Cum se prepară dulceaţa de caise verzi. Reţeta celebrei bucătărese Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodinele pregătesc în această perioadă borcanele cu dulceaţă care vor umple cămările la toamnă. Vă propunem aici o reţetă a Sandei Marin, celebra autoare de cărţi de bucate, cu care sigur nu veţi da greş.

Ingrediente:

O farfurie adâncă plină cu vârf de caise verzi, 1 kg de zahăr, 3 pahare apă, zeama de la ½ lămâie.

Mod de preparare:

Se aleg caise verzi tinere, care nu au încă sâmburele format. Se înţeapă cu un ac mai gros în lungime, astfel încât acul să le străpungă dintr-un capăt în celălalt. Se înţeapă apoi şi lateral. Pe măsură ce se înţeapă, se aruncă într-un castron cu apă rece. Se pune la foc un vas cu apă în care s-a dizolvat piatră vânătă cât o alună mică. Se pun caisele într-un tifon şi se introduc astfel într-un vas cu apă care clocoteşte. Se ţin până când apa care a încetat să fiarbă în clipa în care am introdus caisele, începe din nou să dea în clocote.

Se scot, se limpezesc repede în mai multe ape reci şi se pun pe o sită fină să se scurgă de apă. Se pune să se topească zahărul cu trei pahare de apă, în tingire, la foc foarte mic. După ce s-a topit, se face focul iute. Când siropul începe să se lege, se pun caisele şi zeama de lămâie şi se dă tingirea cu totul la o parte un sfert de oră, ca să-şi lase caisele toată zeama. Se pune apoi dulceaţa pe foc bun şi se lasă să fiarbă. Se ia spuma şi se încearcă dacă este legată punând puţină zeamă pe o farfurioară.

Dacă siropul, după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc. Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite