Executare silită la RAAN. Executorul judecătoresc a pus sechestru pe şase autoturisme şi două locomotive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executare silită luni dimineaţă la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu-Severin. Un executor judecătoresc împreună cu un avocat al unui furnizor de servicii au venit la sediul central al instituţiei din Drobeta Turnu-Severin pentru a pune sechestru pe mai multe maşini, în contul unor datorii ale regiei.

Potrivit unor surse din cadrul regiei, ar fi vorba despre două locomotive şi şase autoturisme care aparţin RAAN. Dacă iniţial executorul judecătoresc venise cu o platformă pentru a ridica autoturismele din faţa sediului regiei, în urma discuţiilor cu reprezentanţii RAAN, executorul a pus sigiliul pe acestea şi le-a lăsat în parcarea instituţiei.

La executare a participat şi un echipaj de la Jandarmeria Mehedinţi, precum şi agenţii de pază ai regiei, care au îndepărtat jurnaliştii de la faţa locului. De altfel, RAAN a refuzat să prezinte un punct oficial despre motivele executării silite.

Conform unor surse din interiorul regiei, a fost pus sechestru pe aceste bunuri în contul unei datorii totale de 1,3 milioane de lei către diverşi furnizori, iar recent alţi creditori au pus sechestru chiar pe sediul instituţiei din Drobeta Turnu-Severin pentru o datorie de 150 miliarde lei vechi.

Situaţia regiei la momentul de faţă este critică. Cei 2700 de angajaţi nu şi-au primit salariile, deşi data când ar fi trebuit să le intre banii pe carduri a fost 25 mai, iar conturile regiei sunt blocate din cauza furnizorilor care au iniţiat acţiuni de poprire. Suma care trebuie achitată pentru salariile restante este de circa 70 de milioane de lei.

Miercuri, 29 mai,  a fost schimbat directorul general al RAAN, Marius Preda, în locul său fiind numit consilierul ministrului Energiilor, Dan Andruşcă. Potrivit liderului de sindicat de la Combinatul de Apă Grea (ROMAG PROD - sucursală a regiei), Florin Rogobete, noul director a primit termen de o săptămână din partea sindicatului pentru a rezolva problema salariilor. În caz contrar, angajaţii sunt hotărâţi să recurgă la proteste.

“Pe data de 25 mai era ziua de salarizare, nu au fost plătite, dar a fost şi un Consiliu de Administraţie extraordinar în care a fost schimbată conducerea RAAN, mai exact domnul director general Preda cu un alt director venit de la Bucureşti, de la Ministerul Energiei, domnul Dan Andruşcă. Şi am purtat o discuţie miercuri când a fost numit în funcţia de director şi am zis să lăsăm un răgaz de o săptămână să analizeze situaţia RAAN-ului fiindcă sunt conturile blocate şi după o săptămână să discutăm cu dânsul să ne transmită ce a putut rezolva în această privinţă”, spune liderul de sindicat Florin Rogobete.

Acesta mai spune că regia a ajuns în această situaţie din cauza conturilor blocate de furnizori, dar mai ales pentru faptul că Guvernul nu a achitat apa grea produsă de la începutul anului la Romag-Prod.

„La ora actuală RAAN se confruntă cu o blocare a conturilor bancare din cauza neplăţii furnizorilor şi din cauza faptului că până acum, la jumătatea anului, nu a fost încasat niciun ban pentru apa grea produsă în sucursala Romag Prod. În bugetul de stat a fost prevăzută o numită sumă, o cantitate de apă grea produsă şi până la ora actuală nu s-a deblocat niciun leu pentru apa grea produsă în unitatea noastră. Consider că RAAN este într-o situaţie critică pentru că încă de la începutul anului am purtat discuţii cu domnul ministru având în vedere bugetul şi faptul că e stagnată investiţia de la Cernavodă 3 şi 4. S-a redus capacitatea de producţie, deci s-a oprit un modul şi a fost băgat în conservare, rămânând doar un modul în funcţiune. Dar cu toate că am funcţionat cu acest modul nu s-a încasat niciun leu pe apa grea”, a mai adăugat Florin Rogobete.

La ora actuală, datoriile regiei se ridică la circa 200 de milioane de euro.

Citiţi şi:

Reorganizare la RAAN Turnu Severin – cercetarea a fost separată de regie

Cum intră la apă industria de apă grea

Victor Ponta confirmă că la Combinatul de Apă Grea Turnu Severin vor avea loc disponibilizări în perioada următoare

Înglobată în datorii de 170 milioane de euro, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are 16 directori şi 200 de persoane în conducere

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite