Denumirea judeţului Mehedinţi ar putea avea origine maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Decebal de la Mraconia, un simbol al judeţului Mehedinţi, FOTO Corina Macavei
Statuia lui Decebal de la Mraconia, un simbol al judeţului Mehedinţi, FOTO Corina Macavei

Conform istoricului Bogdan Petriceicu Haşdeu în a sa “Istorie Critică a Românilor” numele de Mehedinţi vine de la Mehedinski un termen slav desemnând teritoriul din jurul oraşului Mehadia, oraş aflat pe teritoriul judeţului vecin Caraş Severin, la graniţa cu Mehedinţiul.

Şi istoricul literar timişorean Simion Dănilă susţine că denumirea Mehedinţi ar fi apărut de la toponimul, Mehadia, şi a pus-o în legătură cu strămutările de populaţii determinate de factori social-istorici: ocupaţie străină, exploatarea nemiloasă, molime, căsătorii etc.

Dacă analizăm etimologia cuvântului "Mehedinţi", realizăm că sunt posibile două origini. Prima origine ar fi cea latină care derivă din anticul "Mediam" şi care făcea referire la colonia română care trăia lângă localitatea istorică "Mehadia" (din judetul Caraş-Severin).

Iar cea de-a doua origine este cea maghiară, care provine din cuvântul "Meheszkedes" şi care înseamnă stupărit, această variantă fiind şi cea mai îndrăgită şi recunoscută, deoarece în ştiinţa specială a istoriei, mai exact în heraldică, se atribuie imaginea albinei chiar în stema oraşului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite