Grevă japoneză la Porţile de Fier I. Peste 200 de angajaţi participă la protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii sunt în grevă japoneză
Angajaţii sunt în grevă japoneză

Peste 200 de angajaţi de la barajul Porţile de Fier au intrat de luni dimineaţă în grevă japoneză. Protestatarii încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra stării precare a instalaţiilor hidroenergetice şi a modului cum sunt trataţi salariaţii.

Organizatorul protestului, Sindicatul Porţile de Fier sprijinit de CNS Cartel ALFA Filiala Mehedinţi, spune că s-a recurs la grevă japoneză pentru că, ”spre deosebire de factorii de decizie din Hidroserv, Hidroelectrica şi din Ministerul Energiei şi Guvern, suntem conştienţi de importanţa menţinerii în siguranţă a instalaţiilor din centralele de la Porţile de Fier, ca fiind cea mai importantă componentp a Sistemului Energetic Naţional”.

”Este primul protest de o asemenea manieră desfăşurat în judeţul nostru când angajaţii contrar atitudinii Hidroserv, Hidroelectrica şi Ministerului Economiei, sunt îngrijoraţi de securitatea sistemului energetic românesc, în speţă a barajului de la Porţile de Fier I deoarece s-au redus substanţial sume pe care trebuie să le acorde în vederea menţinerii mentenanţei la nivel de securitate la loc de muncă. Chiar dacă salariile lor sunt aproape de salariul brut minim pe economie nu este principalul punct al revendicărilor”, spune Mihai Bărbulescu, secretarul general al Cartel Alfa Mehedinţi.

greva japoneza la portile de fier I

Problemele la barajul Porţile de Fier sunt vechi, iar preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, a atras atenţia asupra acestora în repetate rânduri:

”Am ales această formă de protest pentru cp, spre deosebire de factorii de decizie din Hidroserv, Hidroelectrica şi din Ministerul Energiei şi Guvern, suntem conştienţi de importanţa menţinerii în siguranţă a instalaţiilor  din centralele de la Porţile de Fier, ca fiind cea mai importantă componentă a Sistemului Energetic Naţional. Dorim, pe aceasta cale, să tragem un semnal de alarmă atât asupra stării precare a instalaţiilor hidroenergetice din cadrul Hidroelectrica, dar şi asupra modului în care sunt trataţi cei care menţin prin munca lor funcţionarea în siguranţă a acestora, salariaţii din cadrul Hidroserv”.

Este cunoscut faptul că în data de 12 iulie 2018 un transformator de mare putere, plin cu ulei, a luat foc la Porţile de Fier I. Pompierii au stabilit atunci că incendiul a fost provovat de „o defectare pe timpul exploatării”. „S-au deteriorat instalaţia fixă de stins incendiu, un întrerupător de 15/75kV, un cablu de 220kV cap terminal, bare capsulate de 15/75 k aflate deasupra oalelor de înaltă tensiune. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de defectare pe timpul exploatării”, a precizat  Biroul de Presă al ISU Drobeta.

Sindicaliştii mai spun că salariaţii direct productivi au un salariu mediu situat mai aproape de venitul minim decât de cel mediu pe economie, adică circa 2.300-2.400 lei în timp ce salariile celor din conducere sunt între 12 -14.000 lei, la care se adaugă sporuri de conducere.

greva japoneza la portile de fier I

”Sindicatul Portile de Fier, în numele membrilor săi de sindicat solicită convocarea de urgenţă a unei Comisii de Dialog Social la nivelul Ministerului Energiei pentru a discuta problemele majore cu care se confruntă Sectorul Energetic, în particular cel Hidroenergetic. Consecvenţi sindicalismului participativ pe care l-am promovat continuu Sindicatul Porţile de Fier este pregătit să vină cu un set de soluţii pe termen scurt şi lung care să ducă la rezolvarea situaţiei şi să prevină în acelaşi timp posibile avarii în sistem şi implicit pierderea independentei energetice a României”, mai spune Cristinel Popescu.

Salariaţii din Porţile de Fier sunt nemulţumiţi că muncesc lunar peste norma legală, prestând lunar şi ore suplimentare, lucrându-se frecvent şi sâmbata şi duminica, fiind continuu, cu arma la picior la dispoziţia beneficiarului Hidroelectrica. S-a ajuns la situaţia în care deseori salariaţii îşi procură scule şi materiale din fonduri proprii.

Un angajat de la Porţile de Fier I spune că lucrează cu aparate învechite

Greva japoneză va continua pe tot parcursul acestei săptămâni, după care se va lua o decizie asupra altor forme de protest în funcţie de discuţiile care vor avea loc la Ministerul Economiei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite