Turnu-Severin

articolul anterior articolul urmator

Părintele Pavel Nicolaescu, Stareţul Sfintei Mănăstiri Topolniţa, a trecut la cele veşnice

6
23 Sep 2019 12:56:47
Autor: Alexandra Georgescu
Stareţul Mănăstirii Topolniţa a murit duminică seară
Stareţul Mănăstirii Topolniţa a murit duminică seară

Episcopia Severinului şi Strehaiei anunţă decesul  Părintelui Arhimandrit Pavel Nicolaescu, Stareţul Mănăstirii Topolniţa, în seara zilei de 22 septembrie 2019.

Părintele Pavel a văzut lumina zilei la 22 august 1964 în satul Godeanu, comuna Godeanu, judeţul Mehedinţi, într-o familie frumoasă şi credincioasă, care era formată din 4 fraţi şi din părinţii Dumitru şi Maria Nicolaescu, în urma botezului primind numele de Petre.

Şcoala Gimnazială a absolvit-o în satul Godeanu, urmând cursurile liceale la Drobeta Turnu-Severin, iar studiile teologice le-a absolvit în toamna anului 2003, la Facultatea de Teologie din Bucureşti, fiind deja Stareţ al Mânăstirii Topolniţa.

Încă din anii adolescenţei, Preacuvioşia Sa  mergea adesea la această mănăstire pentru a se spovedi şi pentru a asculta povăţuirile părinţilor duhovniceşti de aici, iar în anul 1987 a hotărât să  rămână la mănăstire alături de fratele său, Părintele Nicodim (azi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei) şi să fie închinoviat frate, primind numele de Pavel, iar naş de călugărie fiindu-i părintele Vichentie Popescu.

Părintele Pavel a fost ales Stareţ în anul 1992, iar de atunci a păstorit Mănăstirea Topolniţa vreme de aproape 30 de ani.

Într-un interviu acordat unui cotidian naţional (FormulaAS), părintele Stareţ menţiona: „Nu mai ştiu când am intrat în biserică pentru prima dată, adus de mama şi de tata. Mă ştiu de mic aici, Topolniţa este, cum se zice, mânăstirea mea de suflet, nu mi-aş dori o alta. Ce-i drept, am avut şi un "promotor" în familie, pe părintele Nicodim, fratele meu mai mare, care e acum Episcopul Severinului […]. Am avut şi un mare avantaj pentru că veneam aici, la mânăstire la Topolniţa, încă din anii adolescenţei, să mă şi spovedesc. Am avut parte de o binecuvântare pe care, poate, mulţi tineri nu o au: să stau de vorbă cu nişte părinţi buni, duhovniceşti, chiar sfinţi aş îndrăzni să îi numesc. L-aş pomeni pe părintele Graţian Rădac, care a fost stareţ aici, la Topolniţa, timp de 47 de ani, până în 1990, într-o perioadă foarte vitregă.[…]. Însă, alegerea a fost a mea. Iar când m-a văzut hotărât duhovnicul meu, părintele Vichentie a zis să vin şi să rămân aici, cu fratele meu, Nicodim, să fim măcar doi, să ducem mai departe ascultarea la Mânăstirea Topolniţei. Asta s-a întâmplat în anul 1987 şi, cu mila lui Dumnezeu, din 1992, sunt stareţ la mânăstire. Am aproape 30 de ani de vieţuire în Topolniţa, care au trecut parcă mult prea repede, şi cu fapte, din partea mea, parcă prea puţine. Dar sunt tare bucuros că am venit şi m-am călugărit aici, căci mânăstirea aceasta mi-a fost tare dragă încă din copilărie. Deşi am fost şi în alte părţi, chiar şi în Muntele Athos, n-am simţit nicio lipsă în a trăi duhovniceşte aici, în liniştea pe care, mulţumim lui Dumnezeu, încă o posedă mânăstirea noastră.”

Slujba prohodirii va avea loc marţi, 24 septembrie 2019, după Sfânta Liturghie săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, începând cu orele 11:30 - 12:00.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stefan din Nord
23.09.2019, 13:10:23

Ce inseamna a trece la cele vesnice ? Ma deruteaza notiunea asta folosita frecvent de ortodocsi cand spun despre cineva ca a dat coltul . Inseamna cumva ca e mort pentru vesnicie ,ca nu va mai trai niciodata ? Asta ar contrazice flagrant spusele lu iIsus care ne-a asigurat ca cei din morminte vor iesi afara .

Dan Dinu
23.09.2019, 13:32:35

Meştere, "cele veşnice" sunt înţelese ca aparţinând de viaţa sufletului, nu de moartea trupului. "Minunata alcătuire a trupului", precum spune slujba înmormântării, se face pulbere, ţărănă, după cuvântul Ecleziastului: "pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat".

Stefan din Nord
23.09.2019, 14:06:33

Ai citat din traducerea gresita mestere ,cea ortodoxa Sufletul sa se intoarca la Dumnezeu care l-a dat ? GRESIT . Suflarea sa se intoarca la Dumnezeu ,la Cel care a dat-o ,Traducerea Bartolomeu Anania Tot o traducere ortodoxa ,dar de data asta corecta . Sufletul e suflet ,suflarea adica duhul sau spiritul e cu totul altceva Nu confunda sufletul cu suflarea sau duhul, sunt notiuni diferite primul in ebraica se numeste Nephesh al doilea Ruach

Carmen Florea
23.09.2019, 14:45:23

Vai, cata stiinta la 'neavoastra, dar si la trecutul la 'vesnice' Anania, turnator la secu' cu acte in regula, a dat 'suflarea' cu 350 mii euro ... la saltea direct, adica n-avea incredere in banci, nu putea justifica barca plina cu ochii dracului, doar nu i-a 'donat' 'mnezeu, inca nu ploua cu euri, ci i-a smanglit direct de la ruptii in coate si ruptii de foame, de altfel, ca toata 'suflarea' preainalta si preasfintita de ... catre secu', doar toti sunt demonstrati turnatori ... Iti imaginezi ce traducea, de altfel ca toti 'traducatorii' pe parcurs, fiecare si-a tras cenusa in consecinta de epoca, dezvoltare, zona, civilizatie, adica talmaciri si rastalmaciri de povesti cu serpi vorbitori si magari zburatori, bunaoara precum asa-zisele 'profetii' ale lui Nostradamus: toaaaaate s-au 'implinit', depinde cine le rastalmacea sa abureasca prostimea cu gura cascata dupa 'exotic' ...

+1 (1 vot)
Carmen Florea
23.09.2019, 15:19:07

... dar ce inseamna atunci 'mnezeu sa-l (s-o) odihneasca in pace'? Adica 'finish'? Dar cum ramane cu lafaiala in rai? cum adica se 'odihnesc', adica 'dorm' pe vecie? Atunci nu sta in picioare povestea cu trai pe vatrai in rai. Ce sa 'odihneasca'? pamant? A dat omu' coltul, deci directia e in rai cu portile deschise vraiste pt cei mai cretinciosi din lume mai ales, desigur, chinezii si alti extraterestri n-au voie acolo s-atunci oare pe unde se 'odihnesc', daca raiul e pt evlaviosii si smeritii romani?.. 'Dincolo' e numai pt anumiti piosi-trasnet, dar alte 7 MILIARDE de insi de pe glob pe unde atunci isi pot avea 'odihna', daca Hristos a ocupat tot 'dincolo'? Deci, e o lozinca, pe care o repetati in nestire fara sa puneti la contributie bruma aia de creier, pe care vi l-a dat 'mnezeu, daca considera ca n-aveti nevoie, nu vi-l dadea, va dadea un creier de turma, adica in practica cam a ghicit de fapt. Nu intamplator la asa-zisa 'lectie' de religie N-AI DREPTUL sa pui intrebari, numai asa se poate afla hadevarul hadevarat ..., aha ..., dar si 'lumina' cata frunza si iarba ... ... snoave la gura sobei ... Religia si adevarul ... cer si pamant, nici nu-i macar un cer, e univers cat cuprinde ... Din start religia e 'asezata' pe frica primitivilor de necunoscut, in consecinta apoi i-a navalit fanteziile... Religia e o fantezie, care mangaie individul cu raiul, adica nu-i totul 'pierdut', individul fiind fricos si el de 'sfarsit', asa insa ai pe farfurie iluzia ca te 'salvezi', cotizand cat mai din gros la sacul lu' popa, poti sa-i duci si casa ca n-o sa zica 'DESTUL, du-o inapoi copiilor' sa nu stea apoi in grajd... ...s-atunci de ce sa nu ne imaginam ... cai verzi pe pereti? ce rau e aici? pana aici nimic rau, 'binele' incepe de aici incolo: de ce pe BANI? de ce o mana de sarlatani putrezi de bogati mulg armate intregi de milogi, care nu accepta ca vine un sfarsit, punct, adica mortu-i mort ..., totul moare si se naste, vesnice sunt numai taxele si coasa ... De ce nu poti fi vesnic aici in ochii tuturor? de ce 'dincolo' unde habar n-are nimeni, nu s-a intors nimeni, n-are nimeni nicio explicatie, ci totu-i 'bazat' pe minuni si povesti rancede cu spani si Harap-Alb, pe fantezii si inventii de minti 'stiintifice' gen jiji...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)