Cât a plătit Primăria Turnu Severin pentru plantarea platanilor, după masacrul teilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arbori uscati în zona de promenadă a Severinului, pe strada Crişan în vara anului 2012 FOTO Corina Macavei
Arbori uscati în zona de promenadă a Severinului, pe strada Crişan în vara anului 2012 FOTO Corina Macavei

Deşi nu deţinea calitatea de furnizor atestat, firma milionarului, Constantin  Bădescu, un apropiat al primarului Constantin Gherghe, a cărei firmă de construcţii a fost ani de-a rândul abonată la banii publici ai primăriei severinene ori ai CJ Mehedinţi, a furnizat Primăriei Turnu Severin arbori şi arbuştii ornamentali. Nu direct, ci prin Fruct Prod Com SRL, care din anul 2011 se ocupă de spaţiile verzi din municipiu.

În 2011, după masacrul asupra teilor din Drobeta Turnu Severin, Primăria a trecut la plantarea unor arbori şi arbuşti ornamentali total nepotriviţi oraşului de la Dunăre. Au fost aduşi pe bani grei din Italia platani şi plantaţi în loc bătrânilor tei. La câteva luni de la plantare însă, o parte din aceşti arbori aduşi tocmai din Italia, cu 80 de euro bucata, s-au uscat, semn că nu le-a priit deloc pe meleagurile severinene.

În total, în perioada 2011-2012, au fost plantaţi 2266 de arbori şi arbuşti ornamentali în oraş, pentru care Primăria Drobeta Turnu Severin a achitat o notă de plată în valoare de 1.634.716,69 de lei către SC FRUCT PROD COM SRL, firma lui Alexandru Hornoiu, un prieten al primarului Constantin Gherghe.

Din anul 2011, când s-a încheiat contractul de delegare a gestiunii serviciului public de amenajare şi întreţinere nr. 15.107/26.07.2011, în valoare de 11.426.863,85 lei, pe o perioadă de 5 ani, firma SC Fruct Prod Com SRL se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi şi a zonelor de agrement în municipiul Drobeta Turnu Severin.

Potrivit caietului de sarcini privind serviciul public de amenajare şi întreţinere spaţii verzi, Primăria Drobeta Turnu Severin a stabilit că „Materialele floricole (anuale, bienale, perene) şi materialele dendrologice (arbuşti de foioase, arbuşti de răşinoase, arbori) se vor produce în sere şi pepiniere proprii sau se vor achiziţiona de la furnizori atestaţi”.

Numai că la un control al Curţii de Conturi Mehedinţi, SC  Fruct Prod Com SRL a arătat inspectorilor că a achiziţionat materialul dendrologic de la SC TRANS BACO SRL, firma omului de afaceri severinean Constantin Bădescu, care are probleme cu legea, fiind cercetat din 2012 într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 milioane de euro.  Echipa de audit de la Curtea de Conturi Mehedinţi a solicitat efectuarea unor verificări de specialitate de către Garda Financiară Mehedinţi la sediul SC Trans Baco SRL, ocazie cu care s-a stabilit la data de 10.06.2013 că această firmă nu deţinea calitatea de furnizor atestat al materialului dendrologic, însă a comercializat către SC Fruct Prod Com SRL un număr de 3.215 arbori şi arbuşti ornamentali.  De asemenea, s-a mai stabilit că SC Transbaco SRL a achiziţionat cantitatea de 3.215 arbuşti şi pomi ornamentali de la SC BC DISTRIBUTION SA (o altă firmă a milionarului Constantin Bădescu), care deţinea calitatea de furnizor atestat.

Echipa de audit a reţinut însă că preţurile de achiziţie ale materialului dendrologic înscrise în factura emisă de SC Distribution SA erau mult mai mici decât preţurile justificate de SC Fruct Prod Com SRL şi acceptate la plată de către Primăria Drobeta Turnu Severin.

“Entitatea verificată (n.r. Primăria Drobeta Turnu Severin) a acceptat şi decontat material dendrologic la preţuri mai mari de la furnizori care nu sunt atestaţi legal. În aceste condiţii, ţinând cont de preţurile unitare ale materialului dendrologic de la furnizorul atestat, de cheltuielile de manipulare de 10 la sută şi cheltuielile cu redevenţa de 11,5 la sută, la care se adaugă TVA în procent de 24 la sută, echipa de audit  a determinat diferenţele decontate nejustificat către SC FRUCT PROD COM SRL, care sunt în sumă totală de 288.435 lei, aferente perioadei de achiziţie noiembrie 2011 – martie 2012”, se arată într-un raport al Curţii de Conturi Mehedinţi din 12.08.2013, care a fost făcut public abia zilele acestea, la insistenţele celor doi viceprimari ai municipiului.

În timpul controlului, Primăria Drobeta Turnu Severin a remediat greşeala, în sensul că a încheiat convenţia nr. 13516/26.06.2013 în baza căreia a fost emisă o factură storno şi cu o notă contabilă s-a diminuat în evidenţa contabilă obligaţia sa faţă de SC Fruct Prod SRl cu suma de 288.435 lei.

Citeşte şi:

Platanii din zona de promenadă a municipiului Turnu Severin s-au uscat

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite