Criza medicilor din Spitalul Judeţean, greu de combătut. Oncologia suferă cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin FOTO Alexandra Georgescu
Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin FOTO Alexandra Georgescu

Situaţie fără precedent la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean din Turnu-Severin, unde doar doi medici, din care unul angajat cu jumătate de normă, trebuie să îngrijească peste 400 de pacienţi care vin regulat la tratament.

Potrivit schemei de personal, în mod normal această secţie ar trebui să aibă trei medici, dar deocamdată nimeni nu s-a prezentat la concurs. Nici asistentele medicale nu se înghesuie să vină la această secţie fiindcă în mod inexplicabil acestea nu beneficiază de aceleaşi sporuri care se acordă colegelor din alte secţii ale spitalului.

„Ar trebui mărit numărul personalului medico-sanitar, salariile sunt mici în oncologie, nu avem sporuri cum se acordă în alte secţii, deşi se lucrează cu citotoxice. O zi de muncă în această secţie este foarte încărcată, programul este nonstop, de trei ture, pacienţii sunt cu probleme deosebite, necesită îngrijiri speciale. Trebuie să fim cu multă răbdare, e dificil, dar încercăm să ne descurcăm cu personalul pe care îl avem, să îndeplinim toate condiţiile”, spune  Camelia Cercel, asistentul şef al secţiei de oncologie.

Bolnavii internaţi aici apreciază eforturile depuse de personalul medical şi spun că autorităţile abilitate ar trebui să îndrepte situaţia. Este aproape inuman ca un singur medic să facă faţă unui număr atât de mare de pacienţi.

„Cu eforturi mari, dar se ocupă de noi atât domnul doctor, cât şi doamnele asistente şi infirmiere. Mult mai bine dacă ar fi suplimentat personalul. Noi suntem bolnavi de cancer, suntem amărâţi, vai de mama noastră”, spune o pacientă.

„Am cotizat 32 de ani la sistemul de sănătate şi am o pensie de 600 de lei. E greu, boala noastră e costisitoare. Vai de noi, ăştia care suntem bolnavi de cancer, astăzi suntem mâine nu mai suntem, dar mulţumim angajaţilor că trecem peste necazuri şi chinuri cu tratamentul dânşilor şi cu o vorbă dulce”, spune o altă pacientă.

„Dânsul preia pacienţii, trebuie să vină şi în spital, să acorde atenţie şi ajutor la toţi bolnavii pentru că avem mare nevoie. Doamnele asistente aleargă întruna de la un capăt la altul. Primăria să facă mai multe locuri în spital, stăm câte doi în pat”, se plânge o pacientă internată în secţia de oncologie.

Grav este că pe fondul creşterii alarmante a bolii canceroase, în Mehedinţi nu există medici care să preia şi să trateze toate aceste cazuri.

„Vizavi de medicii oncologi, Mehedinţiul a stat întotdeauna extrem de prost la capitolul acesta, iar în momentul de faţă nu avem doi, avem unul pentru că cel de-al doilea lucrează în sistem privat. Practic avem un medic oncolog pentru 400 de cazuri de cancer, lucru care este imposibil de realizat în condiţii optime”, spune medicul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin.

Cristian Jianu crede că soluţia stă într-o salarizare corespunzătoare a acestor medici care îşi desfăşoară activitatea într-un sector medical atât de delicat:

“Soluţia ar fi salarii decente la medici, pachete stimulative pentru cei care vor să aleagă specialitatea de oncologie, care nu îţi oferă trandafiri şi viaţă frumoasă. Un medic oncolog este un medic care se chinuieşte de-a lungul vieţii, este confruntat cu situaţii emoţionale extraordinar de stresante, lucru care nimeni nu îl ştie. Nu este puţin lucru să ştii că din pacienţii pe care tu îi tratezi nu scapă decât 10 sau 20 la sută şi practic toţi pacienţii într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă îţi mor. Şi acest lucru este foarte stresant”.

În Mehedinţi, numărul cazurilor de cancer este alarmant, fiind înregistraţi deja peste 6.400 de bolnavi, iar secţia de oncologie are doar 45 de paturi. Cele mai frecvente sunt cazurile de cancer de sân la femei şi cel pulmoar la bărbaţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite