Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei. Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă

13
8 Feb 2015 20:32:34
Autor: Lavinia Bălulescu
Fotografie inedita, realizata inainte de inundarea insulei, după ce fusese părăsită FOTO: MEJDI IBRAHIM
Fotografie inedita, realizata inainte de inundarea insulei, după ce fusese părăsită FOTO: MEJDI IBRAHIM

Mulţi oameni au auzit povestea insulei Ada Kaleh, dar puţini ştiu detalii despre minunata lume ascunsă de sub ape. Totul s-a întâmplat în anul 1970, când insula a fost scufundată sub apa lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I. "Adevărul" vă prezintă fotografii de colecţie realizate pe insulă înainte de dispariţia ei.

Insula Ada Kaleh, sau Carolina, cum o numeau austriecii, a dispărut sub apele Dunării în anul 1970. Insula se găsea la aproximativ trei kilometri în aval de Orşova şi avea o lungime de aproape 2 kilometri. Pe insulă trăiau circa 600 de turci.

Turiştii din acea perioadă cunoşteau foarte bine insula, un important punct de atracţie nu doar pentru că se afla în mijlocul Dunării sau pentru clima ei diferită de cea din Severin, dar şi pentru produsele fabricate pe insulă. Toţi cei care o vizitau aveau parte de o bucăţică din Turcia, puteau gusa delicatele turceşti (cafeaua, ceaiurile, rahatul), puteau încerca tutunul şi îşi puteau cumpăra diverse bijuterii ori uleiuri. Insula mai era faimoasă şi pentru creşterea trandafirilor din care se făcea parfum.

Insula este amintită inclusiv de Herodot, care spune că era "plină de măslini şi de viţă sălbatică". Printre vizitatorii de seamă ai insulei s-au numărat Regele Carol al II-lea, care a venit pe Ada Kaleh împreună cu Nicolae Iorga.

O parte dintre clădirile de pe insulă au fost demolate înainte de inundare şi s-a reîncercat refacerea ei pe insula Şimian, dar proiectul a fost abandonat deoarece locuitorii s-au mutat în alte zone ale ţării sau chiar au plecat în Turcia.

"Adevărul" vă prezintă o serie de fotografii inedite, realizate cu puţin timp înainte de scufundarea controlată a insulei, în anul 1970. Ele au fost realizate de Mejdi Ibrahim.

CITIŢI ŞI:

Ada-Kaleh, insula cu turban înghiţită de apele lacului de la Porţile de Fier I

Istoria Insulei Ada Kaleh - Misterele Paradisului Pierdut

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Dorin Oprescu
9.02.2015, 05:04:06

Insula Ada Kaleh trebuia mutata exact in starea in care se gasea , cu tot cu monulente ,case,totul. Destul de dificil la acea ora.E mare pacat ,a fost distrusa o comunitate , o localitate plina de istorie.Probabil ca azi exista tehnologie care sa ajute la conservarea vestigiilor.Nu ar fi singura nenorocire care s-a intamplat in lume , dar asta nu poate constitui o scuza. Imi amintesc si acum comentariile bunicilor mei referitor la insula pe care o vizitasera .Aveam pe atunci ambalaje de tutun , cafea , halva,ciubucuri , halvita si alte minunatii , asa cum existau acolo.Era parca o alta lume! Imi este greu sa mai comentez ceva!

0 (2 voturi)
Emilian Serbanescu
9.02.2015, 08:47:12

Comentariu considerat abuziv.

Sebastian Bob
9.02.2015, 08:36:12

Buna dimineata, Sa adaugam faptul ca din trandafiri se facea si dulceata, dupa cum dulceata se facea si din smochine! Tatal meu a locuit acolo iar noi stim sa facem dulceata de smochine asa cum se facea candva pe insula... Era, intr-adevar, un colt de rai locuit de oameni buni si primitori, majoritatea turci. Primavara, zidurile cetatii infloreau caci printre caramizi se prinsesera seminte de flori; era foarte multa gura-leului... Noi, urmasii celor care au trait acolo precum si fostii locuitori care inca sunt printre noi, stim povestile unei lumi care nu mai exista...

+1 (1 vot)
Ludwig
9.02.2015, 09:24:47

S-a distrus un monument de cultura si arta orientala pentru o megalomanie comunsita care dadea curent doar cand ploua, iar cand era seceta statea de pomana. Azi romania are excedent de energie electrica caci nu mai avem industria energofaga de pe timpuri, la fel ca toate tarile din jur. Ganditi-va azi cate milioane de euro din turism se putea scoate de pe insula Ada KAleh, plina de locuitori turci (halva, sugiuc, baclava, sarailie, braga), gutui, trandafiri etc.

-1 (5 voturi)
Tăunu
9.02.2015, 13:19:05

Adică era mai bine dacă nu făceam Complexul Porţile de Fier, poate nici CNE Cernavodă şi în general industrie ? Ai mai fost pălăvrăgii din ăştia care spuneau că România este o ţară eminamente agricolă, ba unii, mai ocoşi, spuneau că se vor culca în calea primului tractor românesc. Sunt colportate ideile antiromâneşti ale perciunaţilor de la europa liberă !

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (13)