Dumitru Cipere - unicul campion olimpic al Severinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vara anului 1980, sportivul se întorcea de la Moscova în oraşul de la Dunăre cu medialia de argint, performanţă pe care niciun severinean nu a mai putut atinge-o de atunci. Acum pregăteşte la Clubul CSM Turnu Severin viitori campioni la box.

Născut: 28 octombrie 1957, Dr. Tr. Severin
Studii: Şcoala Postliceală de Antrenori
Experienţă: 43 de ani de box

Sportivul a fost „răsplătit” de comunişti pentru medialia de aur doar cu suma de 5000 de lei şi o diplomă oferită de reprezentanţii administraţiei oraşului. Drumul până la performanţă a fost însă presărat cu multă muncă, voinţă şi multe sacrificii. A păşit pentru prima dată într-o sală de box la vârsta de 12 ani, dar a avut marea şansă să pice pe mâinile marelui antrenor Dumitru Drăghici. În scurt timp medaliile au curs una după alta: 2 medalii de campion la juniori, 4 medalii la seniori, 4 medalii de aur la olimpiadele balcanice, 2 medalii la campionatele europene, o medalie de argint la Olimpiada de la Moscova (1980), bronz la Campionatul European de Seniori (1981), locul 5 în 1982 la Campionatul Mondial de la Munchen. Practic, timp 15 ani ani, Dumitru Cipere a făcut parte din lotul naţional de box. Pentru a deveni campion în acest sport dur un sportiv trebuie să fie înzestrat cu anumite calităţi. „În primul rând trebuie să fi înzestrat de la Dumnezeu, să ai curaj şi să ai inimă, cum spunem noi. Apoi viteză, îndemânare şi un fel de scrimă pugilistică. Cine e mai hoţ acela câştigă. Eu am fost stângaci şi acest lucru a fost un avantaj pentru mine pentru că este incomod să ai un adversar stângaci”, ne-a spus boxerul.

Furat de arbitri

Despre Olimpiada de la Moscova, Dumitru Cipere povesteşte cu oarecare regret. În istoria Jocurilor Olimpice  au existat sportivi care au oferit lumii întregi exemple de voinţă, abnegaţie, spirit de luptă şi chiar moralitate. Dumitru Cipere este unul din aceşti sportivi.  El a performat în ciuda anumitor impedimente, obţinînd astfel un loc de cinste în galeria celor mai valoroşi boxeri din toate timpurile. „În semifinală l-am bătut pe campionul mondial din 1979 care era rus. Acest lucru a deranjat şi pentru a-mi pune piedici m-au trecut prin tot felul de teste antidoping. Apoi a urmat meciul cu un venezuelean, unde am fost furat de arbitrii şi decizia finală a fost una eronată. Dacă scorul ar fi fost unul corect, aveam şansa să obţin aurul”, povesteşte Dumitru Cipere. Acum boxerul este antrenor la CSM Turnu Severin, unde obţine aceleaşi rezultate de excepţie ca şi în viaţa de sportiv.

Citeşte şi:

Oamenii pe care România nu îi va uita niciodată - poveştile sportivilor de aur. „Bombardierul“ rupea plasa porţii, Linca, singurul campion olimpic la box

Poveştile sportivilor campioni care au adus faimă Hunedoarei: Mihai Leu, Vasile Stângă şi Daniela Silivaş

Poveştile sportivilor de aur ai României: Maricica Puică a făcut istorie în atletism la Olimpiada din 1984, de la Los Angeles

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite