Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Cea mai bună reţetă pentru budinca de şalău. Recomandarea Sandei Marin

0
21 Oct 2019 04:34:50
Autor: Alexandra Georgescu
Budincă de şalău FOTO Aflacum.ro
Budincă de şalău FOTO Aflacum.ro

Dacă vreţi să-i surprindeţi pe cei dragi cu un preparat gustos şi hrănitor, vă propunem budinca de şalău, după o reţetă a Sandei Marin, din celebra sa carte de bucate.

Ingrediente:

1 şalău de 1,5 kg, 2 gălbenuşuri, 1 felie pâine, 1 ceapă mică, 3 linguri unt, câteva frunze pătrunjel, 2 sardele  sau 1 lingură pastă de peşte (anşoa), sare, piper. Pentru sos: ½ lingură unt, ½ lingură făină, zarzavat de supă, 1 gălbenuş, zeamă de lămâie.

Mod de preparare:

Se curăţă şalăul. Se taie capul şi coada, se scoate triunchiul de pe oase şi se îndepărtează pielea. Jumătate de peşte se taie în bucăţi mici potrivite, se dă sare şi se lasă acoperit la o parte. Din cealaltă jumătate se face o tocătură în care se adaugă gălbenuşurile, miezul de la o felie de pâine, muiat şi stors bine, ceapa tăiată mărunt şi prăjită în unt, pătrunjel tăiat fin, sardelele spălate bine şi fără oase sau o linguriţă de pastă de peşte, sare şi pier.

Se amestecă totul bine. Se unge o formă de tablă cu unt, se aşază un rând de umplutură, apoi un rând de bucăţele de peşte şi aşa mai departe, până am aşezat totul în formă.

Se fierbe o oră pe baie de apă. Între timp, se fierb în apă cu sare zarzavatul  de supă, capul, oasele şi pielea.

Se lasă să scadă. Se amestecă pe foc jumătate lingură de unt cu tot atâta făină, se stinge cu zeama de peşte strecurată şi se lasă să dea clocote. Se adaugă gălbenuşul şi puţină zeamă de lămâie. Budinca se răstoarnă şi se serveşte cu sosul de mai sus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii