Cum se umple borşul acasă - cea mai bună reţetă şi ingredientele speciale care îl fac gustos şi foarte sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Află aici ce boli poţi trata cu borşul
Află aici ce boli poţi trata cu borşul

Deliciosul borş care dă gust ciorbelor româneşti este un ingredient cu numeroase virtuţi terapeutice.  Un tonic excelent, recomandat în numeroase afecţiuni, borşul din tărâţe de grâu este cu atât mai apreciat dacă este făcut în casă. Eliminăm astfel aditivii sau E-urile ce ar putea fi adăugate în borşul comercializat, iar reţeta nu este nici pe departe una complicată.

Puţini ştiu că borşul, alimentul folosit la acritul ciorbei, are efecte terapeutice deosebite, cu condiţia să fie preparat în casă. Nutriţioniştii spun că cel de magazin e plin de chimicale, care, pe termen lung, pot face mai mult rău decât bine.

Ingredientul de bază al borşului sunt tărâţele de grâu, care conţine vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidrati. Drojdia de bere, alt ingredient de valoare, conţine vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale, ca magneziu, calciu, fosfor, şi oligoelemente vitale pentru sănătate, precum seleniul şi cromul.

Cum se prepară borşul

Ingrediente: 500 g tărâţe de grâu, 100 g mălai, 5 l apă, 20 g drojdie, o pâine neagră, frunze de dafin şi alte condimente după gust.

Mod de preparare: se face un amestec din apă, tărâţe, mălai şi drojdie, care se lasă la dospit şi apoi se pune într-un borcan de 20 l. Se adaugă apă fierbinte până se umple vasul, pâinea şi condimentele. Se amestecă bine şi se lasă la limpezit 24-26 de ore, apoi se poate consuma.

Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta. Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu bila, beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cana cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Leac pentru rinichi şi colon

Borşul curăţă rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne.

Previne infarctul şi redă sănătea inimii

Borşul natural este cunoscut şi pentru calitatea sa de a scădea tensiunea, nivelul colesterolului şi glicemiei. Specialiştii în nutriţie îl consideră un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hiptertensiunea arterială şi alte boli de inimă. Două căni de borş, băute zilnic, ajută la vindecarea bolilor respiratorii cronice şi, mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă tuberculoza. 

Borşul înlătură oboseala cronică, dar trezeşte omul şi din beţie şi înlătură mai toate efectele intoxicaţiei cu alcool. De asemenea, borşul este o soluţie excelentă pentru a pierde câteva kilograme, dar şi pentru a detoxifia organismul după sezonul rece.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite