Noi detalii privind situaţia fetiţei de 8 ani, luată cu mascaţii pentru a fi dată unei familii din SUA. Când a fost deschisă procedura adopţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi detalii în cazul fetiţei care ar fi fost bruscată de procuror
Noi detalii în cazul fetiţei care ar fi fost bruscată de procuror

Ministerul Muncii a explicat, vineri seară, într-un comunicat de presă, că procedura adopţiei în cazul fetiţei care ar fi fost bruscată de către un procuror a fost demarată cu şase ani în urmă, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie sau o persoană cu reşedinţa în România.

”Deschiderea adopţiei pentru copilul a cărei situaţie este mediatizată a fost realizată încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România. În cadrul procedurii de adopţie aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adopţie“, precizează Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, înaintea declanşării procedurii de deschidere a adopţiei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi l-a informat pe asistentul maternal că fetiţa urma să fie declarată adoptabilă, însă acesta a declarat în scris că nu doreşte adopţia copilului.

„Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopţia copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens. Decizia cu privire la încuviinţarea adopţiei a fost luată de către instanţa judecătorească, singura instituţie din România care se poate pronunţa în acest sens“, arată Ministerul Muncii.

Instituţia mai precizează că asistentul maternal se ocupă, în baza unui contract special. de creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil aflat în plasament până la reintegrarea copilului în familia naturală sau până la adopţia acestuia.

„Demersul realizat astăzi de către organele abilitate, şi nu de reprezentanţi ai instituţiilor de protecţie a copilului, a vizat executarea unei sentinţe judecătoreşti privind încuviinţarea adopţiei, pentru a cărei aplicare fostul asistent maternal manifesta opoziţie. Persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul şi implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reţinut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislaţiei, nu avea niciun drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală fată de fostul asistent maternal, pentru reţinere ilegală a copilului, demers susţinut şi de către alte instituţii“, mai menţionează Ministerul Muncii.

Procurorul de caz de la Parchetul Curţii de Apel Craiova a dispus ulterior ca fetiţa să fie dusă la Institutul de Medicină Legală Craiova, unde s-a constatat ca nu a suferit leziuni sau traume.

„Copilul a fost predat apoi familiei adoptive, de către procurorul de caz. La cererea procurorului de caz, la toată operaţiunea au asistat un psiholog şi un asistent social de la DGASPC Dolj. Potrivit legislaţiei, monitorizarea post-adopţie se va face, timp de doi ani, in România, dacă familia alege sa rămână aici, de către DGASPC pe raza căruia va locui familia sau de către instituţia similară din SUA, cu care avem încheiat protocol de colaborare”, se mai arată în comunicatul citat.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite