Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Comoara de 1,3 miliarde de euro abandonată de statul român. Situaţie critică a rezervei de apă grea de la Severin

9
13 Mar 2017 17:30:54
Autor: Alexandra Georgescu
Stocul de apă grea stocat la Turnu Severin valorează circa 1,3 miliarde de euro
Stocul de apă grea stocat la Turnu Severin valorează circa 1,3 miliarde de euro

Situaţia depozitului de apă grea de pe platforma de la Halânga din judeţul Mehedinţi continuă să rămână incertă, actualul Guvern neidentificând până acum nicio soluţie pentru asigurarea sursei financiare necesare întreţinerii acestuia.

Stocul de aproape 2.000 tone de apă grea în valoare de 1,3 miliarde de euro, produs la Romag Prod, până la închiderea combinatului, este o adevărată comoară pentru statul român. Stat care pare neputincios însă în a gestiona managementul acestui depozit fiindcă nici până la ora actuală nu a găsit o soluţie de finanţare.

Ministerul Energiei, în ograda căruia se află această problemă nu a reuşit să creeze un buget care să susţină activitatea de conservare a apei grele în cele mai bune condiţii, fiindcă altminteri există riscul să se deprecieze.

Pe toată perioada de funcţionare a uzinei de apă grea de la Drobeta Turnu Severin, a fost produsă apa grea necesară primei încărcări pentru reactoarele 1, 2, 3 şi 4 de la Cernavodă şi cea necesară pentru completările anuale, pentru o durată de viaţă a acestor reactoare, estimate la 30 de ani.

În linii mari, finanţarea activităţii de management a apei grele presupune pe de o parte plata angajaţilor care au mai rămas în unitate, după închiderea combinatului, iar pe de altă parte plata facturilor pentru energia electrică consumată.

Vasele în care este depozitată această apă grea au nevoie de o temperatură corespunzătoare, astfel încât să nu îngheţe, caz în care produsul ar fi compromis total. Practic, stocul de apă grea se poate degrada în orice moment fără această căldură, apa grea având ca particularitate faţă de apa obişnuită îngheţul la trei grade.

Un calcul simplu arată că lunar la ROMAG PROD se cheltuiesc 800.000 de lei cu plata facturiilor la energia electrică şi salariile celor 94 de angajaţi care au mai rămas pe această platformă. Oprirea fabricării apei grele a avut loc în data de 28 august 2015, iar începând cu data de 1 octombrie 2015 a fost disponibilizat peste 80 la sută din personalul uzinei.

Falimentul a complicat lucrurile

Lucrurile s-au complicat aici odată cu intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare în faliment, în data de 14 iunie 2016, când s-a pierdut sursa de finanţare, în momentul de faţă depozitul fiind întreţinut datorită fondurilor obţinute de Termocentrala de la Halânga (sucursală RAAN), prin intermediul căreia se asigură energia termică pentru municipiul Drobeta Turnu Severin.

O unitate de management a apei grele

Potrivit unui memorandum din martie 2015, la Romag Prod trebuia înfiinţată o entitate economică, finanţată exclusiv de la bugetul de stat,  care să asigure managementul stocului de apă grea aflat în custodia RAAN până la intrarea în faliment a regiei, dar acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce poate periclita în mod iremediabil calitatea apei grele.

Asta în condiţiile în care lichidatorul judiciar de la RAAN nu are resursele financiare care să asigure finanţarea acestei activităţi, ritmul de valorificare a activelor de pe platforma RAAN fiind unul scăzut, până în acest moment fiind vândută o parte din cantitatea de fier vechi existentă aici.

Activitate fără precedent în Europa

Până când actualul Guvern va găsi o soluţie pentru crearea acestei unităţi de management a apei grele, specialiştii de la Drobeta Turnu Severin trebuie să păstreze această comoară în cele mai bune condiţii.
Neîntreţinerea corespunzătoare a stocului de apă grea ar avea drept consecinţă deteriorarea cu 0,1% a parametrilor prevăzuţi în contractele de fabricaţie, ceea ce ar însemna pierderea calităţii de produs de interes nuclear.  În afara depozitului de la Romag Prod, nu există niciun alt loc în ţară care să poată depozita în condiţii de securitate întreaga cantitate de apă grea existentă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Quiet Guy
13.03.2017, 18:43:57

Nu sint multe instalatii de acest tip in lume si pe reprezentatii guvernului roman ii doare in bascheti.

+8 (8 voturi)
m lupascu
13.03.2017, 19:40:39

- obiectivele loviturii de stat indeplinite pas cu pas de criminalii esedisti

+3 (5 voturi)
Lupul vinator
13.03.2017, 20:49:57

Si aceasta investitie abandonata ,PSD-ul o va vinde la 1 leu valoare asa cum a vindut toata industria romaneasca , in regim de fier vechi !!!!!!!!!!!!!

+3 (3 voturi)
Tamas NickCell A4
13.03.2017, 22:27:56

Lasa ca baietii deshtepti lukra din greu cum sa "scape" de "povara" numa nitzika robdare tzatzarapismul roma_nesk is va aduce tributul nepretios in curand:)

+1 (1 vot)
Paul Gravila
13.03.2017, 22:36:09

Din pacate nu vad ce s-ar putea face, exista surplus de apa grea si la altii, fabrica a fost dimensionata pt 5 reactoare plus export din care s-au facut doua, "comoara" e nevandabila.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările