Amintiri din epoca comunistă. Restaurantele şi discotecile erau pline ochi, severinenii nu se uitau la bani atunci când venea vorbă de distracţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Severinenii ştiau să se distreze pe cinst. FOTO: Arhiva personala Angela Babaioana
Severinenii ştiau să se distreze pe cinst. FOTO: Arhiva personala Angela Babaioana

Dincolo de greutăţile pe care severinenii, ca orice român, le-au trăit în regimul comunist, acele vremuri aveau şi farmecul lor. Oamenii spun că atunci aveau mai mult timp liber, că nu erau atât de stresaţi ca acum, că ştiau să se distreze pe cinste.

În Turnu Severin, în acele vremuri numărai pe degete restaurantele bune. Puteai alege între „Parc Hotel”, „Traian”, „Drobeta”, „Mioriţa”, „Marinaru”, „Dunărea” ori „Vatra Haiducilor”. O parte din aceste restaurante au reuşit să supravieţuiască după Revoluţie, altele sunt o ruină, aşa cum este cazul restaurantului „Drobeta”. Acum oraşul este plin de restaurante dintre cele mai cochete, însă duc lipsă de clienţi. Pe vremea lui Ceauşescu, severinenii nu puteau servi masa la „Drobeta”, de exemplu, un restaurant din centrul oraşului, fără rezervare pentru că nu puteai să prinzi o masă liberă decât cu foarte mult noroc. Şi asta pentru că oamenii îşi permiteau să ia masa în oraş. Scoteau din buzunar cel mult 25 de lei pentru o friptură şi o baterie de vin. E adevărat, că orchestra nu avea voie să cânte decât până la orele 22,00, că berea nu se mai găsea decât până la ora 19,00, că trebuiau să suporţi şi prezenţa miliţienilor care obişnuiau să facă des razii în restaurante, mai ales că Severinul era oraş de graniţă, dar cu toate acestea era o atmosferă de voie bună.

În Turnu Severin, oamenii câştigau bani frumoşi şi prime pe măsură ori de câte ori îndeplineau planul.  Vorbim aici în special de cei care lucrau la amenajarea barajului Porţile de Fier (fostul ICH) ori la construcţia tunelelor de pe Defileul Dunării (ICPF), la Energomontaj şi alte unităţi mari. La mare căutare era berea de Craiova în sticlă verde şi coniacul „Drobeta” produs la Turnu Severin.

Un loc cu totul special nu numai pentru locuitorii municipiului Turnu Severin, cât şi pentru persoanele care veneau în vizită aici era cafe-barul „Ada Kaleh”, numit aşa după celebra insulă populată de turci, unde puteai servi cafea la nisip ori o limonadă preparată după o reţetă turcească. Tot aici, îşi amintesc severinenii trecuţi de 40 de ani, puteai servi o vodcă autentică rusească ori celebrul rom cubanez „Havana Club”.

Nici cinematografele din Turnu Severin nu duceau lipsă de clienţi. La filmele bune, cozile pentru a prinde un bilet erau imense. Oamenii se călcau pur şi simplu în picioare pentru a intra în sala de cinema. Mai exista şi posibilitatea vizionării unor filme „la video” în săli închiriate de persoane private. Şi discotecile „Patria” ori cea de la Casa Tineretului erau pline ochi de tineri, mult peste capacitatea normală a sălii, unde exista posibilitatea să asculţi hiturile lui Modern Talking, CC Catch, Bad Boys Blus, Sandra, Samantha Fox. Foarte căutate erau şi cofetăriile, care nu duceau deloc lipsă de clienţi. La sfârşit de săptămână, aşteptai la coadă la cofetăria „Crinul” chiar şi o jumătate de oră pentru un pahar de citronadă, o amandină ori o cupă de îngheţată de cacao, vanilie ori fistic.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite