Desertul zilei: Budincă de pişcoturi. Reţeta doamnei gatronomiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pişcoturi

Vă propunem un desert delicios, care nu necesită coacere, după o reţetă celebra carte de bucate a Sandei Marin, doamna gastronomiei româneşti.

Ingredinte: 150 g pişcoturi, 50 g stafide, 1 lingură fructe zaharisite, ½ l lapte, 120 g zahăr, ½ baton vanilie sau zahăr vanilat, 3 ouă, unt pentru uns forma.

Într-o formă rotundă de tablă, cu pereţii drepţi, bine unsă cu unt, se aşază pişcoturile în rânduri încrucişate, iar între rânduri se pun stafide şi bucăţele mici de fructe zaharisite. Ultimul rând de pişcoturi trebuie să fie ceva mai jos decât marginea foamei.

Separat se face o cremă de vanilie în felul următor: se pune la foc ½ litru de lapte fierbinte cu 120 g zahăr şi o jumătate de baton de vanilie; se ţine totul la foc până se topeşte zahărul; se bat ouăle într-un castron şi se toarnă încet laptele, amestecând întruna. Se strecoară crema şi se toarnă puţin cât puţin peste pişcoturile din formă.

Se lasă să stea 10 minute, ca să fie pişcoturile bine pătrunse de cremă, înainte de a pune budinca la foc. Se acoperă  şi se pune să fiarbă 40 de minute la cuptor, pe baie de apă. Când budinca este gata se lasă 10 minute deoparte, să se răcorească puţin în formă, se răstoarnă şi se serveşte caldă, cu sos de zahăr ars.

Aceeaşi budincă se poate pregăti cu cafea, cacao sau ciocolată. Se amestecă în lapte o ceaşcă concentrată de cafea neagră, 2 linguri de cacao sau 3 linguri de ciocolată rasă. Se serveşte budinca în acest sens cu sos de vanilie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite