Conferinţă Naţională despre miraculoasele ape vindecătoare de la Băile Herculane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţii la conferinţa naţională FOTO Corina Macavei
Participanţii la conferinţa naţională FOTO Corina Macavei

Asociaţia Pro Turism Herculane organizează în perioada 25 aprilie – 27 aprilie a.c., la Hotel Afrodita din Băile Herculane, Conferinţa Naţională „Întoarcerea la apă! Prevenţia, bază pentru sănătate”. Conferinţa este parte integrantă a unei companii pentru sănătate prin prevenţie.

Asociaţia Pro Turism Herculane a readus în discuţie miraculoasele ape de la Băile Herculane, care sunt o adevărată comoară a României, în cadrul unei conferinţe naţionale. În ultimii ani, în această staţiune s-au făcut investiţii importante cu capital privat, însă este nevoie şi de sprijin guvernamental pentru ca cea mai veche staţiune balneoclimaterică din România să-şi recapete faima de odinioară.

La eveniment participă Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România,  specialişti, medici, kinoterapeuţi, psihologi, reprezentanţii Primăriei Băile Herculane şi jurnalişti. Organizatorul,

Asociaţia Pro Turism Herculane, spune că această conferinţă are ca scop transmiterea de concluzii şi soluţii factorilor de decizie implicaţi în dezvoltarea turismului balnear.

„În Europa, turiştii accesează destinaţiile balneoclimaterice, fără a fi trimişi de doctori. Mulţi înţeleg că este mult mai bine să previ decât să tratezi. În România, turismul de sănătate este la început. Abia acum, şi la noi, se înregistrează un număr de turişti care nu vin de nevoie, ci pentru relaxarea care este extrem de importantă în vieţile noastre cotidiene extrem de agitate. La Băile Herculane, aerul curat, apele miraculoase, bazele de Spa şi Wellness pot face fintr-un concendiu o rezervă de energie”, spune Cosmina Răscu, preşedintele Asociaţiei Pro Herculane.

Totodată, conferinţa şi-a stabilit drept obiectiv identificarea celor mai oportune metode de valorificare a zonei, prin integrarea resurselor balneoclimaterice într-un program cuprinzător de valorificare a potenţialului local (turism de sănătate, ecoturism, turism cultural).

„Practic cele mai mari comori ale staţiunii Băile Herculane sunt apele la care se mai adaugă şi aerul acesta unic în ţara noastră şi pe care îl mai regăsim într-o singură staţiune din Europa, în Cehia. Şi dacă tot există atâtea ape miraculoase care au fost numite de-a lungul timpul <<Miracolul zeilor>>, ape care deja au făcut istorie şi nu numai că au făcut istorie au făcut mult bine, au tratat foarte mulţi oameni, ne-am gândit să reîntoarcem atenţia către aceste ape. Şi am vrut să vorbim despre întoarcerea la apă cu medici, ei ştiu mai bine decât noi când este cazul să ne trimită către aceste ape miraculoase, am vrut să vorbim cu ei, dar am vrut să le transmitem şi celorlalţi un mesaj că pot veni să beneficieze de aceste ape şi de aerul acesta care este absolut minunat, aici respirăm aer ca la 3000 de metri altitudine chiar dacă suntem la 168 de metri. Să vină aici nu doar să se trateze, nu trebuie să te doară ceva ca să te reîncarci sau ca să-ţi faci un concediu de relaxare, să te deconectezi de stresul cotidian şi de poluarea pe care inevitabil o respirăm cu toţii şi să vină aici pur şi simplu pentru relaxare”, spune la rândul său Ana Maria Gâlcă, PR Asociaţia Pro Turism Herculane.

Din păcate, în momentul de faţă turismul balnear este exploatat foarte puţin faţă de uriaşul pontenţial pe care îl are, deşi Organizaţia Mondială a Turismului România recunoaşte România ca fiind ţara europeană cu cele mai multe izvoare minerale.  La ora actuală în România sunt concentrate circa o treime din izvoarele minerale ale Europei.  Dacă ar fi explotate la adevărata lor capacitate, aceste izvoare minerale ar aduce evident venituri substanţiale la bugetul statului.

„Am fi sigur o ţară mult mai bogată, dar şi foarte inteligentă pentru că dacă am reuşi să exploatăm în stil creativ şi pentru sănătatea oamenilor sigur în primul rând s-ar reduce substanţial sumele alocate din buget pentru că am slăbi foarte mult bugetul ţării şi am putea face nişte lucruri fantastice pentru că noi avem aceste izvoare miraculoase răspândite pe toată suprafaţa ţării. Practic acoperă toată gama de afecţiuni pe care le pot avea oamenii şi  în situaţia în care am putea să exploatăm şi am putea într-adevăr să devenim o industrie balneară aşa cum sunt în ţările europene de succes România ar putea într-adevăr să devină o ţară cu un potenţial deosebit şi o ţară care ar putea să trăiască din turismul balnear foarte, foarte bine”, declară Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România, prezent la conferinţa naţională de la Băile Herculane.

„Romanii au venit la Băile Herculane, acum 2000 de ani, fără tren, fără maşină, fără avion, fără fax sau internet”, spun organizatorii acestui eveniment. Din păcate, fondurile guvernamentale nu s-au îndreptat spre această staţiune pentru că „din patru în patru ani se declară mai mult teoretic că vom dezvolta turismul balnear din România”.

„În primul rând nu reuşim pentru că din patru în patru ani se declară mai mult teoretic că vom dezvolta turismul balnear din România, că va deveni prioritate naţională, dar el ca să devină prioritate naţională trebuie ca absolut toate ministerele, toate forţele şi tot ceea ce ne înconjoară să fie într-o singură direcţie, să acţionăm în mod unitar, cu toţi cei responsabili. Turismul balnear este un turism extrem de important şi extrem de sensibil pentru că el înseamnă exploatarea resursei naturale în scop terapeutic , de aceea toate ministerele trebuie să facă un uriaş efort naţional pentru a atinge acest deziderat”, mai spune Nicu Rădulescu.

Asociaţia Pro Turism Herculane îşi propune să creeze o platformă de comunicare şi schimb de experienţă între specialişti, dar şi între aceştia şi autorităţile publice centrale şi locale.

„Am simţit că trebuie să ne unim forţele pentru a readuce Băile Herculane pe un loc de cinste în topul staţiunilor balneoclimaterice. Practic, acest loc, atât de bogat în factori naturali, ne obligă la o implicare activă. Istoria şi comorile naturale nu ne lasă să trecem nepăsători pe lângă ceea ce se întâmplă. În ultimii ani, s-a investit în baze de tratament şi hoteluri, iar turiştii au reîntors privirea către acest loc minunat, însă avem nevoie de mai mult, avem nevoie de susţinere şi implicare din partea tuturor factorilor. De la autorităţi şi până la românii care conştientizează valoarea acestor ape miraculoase, cu toţi putem pune umărul pentru renaşterea turismului de sănătate. Noi am dat startul, acum aşteptăm alăturarea celorlalţi”

spune Florin Băzăvan, fondatorul Pro Turism Herculane.

Se ştie despre miraculoasele ape termominerale de la Băile Herculane că pot ameliora şi chiar vindeca numeroase afecţiuni: afecţiuni reumatice ale aparatului locomotor, afecţiuni reumatismale ale coloanei vertebrale, afecţiunile postraumatice ale aparatului locomotor şi coloanei vertebrale, boli de piele, afecţiunile aparatului respirator, boli ale aparatului urinar, boli ale sistemului nervos, boli de nutriţie.

„Ape minerale de la Băile Herculane sunt miraculoase pentru că tratează foarte multe afecţiuni, în primul rând afecţiuni care ţin de aparatul locomotor, chiar şi afecţiuni postraumatice, dar şi afecţiuni respiratorii, afecţiuni dermatologice. Foarte mulţi vin să facă tratament preventiv la Băile Herculane, iar mulţi vin pentru că sunt anumite proceduri care se păstrează din antichitate, de exemplu băile de revitalizare ale împărătesei Sissi păstrate exact cum se făceau atunci. Aceste băi, în afară de o concentraţie anumită de uleiuri esenţiale care se folosesc, se introduce şi rozmarinul, şi după o asemenea baie de revizalizare se poate face un masaj deosebit şi atunci sigur cei care vin sunt foarte mulţumiţi”, a spus medicul Otilia Oprişan, care coordonează baza de tratament din cadrul hotelului „Afrodita”.

Citiţi şi:

Mânăstirea din Băile Herculane şi Schitul de pe Semenic sunt două invitaţii inedite de a trăi Învierea

FOTO Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite