Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Hercule şi secretul care îl leagă de insula Ada Kaleh. Cum au ajuns columnele legendarului erou la Porţile de Fier

7
7 Jun 2015 02:35:16
Autor: Alexandra Georgescu
Cazanele Dunarii
Cazanele Dunarii

Multe legende vorbesc despre prezenţa legendarului erou Hercule în zona Porţilor de Fier din Mehedinţi, dar şi în Caraş-Severin, la Băile Herculane. În lucrarea sa „Dacia Preistorică”, Nicolae Densuşianu susţine că în apropiere de cataractele Dunării, lângă Porţile de Fier, s-ar afla columnele lui Hercule.

Potrivit legendei, pentru a scăpa de mânia Herei, consultând oracolul din Delphi, Hercule ajunge să îi slujească vreme de 12 ani lui Eurystheus. Cu acest prilej el săvârşeşte celebrele munci, iar cea de a zecea muncă a lui Hercule are legătură cu insula Ada Kaleh (aproape de actualul municipiu Drobeta Turnu Severin).

Ajungând pe Oceanos Potamos sau Istru sau Dunăre, acolo unde se afla insula Erythia sau Ada Kaleh, Hercule a ridicat în munţi două coloane, una în faţa celeilalte pentru a marca această călătorie care urmărea aducerea boilor lui Geryon, la porunca lui Eurystheus. În final, eroul reuşeşte să aducă boii lui Geryon, ucigând câinele cu două capete Orthrus şi pe uriaşul Eurythion, care păzea animalele.

După Strabon, tyrienii  au fost cei dintâi, care au căutat Columnele lui Hercule spre a întemeia acolo o colonie comercială. În templul cel mare al Hercule din Tyr erau reprezentate cele două columne ale faimosului erou.

Una din aceste columne, după cum ne spune Herodot, era de smarald şi reprezenta astfel navigaţia comercială pe apele cele mari. O doua columnă din metropola Tyrului era de aur. Cele două Columne ale lui Hercule formau totodată şi emblema politică şi comercială a tyrienilor. Pe o monedă din epoca romană figurează ca însemne ale Tyrului cele două columne ale lui Hercule. Pe această monedă, una din Columnele lui Hercule era înfăţişată lângă un vas cu o materie inflamată şi lângă un far ceea ce ne indică că prima Columnă a lui Hercule era situată pe malul unei ape navigabile, lângă Oceanul Pacific”, scrie Nicolae Densuşianu în „Dacia Preistorică”.

În apropiere de cataractele Dunării

Potrivit aceluiaşi autor, după vechile descrieri geografice această Columnă numită Calpe se afla pe culmea unui munte, din jos de insula Erythia, lângă fâşia de stânci. Ea se afla aşadar în apropiere de cataractele Dunării, lângă Porţile de Fier.

„Aici mai există şi astăzi o comună românească, ce poartă numele de Vârciorova; aici exista în Evul Mediu o fortăreaţă importantă strategică numită în documentele Ungariei „Vrchrov”. Aici pe malul stâng al Dunării se înălţa un frumos promontoriu pe vârful căreia religia creştină a aşezat „Crucea Sfântului Pătru”, unde se mai cunosc încă forma unui scaun tăiat în piatră (este scaunul lui Geryon, cum îl numeşte Pausania) şi unde mai există şi astăzi simulacrul cel arhaic al lui Saturn (Zalmoxis) tăiat în stâncă”, se mai arată în aceeaşi lucrare.

Densuşianu mai susţine că poziţia Columnelor lui Hercule în apropiere de Cataractele Dunării şi de Porţile de Fier  o mai confimă o veche tradiţie populară: „După cum ne spune Pliniu, indigenii de lângă Columnele lui Hercule povesteau că odată în aceste locuri munţii dim ambele părţi erau împreunaţi prin o catenă neîntreruptă şi că Hercule tăind apoi jugul acestor înălţimi a lăsat să curgă oceanul şi marea, care era deschisă şi în modul acesta el a schimbat faţa naturii”.

O tradiţie din Banat pe care Densuşianu o invocă pentru a-i susţine teoria este aceea că Hercule a tăiat stâncile de la Ruşova şi a făcut ca apa, ce acoperea şesurile Banatului, să se scurgă în Marea Neagră: „Într-adevăr, strâmtoarea numită Clisura Dunării ne prezintă şi astăzi în diferite părţi ale sale aspectul nu al unei eroziuni naturale, ci al unei tăieri de munţi, opera grandioasă aomului preistoric”. De asemenea, locuitorii români de lângă Porţile de Fier mai povestesc şi astăzi că odată munţii din partea de miazănoapte şi de miazăzi a strâmtorii formau o linie neîntreruptă şi că Dunărea în aceste timpuri îşi avea cursul său prin Serbia pe la Milanovăţ şi se întorcea pe Valea Timocului în albia sa de astăzi.

Pe drumul lui Iorgovan

Despre ce de-a doua columnă din templul lui Hercule de la Tyr, se spune că era din aur şi era reprezentatp şi pe moneda romană a Tyrului. „După tradiţia populară românească regiunea Carpaţilor din partea de nord a Porţilor de Fier purta odată numele de Munţii de aur. Chiar şi astăzi vârful de sud-vest al Retezatului este cunoscut sub numele de Slata, adică Muntele de aur. Astfel această columnă monumentală de lângă drumul lui Iorgovan, ce trece peste culmea Carpaţilor în Transilvania, ne apare atât după tradiţie, cât şi după tipul său ca una şi aceeaşi cu Columna a doua a lui Hercule, numită Abyla sau Petra-albă”, mai spune Nicolae Densuşianu în „Dacia Preistorică”.

Citeşte şi:

Apolodor din Damasc, arhitectul genial care l-a ajutat de Traian să cucerească Dacia. A proiectat podul construit peste Dunăre în timp record acum 2000 de ani

Ce mâncau strămoşii noştri, dacii şi romanii. Cum combinau felurile de mâncare şi ce reţete li se păreau mai gustoase

Tabula Traiana, mesajul scris în piatră al Împăratului Traian, rezistă pe malul Dunării de 2000 de ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Un bucurestean
7.06.2015, 11:29:10

Eu stiam ca intrarea in stramtoarea Gibraltar era supranumita si Coloanele lui Hercule. Dar asa cum ne place noua sa ne mintim mereu, noi suntem buricul pamantului, sau chiar al universului : la noi s-a descoperit cel mai vechi om din Europa, la noi s-a descoperit cea mai veche scriere din lume etc. etc. Cred ca pana si piramidele din Egipt au fost proiectate de fapt de un arhitect dac si au fost construite cu mana de lucru dacica.

+2 (2 voturi)
Eugen DELCEA
7.06.2015, 14:29:23

"...Pe această monedă, una din Columnele lui Hercule era înfăţişată lângă un vas cu o materie inflamată şi lângă un far ceea ce ne indică că prima Columnă a lui Hercule era situată pe malul unei ape navigabile, lângă Oceanul Pacific”, scrie Nicolae Densuşianu în „Dacia Preistorică”. Corina Macavei, poate ne indici şi pagina la care ar fi scris ND enormitatea cu Oceanul Pacific !!! Toţi ignoranţii din Vest s-au îmbogăţit scriind despre Atlantida şi Coloanele lui Hercule, fără să citească scrierile grecilor antici în original, ca Densuşianu. Ar fi aflat că era vorba de OCEANOS POTAMOS (Tatăl Zeilor), DUNĂREA...Căsătorit cu sora lui Tethis (Tisa), Oceanos/Okeanos a avut 50 de copii. Câi afluenţi are Dunărea !

0 (2 voturi)
Eugen DELCEA
7.06.2015, 14:38:33

Erată : Câţi afluenţi are Dunărea. Completare : Înainte de 500 îen, grecii credeau că Oceanos este fluviul care înconjoară lumea (locuită şi cunoscută de ei). Era un fluviu sfânt pentru toată antichitatea şi nimeni nu avea curaj să-l treacă spre Da.kia (trad. Ţara Zeilor, Ţara Sfântă). Nici măcar Darius I, grecii sau romanii. Primul care a avut curaj a fost Alexandru Macedon, dar după ce s-a rugat o noapte întreagă pe malul fluviului, la Oceanos, să-l ierte ! Până în vremea lui Traian şi spionul său Dios Chrysostomos, grecii şi romanii nu ştiau ce se află dincolo de Dunăre. Inclusiv Herodot. Acesta a povestit ce aflase de la grecii din Dobrogea, iar ei de la geţi.

+1 (3 voturi)
alexandrovici mihail
8.06.2015, 15:55:27

" Până în vremea lui Traian şi spionul său Dios Chrysostomos, grecii şi romanii nu ştiau ce se află dincolo de Dunăre" Haidi bre, nene Eugene, zii zau! Bietii romani in '87 au mers pana la Tapae legati la ochi. Dupa ce l-au mierlit dacii pe Fuscus, de frica, au luat-o la goana spre Dunare si au uitat tot ce au vazut pe drum, loviti fiind de ceea oamenii de stiinta valorosi pe care i-ai studiat tu ar putea numi "amnezie cogaionica" sau "vertij zalomxian". Aveau sa mai treaza cativa ani buni pana cand Traian sa ajunga imparat si sa afle romanii aia nestiutori cate ceva despre Dacia.

0 (2 voturi)
Eugen DELCEA
9.06.2015, 01:45:55

alexandrovici mihail : Dacă ai veni cu vreo informaţie, aş crede că ştii ceva despre acest subiect. După tipicul ignorantului care se crede şmecher, crezi că ai dat lovitura şi poţi să te lauzi la fraieri câtă istorie ştii tu ! În 88, Tettius Iulianus a mers pe acelaşi traseu spre Tapae - ai minte să înţelegi de ce ? Până atunci, generalii romani spuneau că se temeau de codrii deşi care se vedeau peste Dunăre...Traian, împins de creditorii evrei spre aurul dacic (ca şi Caesar), nu s-a grăbit şi i-a trimis pe Dion şi pe grecul Bicilis (care va afla o parte din tezaurul dacic), ca spioni. Aşa a aflat slăbiciunea - Banatul, care nu a luptat şi i-a asigurat baza pentru atacul din 102. Chiar vrei să te şcolarizez iar apoi să te dai mare specialist în istorie ?! Dacă nu ştii ceva, de ce te bagi în seamă ?!!!

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările