Eveniment de excepţie la Palatul Culturii „Teodor Costescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul a fost găzduit de Clubul Artelor FOTO Alexandra Georgescu
Evenimentul a fost găzduit de Clubul Artelor FOTO Alexandra Georgescu

Maratonul cultural din luna noiembrie a debutat la Palatul Culturii „Teodor Costescu” cu două lansări de carte, „Maeştrii unei arte muribunde” , de Claudiu Komartin şi „Plagiator, 1962” de Nicolae Coande.

Evenimentul a fost găzduit vineri, 7 noiembrie, începând cu orele 18,00, de la Clubul Artelor din incinta Palatului Cultural „Teodor Costescu” şi s-a bucurat de un public numeros.

„În această seară ne dorim să regăsim acel sunet rar, tensionat. Personal, recunosc, mă emoţionează de fiecare dată când regăsesc deschizând o carte această vibraţie a forţei. Sper ca prezenţa d-voastră în această seară să ne dea tuturor prilejul să găsim această vibraţie specială. Tocmai de aceea ne-am gândit foarte mult ca serile noastre literare din toamna aceasta să debuteze cu prezenţa unor scriitori de asemenea valoare”, a spus, în deschiderea evenimentului, Sorin Vidan, managerul Palatului Culturii „Teodor Costescu”.

După ce a fost lansată în prima săptămână din octombrie la Chişinău (Librăria din Centru) şi Bucureşti (Tramvaiul 26), „Maeştrii unei arte muribunde” a fost prezentată vineri seară şi la Drobeta- Turnu Severin.
Cartea cuprinde, revăzute, volumele:”Cobalt” (2013), „ Dezmembraţi” (2015, semnat cu heteronimul Adriana Carrasco) şi 36 de texte noi adunate în volumul inedit „Douăsprezece secunde până la dispariţia luminii”. De asemenea, cuprinde 21 de fotografii de Ana Toma, iar conceptul colecţiei îi aparţine graficianului Vitalie Coroban. Cartea lui Claudiu Komartin (Cartier, 2017) a fost prezentată de Viorica Stăvaru, profesor la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja”.

“Plagiator.1962” (Editura Măiastra, 2017), celălalt volum lansat vineri seara la Drobeta-Turnu Severin, este semnat de  poetul şi eseistul oltean Nicolae Coande, fiind cea de-a opta carte de poezie. Nicolae Coande (n. 23 septembrie 1962) este poet, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi al Societăţii Române de Filosofie. A debutat editorial cu placheta de poeme „În margine” (Ed. „Ramuri”, 1995), pentru care a primit Premiul de debut al USR. A publicat mai multe volume de poezie şi câteva cărţi de publicistică şi eseuri. A fost scriitor în rezidenţă în Germania şi Austria şi este prezent în antologii şi reviste literare din Germania, SUA, Belgia, Serbia, Franţa, Turcia, Albania, Slovenia.

“Deşi Coande nu este unul dintre cei care să rupă uşi, care să se suie pe garduri din tot ceea ce scrie reiese că este un ins care nu lasă de la el când e vorba de poezie. Istoria, cotidianul, credinţa, dezamăgirile, lehamitea, toate astea sunt în doze diferite prezente în <<Plagiator 1962>>, o carte pe care v-o recomand şi cred că este încă o cărămidă pe care o pune Nicolae Coande în edificiul care deja se vede. Cred că este unul dintre poeţii de prim plan ai momentului şi cu trecerea vremii asta este tot mai clar. Adică în timp ce alţii erau vedete la sfârşitul anilor 90, dar acum se vede că turaţia motoarelor lor a scăzut şi că s-au stabilit într-o zonă confortabilă, în care lucrurile băltesc, în care lucrurile se repetă, Nicolae face totul ca să nu ajungă în situaţia asta”, a spus poetul Claudiu Komarti la Turnu Severin. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite