GALERIE FOTO Scandal la Liceul Auto din Severin, profesorii sunt revoltaţi de numirea politică în funcţia de director adjunct a unui profesor de educaţie fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an şcolar şi activităţile în şcoli ar trebui să fie legate de buna desfăşurare a orelor, numirile politice în posturile de conducere la unităţile şcolare din Drobeta Turnu Severin tulbură apele.

Cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Drobeta Turnu Severin sunt revoltate după ce au aflat că directorul adjunct a fost schimbat cu un profesor din afara liceului. Profesorii au semnat o petiţie prin care cer Inspectoratului Şcolar Mehedinţi să numească în funcţia de director adjunct un profesor titular al şcolii. Petiţia a fost semnată de 43 de cadre didactice dintr-un total de 54 de profesori.

 Liderul de sindicat de la liceul severinean, Sonia Semen, spune că despre schimbarea directorului adjunct a aflat telefonic ieri după-amiază.

 „Am fost surprinşi în mod neplăcut de acest lucru pentru că noi am avut ieri consiliul profesoral la ora 10. Atunci ni s-a anunţat echipa de conducere cu care vom lucra anul acesta. Şi surprinzător la ora 13,00 printr-un telefon am fost anunţaţi că ni s-a schimbat directorul. Noi, vreau să vă spun că eram puţini în şcoală pentru că se terminase consiliul, ceilalţi plecaseră. Eu am crezut că este o glumă vă spun sincer şi după aceea ne-am interesat şi am văzut că era adevărat. Am anunţat toţi colegii, s-au întors şi au semnat acestă petiţie care am depus-o la Inspoctoratul Şcolar. La Inspectoratul Şcolar ni s-a spus că petiţia noastră o vor avea în vedere în următorul consiliu de administraţie care va avea loc vineri. Noi nu vrem director din altă şcoală. Eu consider că sunt oameni pregătiţi în şcoala aceasta, au gradul I, cunosc problemele şcolii", a declarat Sonia Semen.

„Chiar doamna ministru Andronescu a spus că va depolitiza învăţământul. Cum îl va depolitiza când domnul director am înţeles că este fiul primarului PSD de la Oprişor? Cum vă explicaţi că din 50 de cadre didactice cu experienţă dacă postul a fost vacant de ce nu l-au scos la concurs? În această şcoală sunt persoane capabile, care cunosc problemele acestei şcoli. Ne-am săturat de persoane care vin din altă şcoală să ne conducă pe noi. Ne-am simţit umiliţi, jigniţi de-a dreptul. Dorim conducere de la noi din şcoală", a spus Maria Plivilescu, cadru didactic la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto. „Aici au muncit oamenii şcolii la încadrări, la îndeplinirea planului de învăţământ şi acum ni se schimbă conducerea. Actualul director cred că nici nu cunoaşte specializările liceului nostru. Cum poate cineva care nu cunoaşte problemele liceului să asigure standardele de calitate?", spunea un alt cadru didactic al şcolii. 

Profesorii sunt iritaţi şi de atitudinea noului director adjunct, care în opinia acestora nu a avut o atitudine politicoasă.

image

„Eu l-am întrebat de ce doreşte să vină la această şcoală şi dumnealui a spus că a fost singurul post liber din Severin. L-am întrebat pe domnul inspector ce înseamnă pentru Inspectorat în intereseul învăţământului şi nu mi-a răspuns absolut deloc. Cred că era mai mult în interesul persoanelor, decât în interesul învăţământului. Avem şi noi performanţe, avem şi noi rezultate şi la nivel naţional, suntem oameni care muncim în şcoala asta şi nu mai vrem să fim conduşi de afară. Nu a venit cu un proiect sau să spună că <<asta doresc să fac eu pentru şcoala dumneavoastră>>, măcar atâta lucru ar fi putut să spună. Domnul profesor întrebat a spus <<asta am vrut, a fost singurul post care mi s-a oferit>>", a spus Nina Ciocoi, profesor la această unitate şcolare.

În timp ce profesorii îşi strigau nemulţumirea pe holul instituţiei, proaspătul director adjunct al liceului stătea liniştit pe un scaun în secretariat. Bogdan Alexandru este profesor de educaţie fizică la Liceul „Lorin Sălăgean" din Drobeta Turnu Severin şi este fiul primarului PSD de la Oprişor.  „Este o decizie de la Inspectorat şi eu respect regulile", a spus sec Bogdan Alexandru. Cât despre faptul că este fiul primarului PSD de la Oprişor în mod ciudat acesta a refuzat să recunoască acest lucru spunând că „este o simplă coincidenţă de nume".

De cealaltă parte, fostul director adjunct, Mihăiţă Mijaiche, a spus că va contesta ordinul de încetare a numirii sale în funcţia de director adjunct şi că se gândeşte serios să depună chiar şi o plângere penală. „Conform ordinului de ministru detaşările în intersul învăţământului pentru posturile de conducere se fac la data de 16 august 2012, pentru anul şcolar 2012-2013. Aceste detaşări sunt până la organizarea concursului sau până la sfârşitul anului şcolar. Ţinând cont că nici nu s-a organizat concurs, nici nu este sfârşitul anului şcolar consider că este o nedreptate. În cursul zilei de astăzi o să consult un avocat şi probabil o să depun şi o plângere penală", a declarat fostul director adjunct.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Mehedinţi spune că va analiza petiţia cadrelor didactice de la liceul auto şi că le înţelege nemulţimirea, dar că nu este pentru prima dată când posturile de director sunt ocupate de profesori din altă unitate şcolară.

„Este dreptul dumnealor să aibă o opinie vizavi de numirea într-o funcţie de conducere a unităţii şcolare. A fost mai întâi o decizie de încetare a deciziei a domnului director adjunct Mihăiţă Mijaiche. Pentru funcţia de director adjunct şi-a dat acordul domnul Bogdan şi acest acord a fost supus în Consiliul de Administraţie şi a fost numit domnul Bogdan. Îi înţeleg pentru această nemulţimire vizavi de faptul că este din altă unitate. Cred că puteau să fie şi din unitatea şcolară numiţi directori. Adevărul este că în ultimul timp rezultatele la BAC şi imaginea unităţii şcolare în ansamblu a avut de suferit. Nu ştiu dacă domnul director adjunct va avea sau nu o contribuţie în redresarea acestei situaţii, dar asta este", ne-a declarat Marian Şuţă, inspectorul general şcolar de la IŞJ Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite