FOTO VIDEO Scandal la Obîrşia Cloşani pentru păşunea comunală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gâlceavă mare în comuna mehedinţeană Obîrşia Cloşani, după ce o persoană străină de localitate şi-a manifestat intenţia de a licita pentru păşunea comunală. Cei 11 crescători de animale din zonă sunt revoltaţi că Primăria i-a permis acestuia să participe la licitaţie.

Primăria comunei Obîrşia Cloşani a scos la licitaţie o suprafaţă de 40 de hectare de păşune pentru a fi concesionată de către fermierii din zonă. Problemele au apărut atunci când obîrşenii s-au trezit cu un bărbat străin de zonă, care doreşte să concesioneze păşunea.

„Problema este cu omul ăsta că nu îl ştim, nu l-am văzut niciodată, vine din altă parte, spune că are animale, că el cumpără. Păi să vină să ne scoată din sat? El zice că ar avea şi buletin de Obîrşia, dar noi ne luptăm pentru păşune fiindcă animalele nu avem unde să le păşunăm”, s-a plâns Vasile Stângu, un crescător de animale din Obîrşia Cloşani.

Cei 11 fermierii din zonă, reprezentanţi de Asociaţia crescătorilor de animale ovine şi caprine, li se pare firesc ca păşunea comunală să fie folosită doar de oamenii locului. De altfel şi în legea păşunilor se specifică clar că acestea sunt concesionate cu prioritate membrilor comunităţilor locale. Practic, la licitaţia organizată luni după-amiază au fost doi participanţi, Asociaţia crescătorilor din Obîrşia Cloşani şi Ion Orodel, un crescător de animale din zona Teleormanului.

„Pe noi ne nemulţumeşte că acest concurent al meu la licitaţie nu a ţinut niciodată animale pe raza comunei, nu are nici în prezent. Dumnealui spune că are animale la Bucureşti, nu-l constestăm noi că nu are la Bucureşti, noi spunem că nu a avut niciodată pe raza comunei, nici nu are şi nici nu se ştie dacă va avea. Să vină şi el la una cu noi”,  a spus Mitică Murdeală, repezentantul Asociaţiei crescătorilor de animale ovine şi caprine din Obîrşia Cloşani.

VEZI VIDEO AICI

„Avem o asociaţie de crescători de animale care avem animale în mai multe grupuri. A venit această persoană cu acte, dar noi nu-l cunoaştem, nu l-am văzut cu oi, suntem o comună mică cu şase sute de familii, ne cunoaştem între noi, dar nu l-am văzut niciodată. Vin cu acte perfecţionate ca să liciteze cu noi, iar Consiliul Local nu ne pune la dispoziţie un plan topografic, să ne spună şi nouă şi parcelele, pe unde putem intra cu animalele la această păşune, nu ştim cine a făcut această evaluare destul de mare fiindcă porneşte licitaţia de 650 de lei de hectar”, a spus Mitică Popescu, crescător de animale. 

De cealaltă parte, Ion Orodel a declarat că are tot dreptul din lume să participe la această licitaţie, mai ales că este proprietarul unor terenuri în zonă.  Omul a susţinut că are 500 de oi lângă Bucureşti şi că de mai mulţi ani intenţionează să le aducă în zona Mehedinţiului.

„De nouă ani de zile am cumpărat aici în zonă pământ şi de nouă ani mă lupt să aduc oile aici, nu am reuşit deoarece nu am atâta pământ la câte animale am, am 500 de toate. Acum se licitează muntele şi cu acest scop am venit, să licitez la 40 de hectare, cu ce mai am eu să pot să le aduc. Altfel, unde pot să le pasc, pe asfalt? Nu am cum. Nu i-au dreptul nimănui. Acum le am în transhumanţă la Bucureşti, am un saivan la Berceni, am cumpărat pământ acolo”, a spus Ion Orodel.

Şi reprezentanţii Primăriei Obîrşia Cloşani au susţinut că nu puteau împiedica participarea lui Ion Orodel la licitaţia pentru păşune întrucât acesta are reşedinţa în comuna mehedinţeană. 

„Ion Orodel are stabilită reşedinţa aici la noi în comună, satul Godeanu. Am verificat documentaţia, are reşedinţa stabilită, are copie după actele de identitate, are adeverinţă luată de la medicul veterinar din care reiese că deţine un efectiv de animale, deci conform regulamentului şi caietului de sarcini se încadrează şi noi nu am putut să-l eliminăm pentru că ne-ar fi dat în judecată şi ne-ar fi câştigat. Deci conform legii noi am găsit că este legal să participe la licitaţie. Noi nu avem datoria să verificăm efectiv animalele , decât după ce încheiem contractul de închiriere, unde se trece perioada de păşunat şi în perioada de păşunat noi putem merge efectiv să vedem dacă are animalele la păşunat şi numărul respectiv”, a precizat Gheorghe Motea, secretarul Primăriei Obârşia Cloşani.

Ambii participanţi la licitaţie au depus contestaţii, dar în cel din urmă licitaţia s-a ţinut, iar câştigător a fost desemnat Asociaţia crescătorilor din Obîrşia Cloşani.

Citiţi şi:

Fermierii din Gârla Mare sunt nemulţumiţi din cauza păşunatului ilegal practicat pe teritoriul localităţii

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite