Păpădia, planta miraculoasă cu efecte vindecătoare pentru ficat, dar pericol pentru stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul de păpădie, bun pentru cei care suferă de pietre la rinichi
Ceaiul de păpădie, bun pentru cei care suferă de pietre la rinichi

Păpădia, acea mică floare galbenă care se transformă în puf magic şi care creşte peste tot în România, este un medicament extraordinar. Florile, rădăcinile şi frunzele de păpădie sunt folosite în medicina tradiţională, în special pentru un ficat sănătos şi pentru un bun sistem digestiv.

Păpădia este o plantă originară din Grecia şi a fost numită Taraxacum Officinale, adică „Remediu oficial pentru boli”. Această plantă întâlnită în România are puterea de a vindeca atât de multe boli, încât ar putea înlocui cu succes orice medicament modern. Întreaga plantă are efecte curative datorită compuşilor care se întâlnesc atât petalele, tulpina şi rădăcina. Păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, de asemenea vitaminele B, C şi D.

„Păpădia este o plantă medicinală, dar, totodată, este şi un aliment. Este o plantă care creşte în mod spontan, dar poate fi şi cultivată, dar există o diferenţă între planta care trăieşte în mod spontan şi planta care creşte cultivată fiindcă îi impunem anumite condiţii, se supune până la un anumit punct, după care planta respectivă poate să dezvolte anumite însuşiri care pot să devină dăunătoare oamenilor. Românul are o vorbă iarba grasă în mărăcini creşte”, spune dr. Gheorghe Bunciu, medic primar medicină generală şi specializat în investigaţii cu biorezonanţă din Turnu Severin.

Tratează diferite boli de ficat

Păpădia este foarte cunoscută şi apreciată pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii ficatului şi a bilei. Subsţantele active care se găsesc în păpădie stimulează activitatea stomacului, a ficatului şi a bilei, având un efect diuretic care ajută organismul să elimine toxinele. De asemenea, păpădia conţine substanţe care protejează celulele hepatice şi are un efect tonic asupra lui, a splinei şi a bilei. Numeroase studii au scos la iveală faptul că păpădia vindecă afecţiuni precum hepatitele, icterul şi dischineziile biliare.

Un puternic detoxifiant

Datorită vitaminelor şi mineralelor pe care păpădia le conţine, ea acţionează ca un tonic şi ca un diuretic asupra organismului, are un puternic efect detoxifiant, curăţă sângele, ficatul şi colonul de toxinele acumulate în timp, le reglează activitatea şi le stimulează. Păpădia previne şi lupta împotriva cancerului prin conţinutul său bogat de vitamină A şi C. Anumite studii au scos la iveală efectele benefice pe care consumul de păpădie le are asupra cancerului bucal şi la plămâni. Consumul de păpădie previne şi lupta împotriva diabetului şi echilibrează nivelul de zahar din sânge, ajutând astfel şi în curele de slăbire.

Ceai sau infuzie de păpădie

Ceaiul sau infuzia de păpădie este foarte bună pentru cei care suferă de pietre la rinichi, cistită, nefrită, hepatită, anemie, tensiune etc. Se consumă zilnic o cană de ceai făcută din apă şi 2 linguriţe de păpădie (frunze şi rădăcini) .

Salata de păpădie

Salatele de păpădie sunt foarte sănătoase şi gustoase. Secretul pregătirii unei salate este ca frunzele să fie culese de dimineaţă, înainte ca floarea să se deschidă (altfel frunzele vor fi cam amărui), se spală bine, se taie mărunt, se adaugă salata verde, mărar, pătrunjel, zeamă de lămâie, sare de mare şi ulei de măsline.

„Frunzele de păpădie, floarea, chiar tija poate fi culeasă şi folosită în salate. Cei obişnuiţi cu gustul amărui o consumă crudă, alţii în diverse preparate, în combinaţie cu alte legume”, explică medicul severinean. Diabeticii pot folosi şi tijele de la păpădie care sunt foarte bune pentru reglarea glicemiei. Salatele pot fi consumate de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

O reţetă de salată

Spălaţi doua mâini de frunze verzi de păpădie, adăugaţi salata verde, castraveţi, ceapa, puţin oţet de mere cu miere şi un strop de ulei de măsline. În afară de salată, frunzele verzi se pot folosi şi ca ingrediente ale sandvişurilor, împreună cu puţină sare ca substituent al salatei. Valoarea nutritivă a păpădiei constă în conţinutul ridicat de vitaminele A, B si C.

Precauţii pentru anumite afecţiuni

În cazurile de ulcer şi gastrită, păpădia este bine să fie folosită cu precauţie deoarece poate cauza o supraproducţie de acid gastric. „Să nu considerăm însă că păpădia este un panaceu universal păpădia fiindcă în unele situaţii poate să ne facă rău”, spune medicul Gheorghe Bunciu.
Sucul care se găseşte în tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza această plantă pentru a verifica nivelul de potasiu.

Citeşte şi:

Cum se umple borşul acasă - cea mai bună reţetă şi ingredientele speciale care îl fac gustos şi foarte sănătos


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite