Arsenie Boca şi cea mai puternică rugăciune, interzisă de comunişti. Ruga rostită de „Sfântul Ardealului” în fiecare dimineaţă şi învăţăturile ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Boca
Arsenie Boca

Învăţătura Părintelui Arsenie Boca rămasă în manuscris şi publicată, după căderea comunismului, în zeci de mii de exemplare se bucură de un mare interes în rândul credincioşilor.

Credincioşii vin cu miile în pelerinaj la mormântul său şi se bucură de ajutorul părintelui Arsenie Boca, cinstându-l ca sfânt şi chemându-l în rugăciune. Scrierile niciunui Părinte duhovnicesc, contemporan cu Părintele Arsenie, nu se bucură de atâta interes, ca învăţăturile  sale.

Marele duhovnic al neamului românesc, cel care a rămas în conştiinţa foarte multor creştini ca un om cu viaţă sfântă, spunea că a ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-i aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre şi a-i implora ajutorul.

Părintele Arsenie Boca, un mare sfânt dăruit de Dumnezeu neamului românesc  în vremuri de cumpănă, în scrierile sale atrăgea atenţia spunând: "Creştinismul nu e o afacere de duminică, ci este o strădanie de toate zilele, toată viaţa, de a ajunge stilul de viaţă şi concepţiile pe care aşa ni le-a lăsat Domnul nostru Iisus Hristos."

Printre numeroasele învăţături lăsate de Arsenie Boca se află şi o rugăciune pe care o rostea la începutul fiecărei zile pentru limpezirea sufletului. A fost publicată de câteva ori de-a lungul timpului, asftfel că acum circulă mai multe versiuni ale acestei rugăciuni.

“Rugăciunea este cheia raiului, ea deschide porţile harului divin. Rugăciunea este un gaj, o garanţie a imortalităţii, căci cel ce vorbeşte cu Dumnezeu cu toată sinceritatea, devine mai tare ca moartea, sufletul lui devine nemuritor, iar corpul lui va reînvia în mod glorios”, spunea atât de frumos părintele Arsenie Boca. 

De altfel, mulţi dintre cei care ajung la mormântul său de la Mănăstirea Prislop trăiesc o emoţie puternică şi simt că părintele continuă mai departe să se roage şi că un duh de pocăinţă şi de căinţă te copleşeşte.

“Rugăciunea de dimineaţă scrisă de Părintele Arsenie Boca constituie un ajutor real în dezvoltarea unui alt mod de a începe ziua la păşirea în lumea Pământului, în fiecare dimineaţă. Acest mod nou de a ne raporta la fiecare zi ne sprijină în strădania interioară de a deveni mai morali, mai responsabili şi mai conştienţi de ceea ce este esenţial cu adevărat pentru viaţa omului în raport cu cele veşnice, cu eternitatea”, spune prof. dr. Sebastian Stănculescu de la Universitatea Bucureşti într-un articol despre Rugăciunea de dimineaţă a părintelui Arsenie Boca.

Rugăciune pe care o rostea în fiecare dimineaţă Părintele Arsenie Boca

"Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi, toată ziua, să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, că nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai mila de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai mila de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre.
Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumină prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin".

Cine a fost Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 din părinţi creştini ortodocşi, Iosif şi Creştina, în satul Vaţa de Sus din Ţara Zarandului, în partea de sud a Munţilor Apuseni, sat ce aparţine comunei Vaţa de Jos. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, unde avea un mic atelier, într-o casă unde câteva maici de la Prislop amenajaseră un aşezământ monahal.

Vă recomandăm şi:

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

Cea mai cunoscută povestire relatată de părintele Arsenie Boca are menirea să le aducă alinare celor aflaţi în suferinţă. Pilda ceşcuţei de ceai, spusă de duhovnicul de la Prislop, le arată oamenilor ce pot face „dacă viaţa li se pare grea şi sunt loviţi, bătuţi şi împinşi aproape fără milă, când lumea pare că se învârteşte necontrolat şi când simt că se află într-o suferinţă îngrozitoare”.

Controversata moarte a părintelui Arsenie Boca: iradiat, torturat, răstignit de Securitate. Ultima minune făcută de  Sfântul Ardealului

Despre moartea sa încă sunt multe taine şi lucruri neelucidate. Mulţi sunt convinşi că părintele a fost schingiuit de Securitate, că avea unghiile de la mâini smulse şi că înainte de a muri şi-ar fi avertizat călăii: "Spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul”. Alţii, dimpotrivă, spun că acesta a murit de moarte bună, la Mânăstirea Sinaia, că slăbise din cauza muncii epuizante şi a numeroaselor boli.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite