţişti corupţi pe bandă rulantă

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi, „cuibul“ poliţiştilor cercetaţi de DNA

Prim procurorul Parchetului Orşova reţinut de DNA. Magistratul a primit de la un om de afaceri chiar şi 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Coco Cocos
2.12.2015, 21:03:58

lasa ca vine stanisoara al batran si va avanseaza pe toti...la dreapta...cand o sa intelegeti ca avansarile, promovarile, premierile se fac in functie de interese? chiar vreti sa fiti toti militieni?

Modifică Setările