Evazionişti de Strehaia „transportau” tablă în India cu Oltcitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare infracţională organizată din Strehaia specializată în activităţi ilegale de evaziune fiscală, fraude vamale şi spălare de bani ce avea ca finalitate obţinerea în mod injust a unor sume mari de bani de la bugetul de stat a fost destructurată de poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi – ITPF Timişoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Mehedinţi.

Prin achiziţionarea fictivă a unei cantităţi de 775,385 tone de tablă silicioasă, transformarea fictivă a acesteia în deşeuri, exportarea ei tot fictivă în India şi încasarea în mod nejustificat a taxei pe valoarea adăugată de la bugetul de stat, gruparea infracţională a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 1.322.378 dolari SUA. În soluţionarea cazului, politiştii de frontieră, coordonaţi de procuror D.I.I.C.O.T., au colaborat cu autorităţile din China, Danemarca şi India.  

Cercetările au început în ianuarie 2013

În perioada ianuarie 2013 - februarie 2014 poliţiştii de frontieră judiciarişti din cadrul Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere aparţinând  Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi au obţinut date şi informaţii şi au documentat activitatea infracţională a nouă cetăţeni români (M. Nelu, în vârstă de 38 ani, M. Verdeana, în vârstă de 39 ani, M. Gheorghe, în vârstă de 62 ani, R. Toma, în vârstă de 42 ani, M. Mariţa, în vârstă de 49 ani, T. Zamfira, în vârstă de 44 ani, M. Duda, în vârstă de 34 ani, M. Ion, în vârstă de 40 ani şi M. Zanfiruţa, în vârstă de 32 ani), toţi cu domiciliul în localitatea Strehaia, care s-au constituit într-un grup organizat ce avea drept scop achiziţionarea fictivă de tablă silicioasă, transformarea acesteia în deşeuri de tablă silicioasă, exportarea lor fictivă şi încasarea în mod nejustificat a taxei pe valoarea adăugată de la bugetul de stat.
   
Prin exportul fictiv al cantităţii de 775,385 tone de deşeuri de tablă silicioasă pe relaţia Danemarca, cu destinaţia de descărcare finală Mumbay – India, grupul infracţional a „spălat” suma de 1.019.782 dolari SUA şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301.000 dolari SUA.

Modul de operare

Din cercetările efectuate de către poliţiştii de frontieră judiciarişti mehedinţeni, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. Mehedinţi, s-a stabilit faptul că M. Verdeana, soţul ei M. Nelu şi socrul ei M. Gheorghe, membrii ai grupului infracţional şi administratori ai unor societăţi comerciale, s-au aprovizionat fictiv cu tablă silicioasă de la 46 de firme fantomă din ţară pe care o transportau, tot fictiv, din localitatea Strehaia la o societate comercială din Râmnicu Vâlcea al cărui administrator era R. Toma, de asemenea membru al grupării infracţionale. Tabla silicioasă era transformată, fictiv, în deşeuri de tablă silicioasă şi era exportată tot fictiv, printr-o firmă daneză, în India având ca destinaţie finală portul MUMBAY.  
        
Deşi aparent pare ilogic din punct de vedere economic să „achiziţionezi tablă silicioasă purtătoare de TVA, pe care să o transformi în deşeuri de tablă silicioasă, nepurtătoare de TVA şi ulterior pe acestea să le exporţi în străinătate” acest procedeu are o explicaţie logică în desfăşurarea activităţii infracţionale de către membrii grupului şi anume aceştia încasau de la stat TVA pe baza facturilor fictive de aprovizionare de tablă silicioasă livrată şi transformată în aceiaşi zi în deşeuri la o societate din Râmnicu Vâlcea, iar în final revenea la Strehaia de unde era exportată fictiv în India, printr-o firmă daneză.
        
„În fapt, societatea din Strehaia nu a achiziţionat tablă silicioasă, iar facturile emise sunt false întrucât în realitate s-au livrat către societatea din Râmnicu Vâlcea  deşeuri de tablă silicioasă recuperate din tole de transformator scoase din uz. Pe tot acest circuit Strehaia –Râmnicu Vâlcea- Strehaia, tabla silicioasă nu a fost supusă niciunei transformări sau modificări decât scriptic. În acest mod, membrii grupului infracţional au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 301. 000 dolari SUA”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
        
Transportau tabla cu Oltcitul

În multe cazuri, cercetările desfăşurate de către poliţiştii de frontieră mehedinţeni au scos la vedere situaţii hilare prin aceea că în multe cazuri transportul unor cantităţi mari de tablă silicioasă (de exemplu 25 de tone, 11 tone, 13 tone) se efectuau pur şi simplu cu autoturisme de clasă mică precum Dacia Logan, Ford Transit, Oltcit, ceea ce faptic este imposibil. Toate facturile fiscale prin care membrii grupului infracţional se aprovizionau cu tablă silicioasă erau emise de firme fantomă care nu existau efectiv unde aveau declarat sediul social.
          
Achiziţionarea fictivă de tablă silicioasă şi transformarea ei în deşeuri de tablă silicioasă nu ar fi avut o justificare logică dacă membrii grupului infracţional nu ar fi avut garanţia exportului în India prin intermediul unei societăţi daneze, activitate care se fundamentează exclusiv pe 39 de facturi de export (INVOICE) întocmite fictiv.
       
În fapt, mărfurile nu au părăsit niciodată portul Constanţa, iar deşeurile de tablă silicioasă au fost exportate fictiv. Punctul final al activităţii infracţionale îl constituie borderourile fictive şi pe baza cărora membrii grupului infracţional din Strehaia au extras dintr-o bancă suma de 1.019982,27 dolari SUA, viraţi în cont de firma daneză. Astfel, banii se „plimbă” de la o societate comercială la alta prin intermediul unor operaţiuni tip „suveică”- operaţiuni specifice activităţilor ce urmăresc spălarea banilor, prin scopul de a disimula originea ilicită a fondurilor şi de aceea o parte a societăţilor aparţinând membrilor grupului infracţional au dublă calitate de creditor şi beneficiar în relaţiile dintre ele.
În activitate infracţională a grupului din Strehaia au mai fost atraşi livrând  cantităţi mari de tablă silicioasă cu facturi false şi M. Mariţa, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion şi M. Zanfiruţa, toţi din localitatea Strehaia.
     
Pentru strângerea de probe au fost efectuate un număr de 18 percheziţii domiciliare în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea în urma cărora s-au ridicat mai multe documente şi înscrisuri ce aveau legătură cu cauza.

Sunt judecaţi în stare de libertate         
                                                  
În data de 29.01.2014, procurorul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Mehedinţi a emis rechizitoriul prin trimiterea în judecată în stare de libertate a lui M. Nelu, M. Verdeana, M. Gheorghe, R. Toma, M. Mariţa, T. Zamfira, M. Duda, M. Ion şi M. Zanfiruţa pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fraudă vamală şi spălare de bani. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor, in vederea recuperării prejudiciului. Dată fiind complexitatea cauzei se vor executa separat cercetări în colaborare cu autorităţile daneze, chineze şi indiene, deoarece pentru alţi doi învinuiţi, împuterniciţi ai firmei daneze s-a disjuns cauza.

Citiţi şi:

Restricţii la vămile cu Serbia. Tirurile ies din ţară doar pe la Porţile de Fier I

IPJ Mehedinţi nu are brăţări cu GPS pentru inculpaţii arestaţi la domiciliu
                                                             

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite