Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Expoziţie de păsări şi animale de rasă la Turnu Severin

0
9 Jan 2016 17:17:52
Autor: Alexandra Georgescu
Uriaş German Galben, un campion naţional prezent la expoziţia de la Turnu Severin. Proprietar Dinuţ Tilică FOTO Corina Macavei
Uriaş German Galben, un campion naţional prezent la expoziţia de la Turnu Severin. Proprietar Dinuţ Tilică FOTO Corina Macavei

Zeci de crescători de păsări şi animale de rasă din Mehedinţi se laudă zilele acestea, la Drobeta Turnu Severin, cu orătănii pufoase şi iepuraşi simpatici, din soiuri de care puţini au auzit.

Gălăgie ca la Turnul Babel, în expoziţia de păsări şi animale de rasă de la Drobeta Turnu Severin, organizată în sala de sport a Liceului Economic. Timp de trei zile, crescătorii de păsări de rasă şi-au etalat înaripatele, care mai de care mai frumoase.

Vizitatorii nu au ştiut ce să admire mai întâi - păunii, găinile sau porumbeii. Expoziţia reuneşte peste 250 de exponate: găini şi porumbei de rasă, păuni, fazani, păsări exotice, iepuri de rasă.

Expoziţia a fost organizată de Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă din Mehedinţi, care numără la ora actuală 27 de membri.

“Asociaţia Crescătorilor de Păsări, Animale Mici din Mehedinţi a organizat în acest weekend ediţia a cincea Fauna mehedinţeană, la care participă un număr de 250 de exponate. Avem 40 de păsări de rase grele, 67 de păsări rase mixte şi aproximativ 34 de păsări din rasele uşoare, la care se adaugă un număr de 77 de iepuri, 70 de porumbei şi păsări exotice”

a precizat Denis Ciobanu de la Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă din Mehedinţi.

O pasăre e toaletată când intră în expoziţie

Păsările au fost pregătite ca la carte înainte de a fi aduse la expoziţie. “O pasăre e toaletată când intră în expoziţie, trece printr-un filtru, trebuie să nu aibă paraziţi, să nu aibă microbi, să aibă penajul corespunzător”, spune un crescător de păsări din Turnu Severin.

Pierduţi sub crestele uriaşe ori rătăciţi printre propriile pene, cocoşii au ţinut cu tot dinadinsul să atragă atenţia. Nu a vizitatorilor, ci a găinilor cu moţ, poale sau ghetuţe ori chiar a păuniţelor. Vizitatorii au rămas surprinşi de frumuseţea păsărilor de rasă. Şi-ar dori şi ei câte o astfel de găină în curte. Mai interesaţi de iepuri, unii vizitatori nu s-au dat duşi din faţa Uriaşului German, concurat serios însă de Berbecul Francez ori German.

“Cresc iepuri de cinci ani din pasiune, tot timpul mi-l ocup cu aşa ceva. Au nevoie de îngrijire şi o igienă exemplară, pentru a evita bolilele. Pe timpul iernii nu este nevoie de căldură, dar trebuie evitat să stea în curent. Hrana este indicată începând de la grâu, orz, ovăz şi lucernă sau trifoi”, spune Tilică Dinuţ, care a venit la expoziţie cu cinci exemplare superbe de iepuri din rasa Uriaş German Galben şi Uriaş German Gri.

Tombolă cu premii

Expoziţia, care a ajuns la a cincea ediţie, va fi deschisă până duminică. Cine doreşte poate să cumpere din exponate, însă trebuie să ştie că preţurile sunt pe măsura exemplarelor. De exemplu, pentru un iepure de rasă adult trebuie să scoţi din buzunar între 300 şi 500 de lei.

În cadrul unei tombole, organizatorii expoziţiei vor acorda şapte premii care constau în păsări, iepuri şi porumbei, iar duminică dimineaţă, la ora 10,00, se vor anunţa norocoşii câştigători.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările