Fermierii se plâng de birocraţie. Pentru terenurile arendate trebuie să prezinte munţi de hârtie la APIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile reglementări din domeniul agricol pun beţe în roate fermierilor care au în arendă suprafeţe mari de teren, susţine preşedintele Camerei Naţionale Agricole. În loc să fie eliminată birocraţia, arendaşii sunt obligaţi să prezinte la APIA toate contractele de arendă în copie.

Preşedintele Camerei Naţionale Agricole, Cornel Stroescu, unul din marii fermieri ai judeţului Mehedinţi, spune că a purtat discuţii la Ministerul Agriculturii pe această chestiune şi speră că problema se va îndrepta cât mai curând.

„Au am 1000 de arendatori, ceea ce ar însemna să vin aici cu un portbagaj de hârtie şi să-l depun la APIA. Gândiţi-vă cât îi va trebui unui lucrător de la APIA să controleze atâtea hârtii. Era de ajuns un tabel centralizator, aprobat de primărie, adeverinţă pe propria răspundere, copie de la Registrul Agricol şi era totul simplificat, exact cum este şi în alte ţări”, a declarat Cornel Stroescu, care este preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.

Probleme au fost şi în privinţa schimburilor de teren, care iniţial nu se puteau valida decât în faţa notarului, ceea ce însemna costuri foarte mari pentru fermieri.

„Am avut întâlniri la Ministerul Agriculturii în legătură cu schimburile de teren, cu registrul agricol, cu contractele de arendă. Le-am explicat celor de la Ministerul Agriculturii că semnarea acestor documente la notar era o aberaţie, noi nu schimbăm proprietatea, schimbăm folosinţa terenului, vrem să comasăm terenurile, să lucrăm mai eficient”, a mai spus Cornel Stroescu.

Este alocată o sumă de peste 9 miliarde de euro

România are alocată prin PNDR 2014-2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Măsura privind investiţiile în ferme are un buget total de 892,32 milioane de euro pentru perioada de programare de 7 ani, inclusiv contribuţia naţională de 134,35 milioane de euro, iar măsura dedicată tinerilor fermieri, aproape 445 milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezintă contribuţia naţională.

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează noile scheme de plăţi directe în agricultură în perioada 2015-2020, act normativ care prevede, între altele, acordarea din acest an a plăţii redistributive în cazul fermierilor care deţin între 5 şi 30 de hectare.

„Începând cu anul 2015, odată cu noul PNDR 2014-2020, schemele de sprijin sunt foarte diversificate. În acest cadrul legal au fost introduşi mai mulţi termeni noi pentru fermierii noştri, şi anume începând cu acest an s-a introdus termenul de pârloagă, care se referă la terenul necultivat. Fermierii care au declarat teren necultivat anul trecut (întrucât anul de referinţă este 2014), anul acesta nu mai beneficiază de plăţi dacă nu declară în mod obligatoriu cultură”, precizează directorul APIA Mehedinţi, Loredana Gherasimescu.

Beneficiarii acestor forme de sprijin sunt fermierii activi, persoane fizice sau juridice care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă şi care pot face dovada printr-un înscris că sunt utilizatorii legali ai suprafeţelor de teren şi deţinătorii legali de animale.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite