Bazine de înot performante în comune fără canalizare. „N-avem nici gaze, le încălzim cu o centrală pe lemne”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa FOTO / gds.ro
Sursa FOTO / gds.ro

Bazinele de înot se vor construi, cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii (CNI) în comunele mehedinţele Bâcleş şi Vânjuleţ, iar valoarea investiţiilor se ridică la două milioane de euro.

Cele două comune din judeţul Mehedinţi unde se vor construi bazinele au în jur de 2.000 de locuitori fiecare, iar numărul copiilor în prima localitate se ridică la 200, iar în cea de-a doua la 150. Ambele proiecte au finanţare din partea Companiei Naţionale de Investiţii. 

În comuna Bâcleş, primarul doreşte ca bazinul de înot să fie folosit de elevi, dar şi de localnicii care vor să facă o baie în afara programului şcolarilor. 

„Bazinul de înot este un vis al meu...  acest bazin de înot este făcut şi va fi folosit pentru cei 200 de elevi care învaţă la Şcoala Bâcleş, care să-şi desfăşoare orele de educaţie fizică la bazin, să înveţe să înoate. Şi de ce nu, după programul de după-amiază, să fie deschis publicului, cu o intrare aferentă, să recuperăm din costurile de întreţinere, care din calculele noastre nu sunt foarte mari pentru că, pentru încălzirea apei pe timp de vară şi până toamna târziu, iarna, mergem mult pe panouri fotovoltaice pentru a consuma cât mai puţină energie electrică”, a declarat  primarul Lucian Coandă pentru Gazeta de Sud.

Edilul recunoaşte că locuitorii din comuna Bâcleş aşteptau canalizarea şi nu un bazin de înot, dar susţine că şi această problemă se va rezolva tot cu ajutorul CNI. 

,,E vorba de un bazin de înot semiolimpic, adică nu este la standardele de 25 m lăţime pe 50. E la jumătate, de 12 pe 25. E un bazin de înot care, cu siguranţă, va fi necesar pentru elevii şi pentru cetăţenii comunei. Compania Naţională de Investiţii are nişte proiecte tip pentru bazinele de înot. Acest proiect tip, luându-l în cadrul comunei noastre, nu se putea încadra pentru că soluţie de încălzire acolo era dată gazul. Gazul la noi încă nu a ajuns şi atunci, prin multe discuţii cu doamna director de la Compania Naţională, cu specialiştii, mi s-a permis să realizez un SF (studiu de fezabilitate) aşa cum mi-am închipuit eu împreună cu proiectanţii că poate să arate bazinul. Marea majoritate a curentului electric este produs de aceste panouri fotovoltaice. Iarna, apa se va încălzi cu o centrală pe lemne şi peleţi, ca să facă faţă cererii”, a mai declarat spus Lucian Coandă pentru sursa citată.

Cea de-a doua localitate din Mehedinţi în care CNI va face un bazin de înot este comuna Vânjuleţ. Aici trăiesc 1.884 de locuitori. Şcoala unde învaţă cei 150 de elevi este într-o stare de degradare avansată şi tocmai de aceea autorităţile locale au început să construiască o nouă clădire. Lângă şcoala nouă va fi construit şi bazinul de înot.

Proiectarea, asistenţa tehnică proiectant şi execuţia lucrărilor pentru investiţia ,,Bazin de înot comuna Bâcleş, sat Bâcleş, judeţul Mehedinţi”, se ridică la o valoare de 6. 250.047,81 lei, fără TVA, iar pentru proiectul ,,Construire bazin înot, sat Vânjuleţ, comuna Vânjuleţ, judeţul Mehedinţi” se vor cheltui din banii publici 6.236.047,15 lei, fără TVA.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Poliţiştii, către Rareş Bogdan: „Oare nu ar fi mai bine ca aleşii neamului să anunţe unde iau masa, în aşa fel încât forţele de ordine să nu mai gafeze?”

Ludovic Orban, întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru funcţia din cadrul BNR: „Vocea şi talentul”

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite