Cum se pregăteşte dulceaţa de struguri, un deliciu parfumat şi gustos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că gospodinele au început să umple cămările pentru iarna care vine, vă propunem o reţetă veche de dulceaţă de struguri din celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Ingredinte: 4 pahare boabe de struguri curăţate, 1 kg zahăr, 3 pahare apă, 1 baton vanilie, zeama de la ½ lămâie.

Mod de preparare:

Se aleg struguri cu bobul mare şi cărnos. Se curăţă boabele de pieliţe şi cu un ac sau cu o scobitoare se scot sâmburii cu grijă, ca să nu se sfărâme bobul. Se pun într-un tifon 4 pahare de boabe şi se ţin atârnate ca să se scurgă zeama.

Se fierbe în tingire zahărul cu 3 pahare de apă, şi când siropul este bine legat se pun strugurii. Se adaugă vanilia şi zeama de lămâie. Se pune tingirea la foc foarte slab, se ţine 10 minute şi se dă din nou la foc bun.

Se amestecă uşor, din când în când, cu dosul lingurii sau se mişcă puţin tingirea, iar când dă dulceaţa în clocot se ia spuma.

Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de maşină, deoarece dulceţurile se ard uşor pe fund şi dau repede în foc. Pentru a încerca dacă este gata, se ia tingirea de pe foc şi se pun câteva picături de sirop pe o farfurioară.

Dacă siropul, după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc. Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite