Fostul premier Adrian Năstase generos cu Episcopia Severinului şi Strehaiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, fosta clădire a BNR Turnu Severin
Sediul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, fosta clădire a BNR Turnu Severin

Dacă în secolul trecut părea de domeniul fantasticului să te gândeşti că poţi asculta prin intermediul radioului o slujbă religioasă stând relaxat pe fotoliul din sufragerie ori că printr-un simplu click poţi comanda on-line o icoană, iată că acum toate acestea sunt posibile.

Şi sunt posibile şi datorită statului care după 1990 a cedat cu titlu gratuit Bisericii ortodoxe sute de clădiri, sedii de poliţie, restaurante, hoteluri,  ferme viticole, case boiereşti.

Şi la Turnu Severin, Episcopia Severinului şi Strehaiei stă destul de binişor la capitolul clădiri. Instituţia îşi are sediul în buricul Severinului într-o clădire de patrimoniu naţional şi în plus, în 2001, Episcopia a primit în folosinţă gratuită hotelul “Severin”, cunoscut ca fosta cantină a partidului.

Episcopia Severinului şi Strehaiei a fost reînfiinţată după 600 de ani. Are jurisdicţie asupra tuturor unităţilor bisericeşti din judeţul Mehedinţi. Eparhia are 5 protopopiate ce cuprind:  200 parohii, 148 filii, 11 mănăstiri şi 220 de preoţi (din care 6 în unităţi bugetare).Ca urmare a Adresei nr. 959/2003, trimisă de Arhiepiscopia Craiovei, luându-se act de dorinţa clerului şi credincioşilor din judeţul Mehedinţi privind restaurarea existenţei istorice a vechilor eparhii (Mitropolia Severinului şi Episcopia Strehaiei), pentru motive de ordin misionar, pastoral, administrativ, bisericesc, cultural, istoric şi geografic, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 4-5 martie 2003 a aprobat cererea de înfiinţare a Episcopiei Severinului şi Strehaiei cu reşedinţa în municipiul Drobeta-Turnu Severin, ca sufragană a Mitropoliei Olteniei, cu jurisdicţie asupra judeţului Mehedinţi, prin desprinderea de Adunarea Naţională Bisericească în şedinţa de lucru din data de 6 martie 2003.

În prezent activitatea administrativă a Episcopiei Severinului şi Strehaiei se desfăşoară la Drobeta Turnu Severin, unde se află Centrul Eparhial. Există 7 sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, economic, cultural, învăţământ şi tineret, cercetare-dezvoltare, social şi media.

Sediul Episcopiei în fosta clădire a BNR

Episcopia Severinului şi Strehaiei  funcţionează   în casa « Casa Bibicescu » (fostul sediul al BNR Turnu Severin) care este situată în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, în vecinătatea Parcului Central, pe strada I.G.Bibicescu nr.6, foarte aproape de Palatul Administrativ, Palatul Cultural « Teodor Costescu » şi alte clădiri monumente de arhitectură respective: sediul Băncii Comerciale, «  Librăria Măldărescu ».
Clădirea a fost construită între anii 1929-1931 din iniţiativa şi pe cheltuiala Băncii Naţionale a României, pentru înfiinţarea unei filiale la Drobeta-Turnu Severin. Pentru construcţia băncii au fost cumpărate o clădire şi un teren de la moşierul severinean Costache Burileanu, la iniţiativa guvernatorului Dimitrie I. Burileanu, planurile purtând semnătura arhitecţilor C. Trandafirescu  şi Radu Dudeanu, de executie ocupandu-se antreprenorul Darini. Imobilul a avut ca destinaţie iniţială un sediu de bancă la parter şi locuinţe de serviciu la etaj, pentru personalul Sucursalei BNR din Drobeta Turnu Severin. Până în anul 1994, la parterul clădirii a funcţionat sediu Băncii Naţionale, sucursala Drobeta Turnu Severin, iar la etaj, a funcţionat Sucursala Băncii de Investiţie.  În anul 1995, prin Autorizaţia nr. 153-17.05.1995 şi în urma expertizării tehnice a prof. dr. ing. Tudor Dan, s-au executat lucrări de amenajare interioare, recompartimentări, finisaje interioare şi refacerea instalaţiilor electrice.  La nivelul etajului, clădirea s-a extins în partea de vest, prin transformarea unei terase în spaţiul interior. În anul 2010, prin Hotărârea nr. 1215 - decembrie 2010 a Guvernului României, clădirea şi terenul au fost transferate la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar prin actul administrative nr. 61-13.01.2011 emis de Guvernul României, au fost transferate Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

“Prin Hotărârea Guvernului nr. 386/2001 a fost aprobată transmiterea imobilului situat în municipiul Drobeta-Turnu Severin, str. Mihai Eminescu nr. 1, judeţul Mehedinţi, din administrarea Consiliului Judeţean Mehedinţi în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa gratuită a Mitropoliei Olteniei, pe durata existenţei construcţiei. Din analiza documentelor existente la dosar, constatăm că imobilul se află în domeniul public al statului şi administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, fiind înregistrat cu nr. MFP 144451, solicitantul (Mitropoliei Olteniei – Episcopia Severinului şi Strehaiei) îndeplinind condiţiile prevăzute de Legea nr. 239/2007. Destinaţia pentru care a fost atribuit imobilul a fost respectată, având caracter de continuitate, în prezent, aici, Episcopia Severinului şi Strehaiei desfăşurând activităţi spirituale, administrative, educaţionale şi de asistenţă socială”, se arăta în Nota de Fundamentare -HG nr.1215/02.12.2010

Radio Lumina

Episcopia Severinului şi Strehaiei patronează postul de radio creştin-ortodox “Lumina”, care a fost înfiinţat din iniţiativa Prea Sfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Programele acestui post de radio s-au auzit pentru prima dată în eter pe 23 aprilie 2005. Din data de 23 aprilie 2006, programele radioului pot fi ascultate şi pe Internet, pe două benzi audio(24 K bits/s - low şi 96 K bits/s - high). Pe parcursul anului 2006 s-a achiziţionat aparatură de sonorizare profesională, cu ajutorul căreia ascultătorii se pot bucura de transmiterea, în direct, a Sfintelor Slujbe şi a unor evenimente religioase din viaţa Eparhiei

Hotel “Severin” folosit gratuit

În 11 aprilie 2001, Adrian Năstase îşi dădea acordul prin Hotărârea de Guvern nr. 386 privind transmiterea unui imobil proprietate publică a statului, din administrarea Consiliului Judeţean Mehedinţi în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa gratuită a Mitropoliei Olteniei. Este vorba de celebrul Hotel “Severin” sau fosta cantină a partidului de 1.300 de metri pătraţi, dar şi un res¬taurant alăturat cu o suprafaţă similară. Motivul tranzacţiei invocat în document era "desfăşurarea unor activităţi bisericeşti cu caracter educativ, cultural, ecumenic şi social".

Atelier de icoane

Tot în municipiu, foarte aproape de sediul IPJ Mehedinţi, Episcopia Severinului şi Strehaiei a deschis un magazin de cărţi şi obiecte bisericeşti şi, de asemenea, are un atelier de icoane care execută, la comandă, icoane litografiate pe pal sau plastifiate, de diferite mărimi, reprezentând sfinţi sau praznice din calendarul creştin ortodox. “Pentru a da posibilitatea clienţilor de a alege icoana dorită vom crea un catalog cu peste 1000 de modele. Comenzile se vor face la magazinul de prezentare din Dr. Tr. Severin, str. Mihai Eminescu, nr. 1, de luni până vineri, între orele 8-16 sau la telefon: 0727 844 361. De asemenea, comenzile pot fi făcute şi on-line, la adresa www.ateliericoane.ro. Atelierul de lucru este situat în curtea Bisericii Sf. Apostoli Petru şi Pavel, din cartierul Schela Cladovei din Drobeta Turnu Severin. Sala pentru expoziţie şi comenzi va fi în cadrul Protoieriei Drobeta Sud, sală situată în centrul oraşului, în clădirea Hotelului Severin”, se arată pe site-ul oficial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite